Τα 2 πρόσωπα της Κιβωτού του Κόσμου όπως τα έζησε το Infokids.gr

Τις τελευταίες μέρες όσοι ασχολούμαστε ενεργά με θέματα που άπτονται των παιδιών διάγουμε περίοδο περισυλλογής και έντονου σκεπτικισμού αναφορικά με τις εξελίξεις και τις καταγγελίες που γίνονται για μια από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ παιδικής προστασίας στη χώρα μας, την Κιβωτό του Κόσμου, που χαίρει πανελλήνιας αλλά και πανευρωπαικής αναγνώρισης.

Οι τριγμοί στα θεμέλια της Κιβωτού του Κόσμου που προκάλεσαν οι καταγγελίες που βλέπουν  το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ποικίλλες αντιδράσεις στο κόσμο και όλοι εμείς παρακολουθούμε τα όσα διαδραματίζονται με ένα και μοναδικό ενδιαφέρον, την διασφάλιση της επόμενης μέρας των παιδιών που φιλοξενούνται στις Δομές του Οργανισμού και χρήζουν της συμπαράστασης όλων μας.

Το Infokids.gr εδρεύει στην Ακαδημία Πλάτωνος και τα γραφεία μας απέχουν λίγα μόλις μέτρα από το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου. Διανύοντας τον 13o χρονο λειτουργίας μας μπορούμε περήφανα να πούμε ότι έχουμε συνεργαστεί με τις περισσότερες Δόμες Παιδικής Προστασίας και αναγνωρισμένες ΜΚΟ που ασχολούνται με το παιδί σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουμε το δικό μας λιθαράκι στη στήριξη  ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Κιβωτός του Κόσμου υπήρξε μια από τις πρώτες Δομές που θελήσαμε να βοηθήσουμε έμπρακτα και η αλήθεια είναι ότι τα όσα ζήσαμε από την επαφή μας με το προσωπικό και την Διεύθυνση μας δημιούργησαν αμφιθυμία και μας οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις τις οποίες αφήνουμε στη κρίση σας.

Όταν το Ιnfokids.gr συνάντησε την Κιβωτό του Κόσμου

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε πρώτη απόπειρά μας να τους προσφέρουμε τα είδη ρουχισμού και τα παιχνίδια που συγκεντρώσαμε στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής μας ενέργειας “Τα παιδιά βοηθούν παιδιά” λάβαμε την αποστομωτική απάντηση ότι “Δεν δεχόμαστε ρούχα μεταχειρισμένα ακόμη κι αν είναι σε καλή κατάσταση. Θέλουμε ΜΟΝΟ καινούργια.”

Εκπλαγήκαμε καθώς αυτή η στιχομυθία έλαβε χώρα το μακρινό 2014 που η οικονομική κρίση σάρωνε τη χώρα και οι αναγνώστες από το υστέρημα τους θέλησαν να προσφέρουν ρούχα και παιχνίδια σε παιδιά από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Οι αναγνώστες έκαναν πράξη την αλληλεγγύη και την στήριξη του αδυνάτου αλλά δυστυχώς η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε την προσφορά μας με τρόπο δηλωτικό που δεν άφηνε περιθώρια για άλλες εξηγήσεις.

Σε δεύτερο χρόνο πάλι εν μέσω οικονομικής κρίσης θελήσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά της γειτονιάς – που σιτίζονταν στη Δομή του Κολωνού – και ξέραμε ότι στερούνται οι οικογένειές του τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μια σεβαστή ποσότητα τυποποιημένου ελαιολάδου από βραβευμένους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που ήρθε στην κατοχή μας.

Σπεύσαμε με χάρα να κάνουμε την σχετική προσφορά στην Κιβωτό όμως και πάλι ήρθαμε αντιμέτωποι με μια απροθυμία και γενικότερα μια ωχαδερφίστικη συμπεριφορά σε σημείο που να νιώθουμε ότι τους….δημιουργούμε και πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά ελαιολάδου ήταν σημαντική και με τις απαραίτητες διευθετήσεις και κατόπιν δικών μας πιέσεων έγινε αποδεκτή η δωρεά αλλά η συνεργάτης του Ιnfokids.gr που την διεκπεραίωσε ένιωσε έως και παρείσακτη στο χώρο της Δομής. Όλα έπρεπε να γίνουν στο άψε σβήσε χωρίς πολλές εξηγήσεις. Ο ορισμός θα λέγαμε της φράσης “Άσε το λάδι… και έξω από την πόρτα”.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη των πραγμάτων

