Τα “προνόμια” των πρωτότοκων παιδιών

Η μεγαλύτερη προσοχή που δείχνουν κάποιοι γονείς στα πρωτότοκα παιδιά τους, τα βοηθά πολλές φορές να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη ζωή τους δείχνει έρευνα οικονομολόγων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, του Analysis Group και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και από την ηλικία του ενός έτους, τα πρωτότοκα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης. Και θεωρούν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πνευματικής διέγερσης στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Αν και τα παιδιά έλαβαν τα ίδια επίπεδα συναισθηματικής υποστήριξης, τα πρωτοτόκα ανέλαβαν περισσότερη υποστήριξη στις εργασίες που ανέλαβαν κάτι που ανέπτυξε ιδιαίτερα τις ικανότητες τους να σκέφτονται, διαπίστωσε η έρευνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν τη λεγόμενη επιρροή από τη σειρά γέννησης, λόγω της οποίας τα παιδιά που γεννιούνται πρώτα σε μία οικογένεια, έχουν αργότερα υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό.

Η έρευνα διήρκεσε 14 χρόνια. Έλαβαν μέρος περίπου 5000 παιδιά. Οι ερευνητές τα παρακολουθούσαν πριν από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Έκαναν εκτίμηση της κατάστασης κάθε παιδιού, κάθε δύο χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα για τα πρωτότοκα ξεκινούν από πολύ νωρίς, από τις πρώτες ημέρες της ζωής και διαρκούν μέχρι τα τρία περίπου. Αντίστοιχα, διαφορετική είναι και η συμπεριφορά των γονέων. Σύμφωνα με την έρευνα δίνουν λιγότερα ερεθίσματα στα μικρότερα παιδιά τους και λαμβάνουν μέρος σε λιγότερες δραστηριότητας, όπως είναι το διάβασμα, το παίξιμο μουσικών οργάνων και οι χειροτεχνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μητέρες πήραν και μεγαλύτερα ρίσκα στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους, όπως είναι το κάπνισμα.