Τέλειος γονιός δε γίνεσαι ποτέ. Πάντα όμως μπορείς να γίνεις καλύτερος

Κατά κοινή ομολογία το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο με οδηγίες χρήσης και φυσικά αυτό που ισχύει στην περίπτωση ενός παιδιού δεν είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και σε ένα άλλο.

Πολλές φορές θα νιώσετε αμήχανοι, εκνευρισμένοι ή ένοχοι μπροστά στο παιδί σας με αφορμή κάποιο περιστατικό και άλλες τόσες θα νιώσετε περήφανοι και θα πλημμυρίσετε από ευτυχία για τα κατορθώματά του.

Γιατί η σχέση γονέα και παιδιού είναι δυναμική λόγω συνθηκών. Αλλιώς συμπεριφέρεται ένα νήπιο, αλλιώς ένα παιδί Δημοτικού και διαφορετικές ανάγκες έχει ένας έφηβος που αντιδρά στο παραμικρό και επιδιώκει διαρκώς να ανατρέψει καθετί που νιώθει ότι τον καταπιέζει.  Αγάπη. Αυτό θέλουν τα παιδιά. Όση αγάπη μπορείς να βγάλεις. Έτσι θωρακίζεις και ενώνεις με σένα αυτό το κομμάτι του εαυτού σου. Άνευ όρων αγάπη.

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, μόνο αυτός που σέβεται το παιδί του

Αν θέλεις και εσύ να κτίσεις μια υγιή σχέση με τα παιδιά σου και –γιατί όχι;– να μάθεις πώς να πλάσεις ευτυχισμένα παιδιά, δεν έχεις παρά να υιοθετήσεις την θετική διαπαιδαγώγηση που τα τελευταία χρόνια “κερδίζει” τις προτιμήσεις όλο και περισσότερων γονέων.

Βασίζεται στον σεβασμό των παιδιών και βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της εσωτερικής πειθαρχίας, της αυτοπεποίθησης, της ευθύνης και της επινοητικότητας χωρίς να χρειάζεται να υψώσεις φωνή, να βάλεις τιμωρία και γενικότερα είναι τελείως αποκομμένη από κάθε είδους τοξικό περιβάλλον.

Κανείς δεν έμαθε με φωνές, κανείς δεν αναπτύχθηκε συναισθηματικά με φωνές, κανείς δεν έμεινε αλώβητος ψυχολογικά με φωνές.

Ο τρόπος που φέρεστε στο παιδί σας είναι ο τρόπος που το παιδί σας θα μάθει να φέρεται στον εαυτό του

Αν είστε σκληροί με το παιδί σας, θα γίνει και αυτό σκληρό με τον εαυτό του. Τα παιδιά που δεν εισπράττουν πειθαρχία με αγάπη, δεν μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εαυτό τους εποικοδομητικά. Καταλήγουν να επαναστατούν, επειδή νιώθουν υπερβολική πίεση, ή να είναι υπερβολικά αυστηρά με τον εαυτό τους και να ξεσπούν κάποιες στιγμές σε αυτούς που αγαπούν ή να καταρρέουν από την υπερπροσπάθεια.

4+1 βιβλία για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά

Πάντα πρέπει να «ψαχνόμαστε» ως γονείς, για το πώς θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι για τα παιδιά μας. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης όταν είσαι γονιός και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το ανακαλύψεις από τα βιβλία οικογενειακής φροντίδας που θα βρεις στις εκδόσεις Διόπτρα.

Έχουμε ξεχωρίσει 5 εξ αυτών που αποτελούν πολύτιμους βοηθούς για κάθε γονιό  που θέλει να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με το παιδί του και επιθυμεί να μάθει πώς να κάνει πάντα το καλύτερο που μπορεί για αυτό.

