Τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένα για να μην αρρωστήσουν: Μύθος ή αλήθεια;

ιώσεις

Ο παιδίατρος απαντάει για το τι ισχύει όντως.

Υπάρχει ένας ισχυρισμός που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ντυσίματος των παιδιών και της υγείας τους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένα για να μην αρρωστήσουν. Αλλά, ας δούμε την αλήθεια πίσω από αυτόν τον παραπάνω μύθο.

Σύμφωνα με πολλούς γονείς και γιαγιάδες, το να ντύνεις ένα παιδί “σωστά” είναι το κλειδί για να μην αρρωστήσει. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι απόλυτα ακριβές. Η αλήθεια είναι πως η κατάλληλη ένδυση είναι σημαντική, αλλά όχι για τους λόγους που πιθανότατα νομίζετε, σύμφωνα με τον παιδίατρο Κώστα Νταλούκα.

Τι λέει ο μύθος – τι ισχύει τελικά

Ο μύθος αυτός επικεντρώνεται στο να ντύνουμε τα παιδιά με πολλά ρούχα για να τα προστατεύουμε από το κρύο. Αλλά στην πραγματικότητα, η υπερβολική ενδυμασία μπορεί να είναι επιβλαβής. Όταν ένα παιδί ντύνεται υπερβολικά, ιδρώνει περισσότερο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς του δέρματος και ακόμα και σε αφυδάτωση. Επιπλέον, το υπερβολικό ντύσιμο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ακόμα και θερμοπληξία, ιδίως όταν το παιδί είναι ενεργό και κάνει έντονη σωματική δραστηριότητα.

Το άλλο άκρο του φάσματος είναι επίσης προβληματικό. Αν ένα παιδί ντυθεί πολύ λίγο για τις καιρικές συνθήκες, υπάρχει ο κίνδυνος να κρυώνει, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα ή ακόμα και υποθερμία.

Η συμβουλή του παιδιάτρου

«Μην ντύνετε και μην σκεπάζετε υπερβολικά τα παιδιά σας»

Ο παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να είναι φρόνιμοι στην επιλογή της ένδυσης των παιδιών τους.

Αν κάποιο παιδί παίζει έντονα στον εξωτερικό χώρο, είναι καλύτερο να είναι ελαφρώς ντυμένο, επιτρέποντας στο σώμα του να αναπνέει και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Φυσικά, όταν τελειώσει η δραστηριότητα, είναι σημαντικό να αλλάξει τα ρούχα του και να στεγνώσει τον ιδρώτα του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν επειδή κρυώνουν

Οι αρρώστιες προκύπτουν συνήθως όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ιούς και μικρόβια.

Έτσι, η καλύτερη προστασία για τα παιδιά μας είναι η υγιεινή, η επαρκής διατροφή και ο επαρκής ύπνος, παρά το υπερβολικό ντύσιμο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο από άλλα, ενώ κάποια μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο από άλλα.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να παρατηρούμε τα σημάδια που μας δίνουν τα παιδιά μας και να προσαρμόζουμε την ένδυσή τους ανάλογα.

Διαβάστε επίσης για τις ιώσεις: 

5 μυστικά για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά

Τα 5 γεύματα και σνακ που πρέπει να τρώει το παιδί για να ανακουφιστεί από την ίωση

Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν φέτος και προσβάλλουν τα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς