Συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Η ημερομηνία επιστροφής στα θρανία

Ώρα μηδέν για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, καθώς μετά από σχεδόν τρεις μήνες τηλεκπαίδευσης, διαφαίνεται πλέον στο τοπίο η επιστροφή τους στα θρανία.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

Το ζήτημα της δια ζώσης διδασκαλίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα συζητηθεί εκτενώς στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των Ειδικών είναι να δοθεί το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

“Κλειδώνει” η 1η Φεβρουαρίου για την επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων

Οι ειδικοί θα συζητήσουν εκτενώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων σε συνάρτηση της παράλληλης λειτουργίας εμπορίου και σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι θετικά και δείχνουν πως δεν παρατηρείται ραγδαία αύξηση αλλά σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό θεωρείται ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίουπου θα έχει πλέον συμπληρωθεί το κρίσιμο 15μερο και αποτελεί ημερομηνία – πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι έπεσαν χθες κάτω από το όριο των 300, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ δεν ξεπερνά πλέον το 50%, ενώ θετικές είναι και οι πρώτες εντυπώσεις από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με τα μέτρα να τηρούνται σε μεγάλο βαθμό και να υπάρχει η προσδοκία ότι αυτή η καλή εικόνα θα συνεχίσει ν’ αποτυπώνεται στους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επiτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας», ανέφερε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Η ίδια υπενθύμισε πως υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid- 19.

Εξαδάκτυλος: Με ποιο σκεπτικό θα ληφθεί η απόφαση για τα σχολεία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε σημερινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ερωτηθείς για την σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιβεβαίωσε ότι πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου και σημείωσε ότι η απόφαση των ειδικών θα βασιστεί στο αν η χώρα βρίσκεται σε τέτοια επιδημιολογική κατάσταση που να επιτρέπεται το άνοιγμα αυτής της δραστηριότητας. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε “Δραστηριότητα που να μην μεταδίδει τον ιό δεν υπάρχει. Όλες περιέχουν έναν κίνδυνο, ο οποίος κίνδυνος εκτιμάται και οι ειδικοί κρίνουν αν το αποδέχονται ή όχι στην παρούσα κατάσταση”

Ο Πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας

Με χθεσινές του δηλώσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας “φρενάροντας” τις συζητήσεις περί ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων και απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι ” Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Όσο καλά και να πηγαίνει η Τηλεκπαίδευση, που πηγαίνει καλά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής και θα αποφασίσουμε”.  

Δερμιτζάκης: “Τραγικό να μιλάμε για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αντί για των σχολείων”

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με σημερινές του δηλώσεις  στο ΣΚΑΙ τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και Λύκεια και έπειτα οι υπόλοιπες δραστηριότητες λέγοντας χαρακτηριστικά .«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» σχολίασε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

Μ. Τσολιά: “Πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα σχολεία”

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά με δηλώσεις της στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δεν θα αργήσει, δεδομένης της σχετικά σταθερής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Σύμφωνα με την ειδικό, οι συνέπειες των κλειστών σχολείων έχουν πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο τόσο στους μαθητές και στις οικογένειές τους, όσο και στην ίδια την κοινωνία. «Όσο και αν διευκόλυνε η τηλεκπαίδευση, η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να υποκατασταθεί», προσθέτει η κα Τσολιά.

Γκάγκα: “Είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας να ανοίξουν τα σχολεία”

Η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας  Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα μας ερωτηθείσα για το πότε προγραμματίζεται το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων απάντησε  “Δεν θέλω να απαντήσω πριν να αποφασίσει η Επιτροπή. Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας το να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά, άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία, που αποφασίζει και κάνει την εισήγηση.