Τα ελληνικά σχολεία έτοιμα να υποδεχθούν προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

Από το «Blueberry Hill» για τα παιδιά, στον βομβαρδισμό και τον ξεριζωμό τους (video)

“Το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων.”

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας.

Ειδικότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι :

“Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

Αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να φτάσουν τις 30.000.

Το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει στην Ουκρανία και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων.

Τα υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: Στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.”

Δράμα: 6,5 ετών προσφυγόπουλο από το Κίεβο εντάχθηκε ήδη σε ελληνικό σχολείο

Ένα προσφυγόπουλο 6,5 ετών από το Κίεβο της Ουκρανίας έφτασε στην Ελλάδα τη Δευτέρα φεύγοντας μακριά από τον πόλεμο και έκατσε ήδη στο θρανίο της πρώτης δημοτικού σε σχολείο της Δράμας. Το παιδάκι έχει αγκαλιαστεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου, ενώ στο σχολείο φοιτά μαζί του ένα ξαδερφάκι του αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Το παιδί ήρθε σε συγγενείς του στην Ελλάδα και η οικογένεια κατάφερε να φτάσει μετά από ένα πενταήμερο ταξίδι στη Δράμα. Αμέσως υπήρξε μία κοινωνική ευαισθησία γενικότερα σε αυτό το παιδί και το βοήθησαν, βρέθηκε τρόπος να πάει στο σχολείο, να έχει μία καθημερινότητα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να βρίσκεται στη Δράμα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός ο μπαμπάς κάνει αυτό που θα ήθελαν όλες οι μαμάδες με νεογέννητα (video)

«Κυριακές στην Αθήνα» με δωρεάν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς (από 13/3)

Το παιδί που περνά τα σύνορα κλαίγοντας με λυγμούς μας «τσάκισε» την καρδιά (video)