Σύψας: «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ λυκείου» – Γώγος: «Η πολιτεία αποφάσισε το άνοιγμα των Δημοτικών»

“Πρεμιέρα” σήμερα για την επαναλειτουργία της αγοράς και πλέον οι γονείς των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένουν πότε επιτέλους θα δοθεί το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα θρανία.

Ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας,  σε πρωινές του δηλώσεις στο MEGA ερωτηθείς για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και πώς θα γίνει αυτό απάντησε, λέγοντας ότι

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ Λυκείου, μετά τα Λύκεια και μετά τα Γυμνάσια». εξήγησε.

«Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Γώγος: «Η πολιτεία αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας»

Με σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος ερωτηθείς για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και την απόφαση να ανοίξει πρώτα το εμπόριο και σε δεύτερο χρόνο η Δευτεροβάθμια απάντησε ότιη εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

Το σενάριο που εξετάζει η Επιτροπή για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Η δια ζώσης επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων μετά από σχεδόν τρεις μήνες τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα γρίφο για δυνατούς λύτες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr, η επιτροπή των Ειδικών προβληματίζεται για το αν οι τάξεις θα ανοίξουν σταδιακά, με τη Γ΄ Λυκείου και τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2021 να προηγούνται της επιστροφής στα θρανία ή αν θα ληφθεί απόφαση για «οριζόντιο» άνοιγμα όλων των τάξεων.

Kεραμέως: “Δεν έχουμε καμία υπόδειξη των ειδικών για άνοιγμα των Λυκείων – Γιατί δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει μόνο η Γ Λυκείου”

Η  υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στο MEGA το Σάββατο τοποθετήθηκε για την δια ζώσης διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια, εξηγώντας ότι το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, οι οποίοι πρότειναν ένα σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Παρά την καλή εικόνα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα σχολεία, «δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων», με το υπουργείο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους.

Γιατί το σενάριο της επαναλειτουργίας μόνο της Γ Λυκείου είναι δύσκολο;

Απαντώντας στις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν τους καθηγητές και την παρουσία τους στις τάξεις. Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων καθώς και σκέψη ν’ ανοίξει νωρίτερα η Γ’ Λυκείου απάντησε ότι ” Όπως έχουμε εξηγήσει, η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην Επιτροπή, να εισηγείται η Επιτροπή και ν’ αποφασίζουμε.

Ας δούμε τι έχουμε  μέχρι στιγμής: Έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία κ.λπ., από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως καταλαβαίνετε, όσον αφορά, τουλάχιστον, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών.

Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει με το άνοιγμα λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων και στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις.”