Τα 12 καλύτερα επιτραπέζια παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά σας τα φετινά Χριστούγεννα

Αν το έχετε δοκιμάσει, δεν μπορεί παρά να συμφωνείτε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περνάτε τα χειμερινά απογεύματά σας με τα παιδιά, από το να παίζετε όλοι μαζί επιτραπέζια! Δεν είναι τυχαίο, ότι η αγορά των επιτραπεζίων ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του lockdown, με τις οικογένειες να βρίσκουν εκεί το ιδανικό καταφύγιο στις ατελείωτες ώρες… εγκλεισμού.

Η ποικιλία διαθέσιμων τίτλων στα επιτραπέζια παιχνίδια, ωστόσο, είναι τεράστια και οι περισσότεροι γονείς σαστίζουν όταν πρέπει να μελετήσουν, να ξεχωρίσουν και να επιλέξουν αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στην δική τους οικογένεια και που θα είναι σε θέση να παίξουν τα παιδιά τους, ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι περισσότεροι. Μα όχι εσείς. Γιατί εσείς ξέρετε δύο πράγματα:

1.       Πως όταν μιλάμε για καλό επιτραπέζιο η Κάισσα αποτελεί μονόδρομο.

2.       Πως έχετε εμάς, για να σας κάνουμε τη ζωή πολύ πιο εύκολη, επιλέγοντας 12 φανταστικά επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι που δίνει αξία στην οικογενειακή διασκέδαση!

Σας τα χωρίσαμε, μάλιστα, και σε κατηγορίες για να σας το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο:

Για εσάς και τα εφηβάκια σας

ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ-CODENAMES

Δυο αρχικατάσκοποι γνωρίζουν τις μυστικές ταυτότητες 25 πρακτόρων. Οι υπόλοιποι παίκτες γνωρίζουν τους πράκτορες μόνο από τις ΚΩΔΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ τους. Οι ομάδες συναγωνίζονται για να δουν ποια θα έρθει πρώτη σε επαφή με όλους τους πράκτορές της. Οι Αρχικατάσκοποι δίνουν μονολεκτικά στοιχεία που μπορεί να συνδέονται με πολλές λέξεις στο τραπέζι. Οι συμπαίκτες τους προσπαθούν να μαντέψουν τις σωστές λέξεις, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν αυτές που ανήκουν στην αντίπαλη ομάδα.

Και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον εκτελεστή…

Ένα πανέξυπνο και πολύ γρήγορο παιχνίδι που μαθαίνει στα παιδιά να ερμηνεύουν τα στοιχεία –ιδανικό για παρέες και οικογένειες.

Παίχτες: 2-8

Ηλικία: 14+

Διάρκεια παιχνιδιού: 15′

Αγοράστε το online από εδώ.

EXIT-Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ

Η εκδρομή στην Κοιλάδα των Φαραώ είναι η κορυφαία στιγμή των διακοπών σας στην Αίγυπτο. Καθώς προχωράτε μέσα στους στενούς διαδρόμους, όμως, χάνετε το γκρουπ σας. Μπαίνετε σε έναν μυστηριώδη νεκρικό θάλαμο. Μια γιγάντια πέτρινη πόρτα κλείνει πίσω σας. Στο πάτωμα βρίσκονται ένα σκονισμένο σημειωματάριο και ένας αρχαίος δίσκος…

Ένα παιχνίδι αγωνίας και μυστηρίου που θα σας ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς!

Παίχτες: 1-6

Ηλικία: 12+

Διάρκεια παιχνιδιού: 60′

Αγοράστε το online από εδώ.

TO XΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: 1400

Βρισκόμαστε στο έτος 1400 και είστε ο Αμπελάρντ Λαβέλ, ένας ιππότης που ζει στο Παρίσι. Από μικρό παιδί, σας στοιχειώνουν παράξενα προφητικά όνειρα για εγκλήματα του παρελθόντος και του μέλλοντος. Καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για καλό, λύνοντας μυστήρια που κανείς άλλος δεν μπορούσε. Τώρα, χάρις στη φήμη που έχετε αποκτήσει, οι κάτοικοι του Παρισιού ζητάνε τη βοήθειά σας. Θα ανταποκριθείτε;

Τα παιδιά θα το λατρέψουν, γιατί για να το παίξετε θα πρέπει να κατεβάσετε τη σχετική εφαρμογή στο κινητό ή το tablet σας, η οποία θα σας βοηθήσει να λύσετε το μυστήριο!

