Τα Χριστούγεννα, μαζί με το παιχνίδι, μην ξεχάσεις να χαρίσεις στα παιδιά και ένα βιβλίο

Λίγες μόνο ημέρες μας χωρίζουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλοι μας σκεφτόμαστε τα δώρα που θα κάνουμε στα παιδιά μας, στα ανίψια μας και τα βαφτιστήρια.

Προσωπικά, εκτός από ένα παιχνίδι, φροντίζω πάντα να χαρίζω σε ένα παιδί κι ένα ξεχωριστό βιβλίο. Είναι ένα διαχρονικό δώρο με σημαντικά οφέλη. Είναι ένα εισιτήριο για την εξερεύνηση καινούριων κόσμων, αλλά και για τη βελτίωση του λεξιλογίου και τον εμπλουτισμό των γνώσεων. Κανένα άλλο δώρο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα βιβλίο!

Τα βιβλία μάς κρατούν και τα Χριστούγεννα την καλύτερη συντροφιά

Η καθιερωμένη βόλτα για την αγορά των παιδικών βιβλίων με οδήγησε  στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μεταίχμιο όπου βρήκα μια τεράστια γκάμα προτάσεων που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των μικρών αναγνωστών.

Τα 6 καλύτερα παιδικά βιβλία για τις φετινές γιορτές

Τι θα λέγατε αν φέτος κάνατε τη διαφορά, και μαζί με τα παιχνίδια, προσφέρατε ως δώρα στα λατρεμένους σας λιλιπούτεια φίλους και συγγενείς υπέροχα βιβλία; Σας προτείνουμε 6 παιδικές ιστορίες που ξεχωρίσαμε για την ευφάνταστη πλοκή και τα σπουδαία μηνύματά τους.

Δείτε τις προτάσεις μας, εμπνευστείτε και χαρίστε στα παιδιά στιγμές απολαυστικής ανάγνωσης δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα

Τα παιδιά αδημονούν για την έλευση του Άγιου Βασίλη, που θα τους φέρει το πολυπόθητο δώρο. Τουέχουν γράψει γράμμα, του έχουν εκφράσει την επιθυμία τους και ανυπομονούν να βρουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο το πακέτο.

Ποιος μπορεί να φανταστεί Χριστούγεννα χωρίς τη μαγεία τους, χωρίς το μαγικό αστέρι που φώτισε τον ουρανό, χωρίς την προσμονή του Άγιου Βασίλη; Ο πασίγνωστος Αμερικανός παρουσιαστής Τζίμι Φάλον έγραψε ένα τρυφερό  παραμύθι, αφιερωμένο στην προσμονή των παιδιών για την πιο μαγική νύχτα του χρόνου, τα Χριστούγεννα.

Στο “5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα” ο μικρός πρωταγωνιστής μετρά αντίστροφα τις τελευταίες 5 μέρες πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα και η αγωνία του κορυφώνεται. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εικονογράφηση του Ριτς Ντις, που παραπέμπει σε μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων. Η εικόνα κυριαρχεί και μας κάνει συμμέτοχους στην προσμονή του ήρωα για το δώρο από τον Άγιο Βασίλη.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, που αντιστοιχεί στην ημέρα των Χριστουγέννων, το παιδί έχει απολαύσει μια τρυφερή ιστορία με μπόλικο χιούμορ και γλυκιά απόχρωση. Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φωτεινό του χαμόγελο όταν λαμβάνει το δώρο που έχει ζητήσει;

Για παιδιά από 3 ετών

Μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Η Αργοναυτική Εκστρατεία

Για τα παιδιά που λατρεύουν την ελληνική μυθολογία και δεν χορταίνουν να ακούνε ιστορίες για ήρωες, κατορθώματα, επικές μάχες και μυθικά τέρατα “Η Αργοναυτική Εκστρατεία” της Ελένης Σβορώνου είναι το βιβλίο που θα τα εντυπωσιάσει. Στις σελίδες του θα γνωρίσουν τη μυθική εκστρατεία που μνημονεύουμε μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην εικονογράφηση, ένα πολύχρωμο εικαστικό ταξίδι με την υπογραφή του Βασίλη Κουτσογιάννη.

Στη µακρινή Κολχίδα, το χρυσόµαλλο δέρµα ενός κριαριού, το γνωστό Χρυσόμμαλο Δέρας, κρεµόταν για χρόνια στα κλαδιά µιας ιερής βελανιδιάς. Στο Πήλιο, στη σπηλιά ενός Κενταύρου, µεγάλωνε ένα παιδί. Ήταν ο Ιάσονας, ο θρυλικός ήρωας που θα πήγαινε κάποια µέρα, µαζί µε τους Αργοναύτες, να  το φέρουν στην Ελλάδα.

