Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του διαστήματος, διαβάζοντας “Πλανητικές Συνεντεύξεις”

Αν το παιδί σας γοητεύεται από τον κόσμο του διαστήματος, ζητά επίμονα να του πάρετε τηλεσκόπιο για να βλέπει τα αστέρια στον ουρανό και διαρκώς σας ρωτά για να μάθει περισσότερα για τους πλανήτες, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να του εξηγήσετε με απλά λόγια όλα αυτά που βλέπουν και όσα δεν βλέπουν αλλά υπάρχουν στον ουρανό.

Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για τον κόσμο του σύμπαντος και για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος  και είναι σίγουρα αδύνατο να τα ξέρουμε όλα! Κι όμως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους και να απαντάμε στις απορίες τους για όλα αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με το αχανές σύμπαν που μας περιβάλλει.

Ένα βιβλίο για τους πλανήτες διαφορετικό από όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα

Οι “Πλανητικές Συνεντεύξεις”  που θα βρείτε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική είναι το καλύτερο παιδικό βιβλίο για να ξεκλειδώσει στους μικρούς αναγνώστες 5 ετών και άνω τα μεγάλα μυστικά του Διαστήματος.

Η πρωτότυπη ιδέα της Ράνιας Λάμπου, μιας δραστήριας εκπαιδευτικού που το 2019 διακρίθηκε ανάμεσα στους καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize για τις δράσεις της στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M να συστήσει στα παιδιά τους πλανήτες όχι μέσα από ένα κείμενο υπερφορτωμένο με πληροφορίες αλλά αντιθέτως μέσα από το εύρημα μικρών και περιεκτικών τηλεοπτικών συνεντεύξεων είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτού του βιβλίου που αξίζει να βρει τη θέση του σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Το περιεχόμενο

Οι πλανήτες προσκαλούνται στο στούντιο από έναν νέο δημοσιογράφο που θέλει να μάθει τα πάντα για αυτούς και εκείνοι όχι μόνο αποδέχονται την πρόσκληση, αλλά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποκαλύπτοντας όλα τους τα μυστικά. Οι συνεντεύξεις και οι εκπομπές που μεταδίδονται από την τηλεόραση είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες!

Στις σελίδες του βιβλίου μέσα από μεστό κείμενο και εξαιρετική εικονογράφηση δια χειρός Μαρίας Μανουρά, τα παιδιά απολαμβάνουν νοερά ένα ευχάριστο ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο του διαστήματος, μέσα από τις απαντήσεις που δίνουν οι πλανήτες ένας ένας με τη σειρά που βρίσκονται τοποθετημένοι στον ουρανό, στο πλαίσιο ιδιότυπων συνεντεύξεων που κάθε άλλο παρά βαρετές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Τα χρώματα των πλανητών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το ίδιο συμβαίνει και με την φυσική διάσταση ώστε το παιδί να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το διάστημα και να του λυθούν όλες του οι απορίες.

Πόσο καλά γνωρίζεις τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;

Ο φτεροπόδαρος Ερμής, η θεσπέσια πανέμορφη Αφροδίτη, ο δυναμικός Άρης, ο βασιλιάς των πλανητών Δίας, ο επιβλητικός πλανήτης των δακτυλιδιών Κρόνος καθώς και το αχτύπητο δίδυμο Ουρανού και Ποσειδώνα συστήνονται στο κοινό και σκιαγραφούν το προφίλ τους ώστε να μάθουν όλοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ουράνιων σωμάτων που κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Ηχηρό “απών” καταγράφεται από την πλευρά της Γης καθώς για λόγους που δεν θα σας αποκαλύψουμε… αποφασίστηκε να μην συμμετέχει σε αυτές τις συνεντεύξεις ούτε με φυσική παρουσία ούτε δια αντιπροσώπου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες για τον πλανήτη μας.

Προσοχή! Ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα, έχει δηλαδή δικό του φως και θερμότητα. Οι πλανήτες δεν έχουν δικό τους φως. Δέχονται φως και θερμότητα από τον Ήλιο, είναι δηλαδή ετερόφωτα σώματα.

Το να δίνουμε στα παιδιά μας τη βοήθεια να ανακαλύπτουν τον κόσμο είναι υπέροχο

Οι παιχνιδιάρικοι και άκρως θεατρικοί διάλογοι πάνω στους οποίους δομούνται οι συνεντεύξεις των πλανητών καθιστούν την ανάγνωσή τους μια ευχάριστη διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν αβίαστα όλα όσα πρέπει να ξέρουν για κάθε πλανήτη.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά θα ξέρουν για τη τεράστια θερμότητα και τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύει η Αφροδίτη λόγω των ηφαιστείων της, θα μάθουν πώς καταφέρνουμε να στεκόμαστε όρθιοι στην επιφάνεια της Γη παρότι έχει κυκλικό σχήμα,  ότι ο Άρης είναι κόκκινος όχι μόνο γιατί είναι νευριασμένος που τον ενοχλούμε συνέχεια με τις διαστημοσυσκευές που του στέλνουμε και του γρατζουνάνε την πλάτη του, αλλά και επειδή έχει πολύ σίδηρο στο χώμα του, για τα εκατοντάδες δαχτυλίδια από βράχια και πάγο που διαθέτει ο Κρόνος αλλά και για το γεγονός ότι στον Ποσειδώνα όπως και στον Ουρανό, βρέχει διαμάντια!

Ώρα για δραστηριότητες!

Αφού ολοκληρώσουν τα παιδιά την ανάγνωση των συνεντεύξεων κάθε πλανήτη, μπορούν να ανακεφαλαιώσουν τα όσα έμαθαν και ταυτόχρονα να ακονίσουν τις γνώσεις τους, μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Μάθηση και διασκέδαση συνδυάζονται με ευχάριστο τρόπο και έτσι το παιδί έχει μια σφαιρική άποψη των όσων διάβασε. Μέσα από την προτεινόμενη σύγκριση των πλανητών και την απόστασή τους από τον Ήλιο είναι πλέον σε θέση να καταλάβει απόλυτα τη διάρθρωση του ηλιακού συστήματος. Εν συνεχεία θα αντιστοιχίσει τα ονόματα των πλανητών με τα σκίτσα που τους αντιστοιχούν, θα τεστάρουν την παρατηρητικότητά τους σε ένα παιχνίδι με κρυμμένα αντικείμενα και στο τέλος θα διαλέξουν ποιο αντικείμενο είναι σήμα κατατεθέν κάθε πλανήτη.

Οι “Πλανητικές Συνεντεύξεις” είναι ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο γνώσεων που έχει πολλά στοιχεία από τον κόσμο της λογοτεχνίας αλλά βασίζεται εξ ολοκλήρου σε επιστημονικά δεδομένα. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα απολαυστικό βιβλίο που προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες μια λεπτομερή εισαγωγή για να κατανοήσουν με απλό και ουσιαστικό τρόπο το ηλιακό μας, αλλά και τα διάφορα φαινόμενα που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν σ’ αυτό.

Καλή ανάγνωση!