Παίχτες: 1-4

Ηλικία: 12+

Διάρκεια παιχνιδιού: 75′

Αγοράστε το online από εδώ.

Για «ψαγμένα» παιδιά Δημοτικού

UBONGO

Ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι παρατηρητικότητας, στο οποίο κάθε παίκτης έχει δώδεκα πλακίδια με διάφορα σχήματα, καθώς και έναν πίνακα με ένα σχήμα. Ρίχνοντας το ζάρι, ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει το σχήμα του πίνακά του μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα πλακίδια κάθε φορά. Ο πρώτος που θα το καταφέρει, μετακινεί το πιόνι του μαζεύοντας όσα περισσότερα πετράδια μπορεί. Είναι ένα γρήγορο και εθιστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, με εύκολους κανόνες που μαθαίνονται μέσα σε 5 λεπτά.

Παίχτες: 1-4

Ηλικία: 8+

Διάρκεια παιχνιδιού: 25′

Αγοράστε το online από εδώ.

TICKET TO RIDE EYPΩΠH

Είναι αδύνατον να μην κολλήσετε με αυτό το παιχνίδι και να μην θέλετε να το παίζετε ξανά και ξανά! Ο λόγος για ένα συναρπαστικό παιχνίδι …τρένων. Οι παίκτες μαζεύουν κάρτες που περιέχουν διάφορα είδη βαγονιών και τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν σταθμούς, να περάσουν μέσα από τούνελ, να χρησιμοποιήσουν φέρι και να διεκδικήσουν σιδηροδρομικές διαδρομές κατά μήκος της Ευρώπης.

Το καλύτερο; Είναι από τα παιχνίδια που μαθαίνονται πολύ εύκολα, έτσι μπορεί να το παίξουν και μικρότερα παιδιά, τα οποία μέσω αυτού θα μάθουν την αξία της… προνοητικότητας!

Παίχτες: 2-5

Ηλικία: 8+

Διάρκεια παιχνιδιού: 45′

Αγοράστε το online από εδώ.

ΟΙ ΑΠΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝ

Το πρώτο παιχνίδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «Κάισσα». Εδώ και 15 χρόνια, εκατομμύρια ενθουσιώδεις παίκτες σε όλο τον κόσμο χτίζουν και εμπορεύονται στο κλασσικό πλέον αυτό παιχνίδι, το οποίο λαμβάνει χώρα στο νησί… Κατάν!

Έτσι ονομάσατε το νησί που μόλις ανακαλύψατε μαζί με τους συντρόφους σας. Είστε οι πρώτοι κάτοικοί του, γι’ αυτό χτίζετε οικισμούς και κατασκευάζετε δρόμους. Και σιγά-σιγά αρχίζει η ανταλλαγή πρώτων υλών ανάμεσα στα χωριά και τις πόλεις. Άλλοτε ο πηλός υπάρχει σε αφθονία, άλλοτε υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πέτρες, και όλοι πάντα θέλουν περισσότερο μαλλί, ξυλεία και σιτάρι. Οι ευκαιρίες για πλουτισμό και εξάπλωση είναι πολλές – για εσάς, αλλά και τους συμπαίκτες σας.

Σύντομα το νησί θα γεμίσει κόσμο, και η αναζήτηση γης και  πρώτων υλών θα γίνει όλο και πιο δύσκολη. Στο τέλος, ένα είναι το σίγουρο: μόνο ένας μπορεί να κυριαρχήσει στο Κατάν. Ποιος θα είναι αυτός;

Παίχτες: 3-4

Ηλικία: 10+

Διάρκεια παιχνιδιού: 90′

Αγοράστε το online από εδώ.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ

Μαζέψτε την οικογένειά σας και οδηγήστε την μέσα από τις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής! Προσέξτε όμως: Πρέπει να έχετε ένα καλό σχέδιο, έμπειρους εξερευνητές, και τον σωστό εξοπλισμό. Θα επιλέξετε τον ανιχνευτή, τον φωτογράφο ή το αεροπλάνο;

Δική σας είναι η ευθύνη να βρείτε την βέλτιστη διαδρομή μέσα από την άγρια φύση, και να κερδίσετε την κούρσα για το Ελ Ντοράντο!

Παίχτες: 2-4

Ηλικία: 10+

Διάρκεια παιχνιδιού: 45′

Αγοράστε το online από εδώ.