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει άσχημα επειδή φωνάξαμε στο παιδί μας; Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε, τελικά, οι καλοί γονείς που θέλουμε να είμαστε. Στις σελίδες αυτών των βιβλίων αναλύονται με απλό και κατανοητό τρόπο όλα όσα απασχολούν τον σύγχρονο γονιό και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε κάθε στάδιο ανατροφής. Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένο ότι όλοι μας εμπειρικά μαθαίνουμε και πάλι συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη, έχει σημασία να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

“Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)” είναι ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο που η φιλοσοφία του στηρίζεται στο πρόταγμα “Κάθε γονιός θέλει δυο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.” Στις σελίδες του η έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry με μια καθηλωτική και με πολλά στοιχεία χιούμορ γραφή δίνει πολύτιμες και άκρως ουσιαστικές συμβουλές που θα βοηθήσουν κάθε γονιό να αποκτήσει τη βέλτιστη σχέση με το παιδί του. Μια σχέση που δεν θα βασίζεται στο φόβο ή την απειλή αλλά στην εμπιστοσύνη, στο σεβασμό και στην οριοθέτηση.

Μόνο όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειες της παιδικής μας ηλικίας θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο ακέραιο στις γονεϊκές υποχρεώσεις. Ξεφυλλίζοντάς το, θα κάνουμε ενδοσκόπηση στις δικές μας μνήμες και έτσι θα βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά μας να «μην πληρώνουν τα σπασμένα» της δικής μας παιδικής ηλικίας. Ένας πολύτιμος σύμμαχος για να «χτίσουμε» μια ασφαλή, τρυφερή, αυθεντική και ανεκτική σχέση με τα παιδιά.

Tο παιδί που κρύβουμε μέσα μας

 

Στις σελίδες του βιβλίου “Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας” η ψυχολόγος Stephanie Stahl μας καλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας όπου αφενός θα ανακαλύψουμε και αφετέρου θα “δουλέψουμε” με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και αποτελεί τροχοπέδη στο να προχωρήσουμε αρμονικά τη ζωή μας. Μάλιστα αυτό το παιδί έχει δυο πλευρές: Μια σκοτεινή, με πολλά μειονεκτήματα στον χαρακτήρα και στις σχέσεις με τους άλλους, και μια φωτεινή πλευρά με θετικά στοιχεία. Ρίχνοντας φως σε αυτές τις αθέατες πτυχές του εαυτού μας, θα καταφέρουμε να “ξεκλειδώσουμε” τον πραγματικό μας εαυτό, θα του δώσουμε χώρο να ξεδιπλωθεί και έτσι θα ενδυναμωθούμε για να ανταποκριθούμε σε κάθε ρόλο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.

Μόνο αναγνωρίζοντας και “δουλεύοντας” ξεχωριστά καθεμιά από τις δυο πλευρές του εαυτού μας, θα φτάσουμε στην πολυπόθητη αυτογνωσία που θα μας επιτρέψει να απελευθερωθούμε από κάθε βαρίδι που μας καταπίεζε από την παιδική μας ηλικία. Η αυτογνωσία είναι η κατάκτηση της προσωπικής μας ελευθερίας και η συνειδητή απόφαση να ζήσουμε όλα όσα επιθυμούμε.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

 

Αν πάλι σου αρέσουν οι πρακτικές συμβουλές και τα παραδείγματα που εμπνέουν τότε το βιβλίο “Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο” είναι ό,τι ακριβώς ψάχνεις να διαβάσεις. Στις σελίδες αυτού του best seller βιβλίου θα βρεις όλα τα μυστικά πίσω από τον πιο ευτυχισμένο λαό του κόσμου. Οι Δανοί διακρίνονται για την ρεαλιστική άποψη που έχουν για τη ζωή και την οποία προσπαθούν διακαώς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους από μικρή κιόλας ηλικία. Αυτός ο πρακτικός οδηγός ανατροφής παιδιών συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδαγωγική άποψη, την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή χωρίς θεωρητική ορολογία που κουράζει και μπερδεύει τον αναγνώστη.