Η περιπετειώδης αυτή εκστρατεία θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις Συμπληγάδες Πέτρες και κινδύνους πολλούς. Το συναρπαστικό αυτό μυθικό συμβάν είναι ένα πρώτης τάξεως ανάγνωσμα, που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη μυθολογία.

Η αφήγηση είναι ζωντανή, μεστή και συνοδεύεται από εξαιρετική εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο και δίνει τροφή στη φαντασία των παιδιών. Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει γιατί παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστες (ή ακροατές) την ουσία της ιστορίας, χωρίς να κουράζει. “Εμπρός στην Αργώ της ζωής, καλοί μου Αργοναύτες!”.

Για παιδιά από 5 ετών

Δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)

Το βιβλίο “Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί πάντων (σχεδόν)” είναι μια εξαιρετική εικονογραφημένη έκδοση που (προ)καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της επιστήμης. Όλα τα πεδία της επιστημονικής σκέψης παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου του Bill Bryson μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με τη χημεία, τη βιολογία, τη φυσική και την γεωλογία με διασκεδαστικό τρόπο!

Πέρα από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, καταφέρνει να κεντρίσει και τη φυσική περιέργεια των παιδιών, ενώ τους δίνει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν και  τους δείχνει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.

Η εξαιρετική προσέγγιση του συγγραφέα συμπληρώνεται με την καλοδουλεμένη εικονογράφηση, που μετουσιώνει οπτικά τα όσα περιγράφονται. Δεν υπάρχει καλύτερη αφετηρία για να γνωρίσει- και σε δεύτερο χρόνο να αγαπήσει- ένα παιδί τη μαγεία της επιστήμης.

Για παιδιά από 8 ετών

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ

Το καπλάνι της βιτρίνας – Graphic novel

Mετά το βραβευμένο graphic novel “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” , που σύστησε στη νέα γενιά το εμβληματικό µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη, δίνοντας νέα πνοή  σ’ ένα κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας, η εκδοτική είδηση της χρονιάς είναι η μεταφορά σε graphic novel ενός ακόμη βιβλίου της αείμνηστης συγγραφέα.

Το θρυλικό “Καπλάνι της βιτρίνας” έγινε κόμικς από τις Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη που διασκεύασαν το κείμενο και έναναν την εικονογράφηση, δίνοντας μια νέα εκδοχή της κλασικής αυτής ιστορίας, για να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν τα σημερινά παιδιά.

Η σύμπραξη των δυο δημιουργών δίνει στο διαχρονικό αυτό έργο, την απαραίτητη ώθηση ώστε να διαγράψει μια νέα πορεία, προσελκύοντας τη νέα γενιά αναγνωστών, που έχει μεγαλώσει μέσα στις εικόνες και τα σκίτσα.

H ιστορία που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών περιστρέφεται γύρω από το καπλάνι -έναν βαλσαμωμένο τίγρη- που βρίσκεται κλειδωµένο µέσα στη βιτρίνα της µεγάλης σάλας του σπιτιού και πότε κοιτάει µε το γαλάζιο, πότε µε το µαύρο του µάτι, ανάλογα µε τη διάθεσή του. Όταν κοιτά τον κόσμο με το μαύρο μάτι, φέρνει την καταστροφή. Όταν τον κοιτά με το γαλάζιο, φέρνει συμφιλίωση και ευημερία. Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Το βιβλίο που με συγκίνησε και με μάγεψε όταν το πρωτοδιάβασα στα 10 μου χρόνια μετουσιώθηκε σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο κόμικς που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν ένα από τα ωραιότερα παιδικά – και όχι μόνο- μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Το κείμενο έχει διασκευαστεί με μοναδικό τρόπο και η εικόνα έχει αποδοθεί αριστοτεχνικά ώστε τίποτα να μην προδίδει ότι πρόκειται για μια ιστορία που εκδόθηκε πρώτη φορά το μακρινό 1963.

Ο τρόπος που επέλεξαν οι 2 δημιουργοί για να παρουσιάσουν στη νέα γενιά, το Λαμαγάρι της Σάμου, (ονομασία που έχει προκύψει από το Μαλαγάρι στη Σάμο, το ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη) και κυρίως την παιδική αθωότητα των δύο πρωταγωνιστριών, της Μέλιας και της Μυρτώς, με φόντο το καλοκαίρι του 1936, είναι αντάξιος της βαριάς κληρονομιάς που φέρει ο τίτλος του βιβλίου.

Το ολοκαίνουριο εικονογραφήγημα/εικαστικό μυθιστόρημα, όπως αποδίδεται ελληνιστί το graphic novel, δεν πρέπει να λείπει από καμιά παιδική βιβλιοθήκη και σίγουρα με αυτή τη νέα έκδοσή του το “Καπλάνι” θα συνεχίσει να ζει για πάντα!