δειτε ακομα…

Για να απολαύσετε ΚΑΙ με τα μικρά σας

DIXIT

Πέντε εικόνες ανοίγουν. Έχουν όλες κάτι κοινό: μια αινιγματική πρόταση. Μια όμως από τις πέντε ανήκει στον αφηγητή. Οι παίκτες θα πρέπει να επιστρατεύσουν τη διορατικότητα και τη λογική τους για να τη βρούνε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις παγίδες των συμπαικτών τους. Το Dixit είναι ένα ευχάριστο αλλά και συναρπαστικό παιχνίδι γεμάτο εκπλήξεις για την παρέα αλλά και όλη την οικογένεια.

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν για τις υπέροχες εικόνες του, αλλά και για το γεγονός, ότι τα καλεί να εκτινάξουν την φαντασία τους όσο λίγα παιχνίδια.

Παίχτες: 3-6

Ηλικία: 6+

Διάρκεια παιχνιδιού: 30′

Αγοράστε το online από εδώ.

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Μπόινγκ, άουτς! Ο μικρός μάγος τρίβει τα μάτια του έκπληκτος. Υπάρχει τοίχος εδώ; Οι μαθητευόμενοι μάγοι εξερευνούν με περιέργεια το μαγικό λαβύρινθο. Έχουν μια σημαντική αποστολή σήμερα – να αναζητήσουν τα μαγικά σύμβολα! Αυτό θα ήταν πολύ εύκολο αν οι μεγάλοι μάγοι δεν σκάρωναν κατά καιρούς πλάκες στα παιδιά. Ο δρόμος τους είναι μαγεμένος, γεμάτος αόρατους τοίχους και μυστικά τούνελ!

Κάθε παίκτης ψάχνει να βρει στο μαγικό λαβύρινθο 5 μαγικά σύμβολα. Ο πρώτος που θα τα καταφέρει θα είναι ο νικητής!

Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, για μικρές ηλικίες, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά!

Παίχτες: 2-4

Ηλικία: 6+

Διάρκεια παιχνιδιού: 15′

Αγοράστε το online από εδώ.

Η ΠΟΝΗΡΗ ΑΛΕΠΟΥ

Κάποιος έκλεψε την Πίτα της Γιαγιάς και τώρα όλοι ψάχνουν να βρουν τον ένοχο! Κινηθείτε πάνω στο ταμπλό, μαζέψτε στοιχεία και μετά χρησιμοποιήστε το ειδικό μηχάνημα ελέγχου για να αποκλείσετε υπόπτους. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με τους συμπαίκτες σας, γιατί η ένοχη αλεπού κατευθύνεται προς τη φωλιά της! Θα καταφέρετε να πιάσετε τον λαίμαργο ταραξία πριν το σκάσει;

Δεν υπάρχει παιδί που να έχει παίξει αυτό το παιχνίδι και να μην το έχει λατρέψει!

Παίχτες: 2-4

Ηλικία: 5+

Διάρκεια παιχνιδιού: 20′

Αγοράστε το online από εδώ.

Βιβλιοπαιχνίδια

Τα βιβλιπαιχνίδια έχουν το τρομερό πλεονέκτημα, ότι μπορούν να απασχολήσουν το παιδί για ώρες, ακόμα κι αν είναι μόνο του! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μολύβι, μια αναπαυτική θέση και… διάθεση να ακονίσει το μυαλό του!

ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΡΤΥ

Μια ληστεία, ένας φόνος, μια απαγωγή: Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δρ. Γουάτσον πρέπει να αντιμετωπίσουν παράξενες καταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τραίνο. Όμως το πιο παράδοξο είναι η συνεργασία τους με τον θανάσιμο εχθρό του Χολμς, τον Τζέημς Μοριάρτυ!

Το παιδί καλείται να πάρει τον ρόλο του Χολμς, του Γουάτσον ή του Μοριάρτυ, να εξετάσει υπόπτους, να βρει στοιχεία, και να λύσει υποθέσεις, γιατί αυτή τη φορά καλείται να γίνει ντετέκτιβ!

Παίχτες: 1

Ηλικία: 10+

Αγοράστε το online από εδώ

Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

Τρία αδέλφια θέλουν να αφήσουν πίσω τους της αγροτική ζωή και να γίνουν Ιππότες. Για να τα καταφέρουν όμως θα πρέπει να περάσουν από πολλές δοκιμασίες, και να ζήσουν πολλές περιπέτειες. Θα καταφέρουν να αποφοιτήσουν από τη Σχολή των Ιπποτών;

Παίχτες: 1

Ηλικία: 10+

Αγοράστε το online από εδώ.