Θα ανακαλύψεις τους 7 πυλώνες στους οποίους οικοδομείται η δανέζικη φιλοσοφία για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών με ψυχική ανθεκτικότητα και συναισθηματική ασφάλεια.  Ευτυχισμένα παιδιά, που μεγαλώνουν και γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικες που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά. Η αμεσότητα του τρόπου γραφής γοητεύει τον αναγνώστη και η παρουσίαση της μεθόδου γίνεται τόσο επεξηγηματικά που δεν χωρούν περιθώρια παρερμηνείας. Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές και έχοντας ως όπλα σας την εξάσκηση, την υπομονή, την αποφασιστικότητα και την αυτεπίγνωση θα καταφέρετε να αναθρέψετε και τα δικά σας παιδιά με τον δανέζικο τρόπο και να τους προσφέρετε ένα πολύτιμο δώρο που θα τα ακολουθεί εσαεί.

Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση

Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα θεωρείται παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα γονεϊκής υποστήριξης. Μέσω αυτής της μεθόδου ανατροφής γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις εποικοδομητικά, να θέτουν ξεκάθαρα όρια και να μιλάνε έτσι ώστε τα παιδιά να τους ακούν, να τους εμπιστεύονται και να τους μιλούν.

Στο βιβλίο “Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση” της Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένης ψυχολόγου, παιδαγωγού και μητέρας επτά (!) παιδιών θα βρεις όλες τις απαντήσεις για το πώς θα μεγαλώσεις σωστά το παιδί και θα του δώσεις τις απαραίτητες βάσεις  για να χτίσει μία υγιή προσωπικότητα και να αυτονομηθεί μέσω του σεβασμού. Οι φωνές, οι τιμωρίες και οι απειλές απουσιάζουν παντελώς και τη θέση τους παίρνουν επάξια η δύναμη των θετικών λέξεων,  η ενθάρρυνση και η θετική καθοδήγηση που έχουν θεαματική επίδραση στο φέρεσθαι του παιδιού.

Αυτό το σύστημα διαπαιδαγώγησης βασίζεται περισσότερο στο να μάθουμε πώς να συμπεριφερόμαστε μέσω του θετικού παραδείγματος, και εστιάζοντας κάθε φορά στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε ένα λάθος και όχι να τιμωρήσουμε μία πράξη. Αξίζει να το γνωρίσετε και να το δοκιμάσετε καθώς μελέτες δείχνουν ότι έχει φοβερά αποτελέσματα στη συμπεριφορά του παιδιού , την συναισθηματική του ανάπτυξη και τις ακαδημαϊκές  του επιδόσεις.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!

Η πειθαρχία των παιδιών αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση για πολλούς γονείς, οι φωνές όμως δεν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Ίσα ίσα υπάρχουν στιγμές που θα έχετε διαπιστώσει ότι οι φωνές σας όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά χειροτερεύουν την κατάσταση καθώς η ένταση εξαγριώνει το παιδί ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα η λανθασμένη του συμπεριφορά να εξακολουθεί να υφίσταται και αυτήν την φορά ως μορφή αντίδρασης.

Στις σελίδες του βιβλίου “Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν” η διακεκριμένη ψυχολόγος Sarah Ockwell-Smith μας συστήνει το σύστημα της ήπιας πειθαρχίας  ώστε να μεγαλώσουμε ένα παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του, καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης. Μέσω αυτού του συστήματος ανατροφής τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούουν σε όρια που έχουν τεθεί με συμπόνια, θετική στάση και σχεδιασμό για το μέλλον. Έτσι εμπνέονται να είναι καλύτεροι άνθρωποι, να λειτουργούν καλύτερα ενώ εσείς τους δίνετε το καλό παράδειγμα. Στα συν του βιβλίου το γεγονός ότι βρίθει παραδειγμάτων που επεξηγούν πλήρως στους γονείς πώς πρέπει να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις με τις οποίες κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωποι γεγονός που βοηθά τον αναγνώστη να αφομοιώσει το τρόπο αντίδρασης που πρέπει να υιοθετεί κάθε φορά.