Για παιδιά από 10 ετών

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

 

Η τελευταία μαύρη γάτα

Ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από τους μικρούς αναγνώστες, είναι “Η τελευταία μαύρη γάτα”.

Η επιτυχία του επισφραγίζεται με την επετειακή έκδοσή του, καθώς συμπληρώνονται αισίως 20 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Πρόκειται για ένα απολαυστικό παιδικό μυθιστόρημα, γεμάτο χιούμορ, φαντασία, αλλά και σκληρές αλήθειες για το πόσο άσπλαχνος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα και γενικά απέναντι σε κάθε αδύνατο και ευάλωτο πλάσμα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς εμπνεύστηκε μια ιστορία με πρωταγωνίστριες μαύρες γάτες που θεωρείται ότι φέρνουν παντού τη γρουσουζιά και είναι υπεύθυνες για κάθε αναποδιά που συμβαίνει σε ένα νησί. Με αφορμή αυτή την προκατάληψη, ξεκινά ένας ανελέητος διωγμός των άτυχων μαύρων ζώων. Στις σελίδες του βιβλίου θίγεται μια σειρά από ζητήματα και καταστάσεις που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Ρατσισμός, προκαταλήψεις, πολιτικές αυθαιρεσίες, οικονομικά σκάνδαλα είναι μερικά εξ αυτών που αποτυπώνονται με ιδιαιτέρως γλαφυρό τρόπο. Κι όμως μέσα στο σκοτεινό πνεύμα της ιστορίας ο δημιουργός καταφέρνει επιστρατεύοντας το χιούμορ να κρατήσει τις ισορροπίες.

Μια εξαιρετική αναγνωστική πρόταση για να προσφέρετε στα παιδιά τροφή για σκέψη, ενώ παράλληλα αποτελεί την αφορμή για πολλές συζητήσεις γύρω από  θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι προκαταλήψεις και φυσικά η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

 

Για παιδιά από 8 ετών

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Το αγόρι στο θεωρείο – Επετειακή έκδοση

Η Αγγελική Δαρλάση έγραψε ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Ο Δρόσος, «Το αγόρι στο θεωρείο», είναι ένα από τα προσφυγόπουλα της Σμύρνης που ο διωγμός τον έφερε στην Ελλάδα, όπου θα ζήσει με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922. Μια τραγική σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας δίνει το ερέθισμα για να γραφτεί ένας λογοτεχνικός ύμνος στις ανθρώπινες ιστορίες με φόντο τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά.

Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος και συνάμα αποτελεί μια ωδή στον άνθρωπο και στη θέλησή του να συνεχίσει να ζει κόντρα στις αντιξοότητες.

Η συγγραφέας με τη μοναδική γραφή της δίνει στο κοινό ένα μυθιστόρημα που έχει την ποιότητα των έργων μεγάλων λογοτεχνών οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ελληνική βιβλιογραφία.

Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και πλοκή, υποβλητική ατμόσφαιρα, δυνατές εικόνες, σασπένς και μυστήριο διατρέχουν όλο το κείμενο και προσκαλούν τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στον χρόνο αλλά τη μνήμη. Αληθινές ιστορίες συμπληρώνουν το παζλ της αφήγησης συνθέτοντας ένα βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στο τέλος.Ο μαγικός ρεαλισμός συναντά τη δύναμη των συναισθημάτων και κάθε σελίδα είναι μια αναγνωστική απόλαυση.

Μια από τις πιο δυνατές σκηνές είναι όταν οι απόκληροι πρόσφυγες του θεάτρου ανεβαίνουν στο σανίδι και παίζουν τη δική τους θεατρική εκδοχή της “Τρικυμίας” του Σαίξπηρ με συντρίμμια για σκηνικά και κουρέλια για κοστούμια. Ένα στιγμιότυπο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Η επετειακή έκδοση του βραβευμένου με το Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που θα εκτιμήσουν δεόντως τα παιδιά που λατρεύουν να διαβάζουν ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ιστορία της Δαρλάση αποτελεί το έναυσμα για να μιλήσουμε στα παιδιά για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα όσα έζησαν οι Μικρασιάτες που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους. Ο προσφυγικός ελληνισμός είναι ένα κεφάλαιο της εθνικής μας ιστορίας που δεν πρέπει να λησμονηθεί, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για αναστοχασμό και εθνική ομοψυχία.

Τι καλύτερο από το να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία του τόπου μας μέσα από καλογραμμένα βιβλία που συνδυάζουν τη λογοτεχνία με την ιστορική αφήγηση;

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Για παιδιά από 12 ετών

Καλές γιορτές, με απολαυστικές αναγνώσεις!