Η εικόνα του καλοσυνάτου και πάντα ανοιχτού σε κάθε είδους προβολή και εμφάνισης στα ΜΜΕ πατέρα Αντώνιου. Είναι το πρόσωπο που οραματίστηκε, υλοποίησε και χάρη στις δικές του προσπάθειες η Κιβωτός του Κόσμου γιγαντώθηκε και άνοιξε παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Το επικοινωνιακό του χάρισμα είναι αυτό που πάντα μας έκανε να αφήνουμε στην άκρη τις δεύτερες σκέψεις που μας είχαν δημιουργήσει τα ατυχή προαναφερθέντα περιστατικά

Όταν τον πρωτοσυναντήσαμε  το 2015 στο πλαίσιο ενός video που κάναμε στην Κιβωτό του Κόσμου, η συνάδελφος που το είχε επιμεληθεί και είχε μιλήσει μαζί του είχε εντυπωσιαστεί από τα λεγόμενα του. Τον περιέγραψε ως μια πεφωτισμένη προσωπικότητα που το ανιδιοτελές του έργο για τα παιδιά είναι μια παρακαταθήκη άξια λόγου αλλά και βραβείων. Τα όσα είχε δηλώσει με θέρμη στην κάμερα του Ιnfokids.gr για το έργο της Κιβωτού δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Ένα έργο θεάρεστο και μια διαρκής ενασχόληση με παιδιά που δεν στάθηκαν τόσο τυχερά όσα τα υπόλοιπα και η οικογένειά τους αδυνατούσε να τους παράσχει τα βασικά και αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Μια αντίστοιχη θερμή εμπειρία και αγαλλίαση ψυχής έζησε άλλη συνάδελφος που έδωσε το παρών τον Δεκέμβριο του 2019 σε γεύμα αγάπης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις στον Κολωνό. 

Όπως γράφει χαρακτηριστικά “Μέσα στους κόλπους της Κιβωτού τα παιδιά έδειχναν όλα ήρεμα, πιο ώριμα από την ηλικία τους και πολύ φροντισμένα. Κοιτούσαν τους παιδαγωγούς τους στα μάτια και τους άκουγαν με σεβασμό. Όχι προσποιητό, αλλά ειλικρινή, γιατί αναγνώριζαν το πολύτιμο έργο τους.

Έφυγα από την Κιβωτό του Κόσμου με ανάμεικτα συναισθήματα: με έντονη θλίψη, καθώς για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα πως δεν έχουν όλα τα παιδιά εκ προοιμίου δεδομένη μία οικογένεια, ένα ζεστό σπίτι και πρόσβαση στις στοιχειώδεις παροχές, αλλά και μία απρόσμενη ψυχική ανάταση, γιατί αυτά τα τόσο ειλικρινή παιδικά χαμόγελα απέδειξαν περίτρανα πως τελικά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν παύει ποτέ να υπάρχει.

Πάνω από όλα να σωθούν τα παιδιά

Τούτες οι στιγμές χρειάζονται διαχείριση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξουμε το ανάθεμα σε κανέναν αν δεν μιλήσει η Δικαιοσύνη.

Σε τέτοιες καταστάσεις οφείλουμε να δράσουμε όχι με το θυμικό αλλά με τη λογική με μοναδικό μας μέλημα τις μικρές ψυχές.

Ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης για οποιοδήποτε παιδί πεινάει, οποιοδήποτε παιδί πεθαίνει, οποιοδήποτε παιδί κακοποιείται, οποιοδήποτε παιδί υποφέρει για το οτιδήποτε.

Αν όλοι προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ίσως τότε, αλλά μόνο τότε, να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, και όχι να ΔΙΚΑΣΟΥΜΕ….

Αντί επιλόγου κρατάμε τα λόγια ενός αναγνώστη που πήρε θέση για τα όσα καταγγέλλονται και όπως ανέφερε ” Πάτερ Αντώνιε αν είναι να σωθούν τα παιδιά με την δικιά σου σταύρωση, ας γίνει το θέλημα του Θεού…”

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Παντοπώλης προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ γάλα και παιδικές τροφές σε όσες οικογένειες έχουν ανάγκη

Οι εργαζόμενοι της Roche γιορτάζουν τη ζωή, προσφέροντας στα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Σχ.χρ.22-23: Αυτοί είναι οι 2.631 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές