Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να κοιμούνται τα παιδιά σας στο ίδιο κρεβάτι

Ο βραδινός ύπνος των παιδιών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους περισσότερους γονείς, μεταξύ των οποίων ελάχιστοι είναι αυτοί που θα παραδεχτούν, ότι τα παιδιά τους κοιμούνται απροβλημάτιστα κάθε βράδυ (όλο το βράδυ) στο κρεβάτι τους (αν είστε ανάμεσά τους, είστε πολύ τυχεροί!).

Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, είτε θα θέλουν ένα εκατομμύριο παραμύθια για να αποκοιμηθούν, είτε να έρθουν στο κρεβάτι σας, είτε θα ξυπνήσουν πολλές φορές μέσα στη νύχτα για νερό, τουαλέτα κ.λ.π., ενώ και μία μερίδα παιδιών που για να κοιμηθούν χώνονται και κουρνιάζουν στο κρεβάτι του μεγαλύτερου (συνήθως, αν και όχι πάντα) αδερφού ή αδελφής, κάτι που δεν προβληματίζει λιγότερο τους γονείς.

Μειονεκτήματα: Κίνδυνοι, εξαρτήσεις και κακή ποιότητα ύπνου

Ας ξεκινήσουμε να εξετάζουμε κατά πόσο η συνήθεια αυτή είναι ασφαλής: Παρόλο που πολλές ανατολικές κουλτούρες έχουν καθιερώσει αιώνες τώρα τον κοινό ύπνο της οικογένειας σε ένα κρεβάτι, στον δυτικό κόσμο το να κοιμούνται τα μωρά και πολύ μικρά παιδιά κάπου αλλού πέραν της κούνιας τους θεωρείται συχνά επικίνδυνο, κυρίως επειδή μπορεί να πέσουν από το κρεβάτι ή να πάθουν ασφυξία από τυχόν σκεπάσματα από τον μεγαλύτερο άνθρωπο δίπλα τους, αν τα “πλακώσει” άθελά του μέσα στον ύπνο του. Αν, λοιπόν, το μεγάλο σας παιδί ζητά π.χ. να κοιμηθεί αγκαλιά με το μωρό της οικογένειας, έχετε υπ’όψιν ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο και ούτε το μεγάλο παιδί ούτε εσείς να το αντιληφθείτε όταν θα κοιμάστε βαθιά.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Healthline, σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές ένα παιδί να μοιράζεται το κρεβάτι του μετά το πρώτον χρόνο ζωής, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιο ασφαλές γίνεται αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρός σας είναι ο κατάλληλος για να σας ενημερώσει για τέτοια θέματα σωματικής ασφάλειας.

Ως προς τα ψυχο-συναισθηματικά μειονεκτήματα, έχει νόημα να σκεφτεί κανείς γιατί να θέλουν τα αδέλφια να κοιμούνται μαζί. Αν και δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις του να μοιράζονται τα αδέλφια το ίδιο κρεββάτι, οι μελέτες γύρω από τον ύπνο έχουν ορισμένα σημεία άξια παρατήρησης: Ένα είναι, ότι δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης του μικρότερου από τον μεγαλύτερο, είτε αυτός είναι γονιός είτε αδελφός/αδελφή. Αυτό σημαίνει, ότι το μικρότερο παιδί δεν κοιμάται αν δεν κοιμηθεί και το μεγαλύτερο, κάτι που συχνά δημιουργεί προβλήματα -ειδικά καθώς τα μικρότερα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίτερα.

Επίσης, μπορεί το μικρότερο παιδί να δημιουργεί έτσι ανάγκες συγκεκριμένων συνηθειών για να κοιμηθεί, π.χ. να του κρατά το μεγαλύτερο παιδί το χέρι ή να μιλούν μεταξύ τους για ώρα. Υπάρχει κίνδυνος, λοιπόν, οι συνήθειες αυτές να κρατήσουν για καιρό και να μην διακόπτονται εύκολα όταν χρειαστεί, κάτι που παρεμποδίζει την ανεξαρτησία του μικρότερου παιδιού.

Τέλος, ένα ακόμα πράγμα που χρειάζεται να σκεφτεί ο γονιός είναι ότι -ναι, είναι υπέροχο που τα παιδιά τα πάνε καλά μεταξύ τους και θέλουν να κοιμούνται μαζί- υπάρχει, όμως, περίπτωση το ένα να παρεμποδίζει τον ύπνο του άλλου, επειδή π.χ. κουνιέται συνέχεια ή τρίζει τα δόντια του. Δεν θέλουμε ο κοινός ύπνος να οδηγεί σε κακό ύπνο.

Πλεονεκτήματα: Δεμένες σχέσεις και αίσθημα ασφάλειας

Σε άρθρο τους, οι ανθρωπολόγοι Carol Worthman και Ryan Brown, οι οποίοι έχουν μελετήσει σε βάθος τον κοινό ύπνο των οικογενειών τους προηγούμενους αιώνες, αναφέρουν, ότι οι οικογένειες που το συνηθίζουν μέχρι σήμερα τείνουν να είναι πιο “δεμένες” μεταξύ τους, ενώ βιώνουν λιγότερες εντάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα αδέλφια, τα οποία μεγαλώνουν πιο “κοντά” το ένα στο άλλο χάρη στον κοινό τους ύπνο –νιώθουν ασφάλεια και δεν τρομάζουν μόνα τους στο σκοτάδι, όταν έχουν έναν σύντροφο να τους ψιθυρίζει πριν αποκοιμηθούν. Τα περισσότερα παιδιά έχουν έτσι λιγότερους εφιάλτες και σχεδόν μηδενικούς νυχτερινούς τρόμους.

Συμπερασματικά

Το βασικότερο σημείο που πρέπει να προσέξει ο γονιός είναι αυτό της ασφάλειας -αν δεν είναι ασφαλές δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Από εκεί και πέρα, όμως, η τελική απόφαση είναι ζήτημα της ίδιας της οικογένειας: Κάποιοι γονείς δίνουν μεγάλη αξία στην ανεξαρτησία από νωρίς, ενώ άλλοι προάγουν την ασφάλεια και θεωρούν, ότι η ανεξαρτησία θα έρθει με τη σειρά της. Σημασία έχει να είναι ασφαλές, τα παιδιά να είναι χαρούμενα και εσείς να νιώθετε καλά με την απόφασή σας.

Προσοχή: Για οποιονδήποτε προβληματισμό σχετικά με την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας, δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον παιδίατρό σας για να απαντήσει.

Πηγή: moms.com