Τα 10 επιστημονικά «μαθήματα» που μας έδωσε το 2019 για την υγεία των παιδιών

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης μοιράστηκε έναν διαφορετικό απολογισμό του 2019 που αξίζει να διαβαστεί από κάθε γονιό. Πρόκειται ουσιαστικά για την παιδιατρική ανασκόπηση της χρονιάς που φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της και ουσιαστικά συνοψίζει με απλά και κατανοητά λόγια τι ακριβώς διδάχθηκε η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα και τι καινούργιο έφερε το 2019 στην πρόληψη, τη διάγνωση και θεραπεία παιδιατρικών παθήσεων.

Τι μας δίδαξε το 2019 στον τομέα της παιδιατρικής;

[1] Ο πρωταθλητισμός στα παιδιά δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα

και τα προδιαθέτει σε ένα κάρο κουσούρια στην ενήλικη ζωή. Από την άλλη, η μυϊκή μάζα φαίνεται ότι χτίζεται από νωρίς και θα πρέπει να ενθαρρύνεται τόσο η πρόσληψη πρωτεϊνών όσο και η άσκηση. (Πηγές: https://health.gov/…/Physical_Activity_Guidelines_2nd_editi… , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30953308 , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31384622 )

[2] Ο χρόνος μπροστά σε οθόνες κάνει τα παιδιά περισσότερο “κουρασμένα” και με κακή ποιότητα ύπνου.

Ειδικά, οι οθόνες (κινητά, τηλεόραση, τάμπλετς, ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές) μετά τις 9 το βράδυ θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής για τον ύπνο και τη γενικότερη διαύγεια του παιδιού στη διάρκεια της μέρας. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31260534 )

[3] Νέες οδηγίες για τη χορήγηση υγρών στα παιδιά

θέτουν το πλαφόν των 120 mL για τους φυσικούς χυμούς σε παιδιά 1-3 ετών και στα 180 mL για τα μεγαλύτερα παιδιά. Ενδιαφέρον ότι προτείνεται το νερό της βρύσης για βρέφη από 6 μηνών και πάνω και ότι σεβόμαστε τη “vegan προσέγγιση” στα παιδιά ΜΟΝΟ όταν υπάρχει ιατρικός λόγος (πχ αλλεργία). (Πηγή: https://healthydrinkshealthykids.org/…/HER-HealthyBeverageT… )

[4] Τα παιδιά με υπερχοληστερολαιμία και θετικό οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει άφοβα να ξεκινούν να λαμβάνουν στατίνες

για τη ρύθμιση της χοληστερόλης τους και να μη βασιζόμαστε μόνο στη διατροφή. Οι μελέτες ασφάλειας των στατινών σε αυτά τα παιδιά έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και δείχνουν μια τρομερή μείωση σε καρδιαγγειακά επεισόδια σε βάθος χρόνου. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31618540 )

[5] Ο όρος “BRUE” (brief resolved unexplained event) ή αλλιώς “ALTE” (acute life-threatening event) στο προσκήνιο.

Πρόκειται για περιγραφή επεισοδίων μελανιάσματος, δυσκολίας στην αναπνοή, αδυναμία και έλλειψη αντίδρασης σε βρέφη κάτω των 2 μηνών κατά κανόνα και που λύνονται αυτόματα εντός δευτερολέπτων. Το σύνδρομο περιγράφηκε το 2016 και ο γιατρός πρέπει να αναζητήσει κυρίως διατροφικές διαταραχές (πχ παλινδρόμηση ή κακή τεχνική), λοιμώξεις όπως κοκκύτη, αλλά και πιθανή κακή μεταχείριση! (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31350360 )

[6] Ο έλεγχος του GBS (group B streptococcus) στις εγκυμονούσες

θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα στην 36η και 38η εβδομάδα κύησης κι όχι νωρίτερα ή αργότερα, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ την αντιμετώπιση ενός πιθανού εμπυρέτου στο νεογνό τις πρώτες μέρες ζωής του. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31241599 )

[7] Το “τεχνητό πάγκρεας” (hybrid closed-loop insulin delivery system)

κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά με συναρπαστικά αποτελέσματα και μηδέν τρυπήματα. Να δούμε πότε θα φτάσει η συσκευή αυτή στην Ελλάδα ? (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31618560)

[8] Με την πρόσφατη διακοπή της ρανιτιδίνης από το εμπόριο τα παιδιά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς το βασικό τους φάρμακο κι έτσι επανήλθαν στην πρώτη γραμμή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs όπως το Nexium). Όμως οι PPIs σχετίζονται με συχνά οστεοπορωτικά κατάγματα, λοιμώξεις και διατροφικές διαταραχές. Δεμένα τα χέρια μας, λοιπόν, στην παλινδρόμηση και επιστροφή στα αντιόξινα τύπου Gaviscon μέχρι να διαλευκανθεί το τοπίο. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31175146)

[9] Οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά και οι παραϋπνίες μαζί με την υπνοβασία, το σύνδρομο “ανήσυχων ποδιών”,

το νυχτερινό τρόμο και τους σερί εφιάλτες σχετίζονται συχνά με την έλλειψη σιδήρου. Ακόμα και στην περίπτωση που δε διαπιστωθεί εργαστηριακά η σιδηροπενία, τότε η χορήγηση σιδήρου φαίνεται να επιδρά θετικά στις καταστάσεις αυτές, όταν χρονίζουν. (Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31053208 )

[10] To Trikafta (elexacaftor-tezacaftor-ivacaftor) έχει φέρει τα πρώτα του θεαματικά αποτελέσματα

σε παιδιά με κυστική ίνωση στις ΗΠΑ και ιδίως σε αυτά με τη μετάλλαξη F508del του γονιδίου CFTR. Μπείτε στον κόπο και στηρίξτε το συγκινητικό αγώνα του Δημήτρη για το Trikafta εδώ: Σελίδα Dimitris Kontopidis (Πηγές: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31679946 , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31697873 )

Ας έρθει, λοιπόν, το 2020 με όλο καλύτερα και μεγαλύτερα νέα για την Παιδιατρική

Δείτε το post του παιδιάτρου

Η ώρα του απολογισμού πλησιάζει για άλλη μια χρονιά. Τι μας δίδαξε, όμως, το 2019 στον τομέα της Παιδιατρικής;[1] Ο…

Gepostet von Παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης am Mittwoch, 25. Dezember 2019