“Τελείωσα με τα παιδικά πάρτυ στο σπίτι και ο λόγος είναι αυτός…”

Πότε κάνατε το τελευταίο παιδικό πάρτι στο σπίτι; Αν έχει περάσει καιρός ίσως να μην θυμάστε ακριβώς τι σημαίνει «παιδικό πάρτι στο σπίτι». Από την άλλη αν έχετε κάποια πρόσφατη εμπειρία είναι πολύ πιθανό να ταυτιστείτε με την απόφαση της παρακάτω μαμάς.

«Για πολλά χρόνια κάναμε συνεχώς το ίδιο πράγμα: Έχουμε δύο γιους δύο ετών πράγμα που σημαίνει ότι κάνουμε ένα διπλό πάρτι γενεθλίων. Μπορεί να έχουν κοινούς γνωστούς, αλλά στο πάρτι τους δεν έρχονται μόνο τα μικρά παιδιά. Για χρόνια, λοιπόν, στο σπίτι μας έρχονταν γονείς, συγγενείς, φίλοι, οι οποίοι θα έφερναν μαζί στους και γνωστούς και φίλους – χωρίς εμείς να το ξέρουμε – γιατί νιώθουν άνετα (!)…

Φέτος, όμως, είπα: “Τέρμα”. Αποφάσισα ότι δεν θα έβαζα ξανά τον εαυτό μου σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί; Επειδή το παιδικό πάρτι στο σπίτι για μένα σημαίνει… ΚΟΛΑΣΗ. Ξέρετε πώς πάει: Πρέπει να στολίσεις, να φτιάξεις το φαγητό, τα σνακ, τα ποτά, τα γλυκά, να έχεις απόθεμα από όλα αυτά και να προσέξεις να μην απογοητεύσεις κανέναν, αφού άλλοι είναι αλλεργικοί, άλλοι δεν τρώνε κρέας, σε άλλους δεν αρέσει το ένα σε άλλους δεν αρέσει το άλλο.

Και πριν ακόμα αρχίσει η προετοιμασία του πάρτι, πρέπει να καθαρίσω το σπίτι. ΟΛΟ το σπίτι. Πατώματα, τζάμια, παράθυρα, μπαλκόνια, έπιπλα , βιβλιοθήκες, μπάνια, δωμάτια και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Όλα αυτά απαιτούν εξαντλητικές ώρες δουλειάς στη διάρκεια των οποίων κανείς δεν με βοηθά. Επιπλέον, πρέπει να βρω ή να φτιάξω τα κοστούμια όλων!

Είπα, λοιπόν, στο σύζυγό μου να διαλέξει αν φέτος θέλει μια υπηρέτρια για το πάρτι ή να κάνουμε το πάρτι κάπου άλλου. Διάλεξε το κάπου άλλου. Τα παιδιά συμφώνησαν, βρήκαμε τον χώρο και τα πάντα ήταν… άψογα. Μπορούσα να καλέσω 20 παιδιά, είχαμε τον χώρο για δύο ώρες και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβανόταν το παιχνίδι, το φαγητό, το γλυκό.

Οπότε χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα που συνήθως θα ξοδεύαμε μόνο για τη διακόσμηση και το φαγητό στο σπίτι, γεμίσαμε μερικές χαριτωμένες σακουλίτσες με δωράκια για τα παιδιά και… έτοιμοι! Ήταν ώρα για πάρτι.

Δεν έπρεπε να σχεδιάσω παιχνίδια για το πάρτι, δεν έπρεπε να σκεφτώ ποιο θα ήταν το βραβείο που θα ξετρέλαινε το παιδί που θα κέρδιζε, δεν έπρεπε να φτιάξω πινιάτα γεμάτη με γλυκά, δεν έπρεπε να φωνάζω κάθε λίγο και λιγάκι. Καλωσορίσαμε τους καλεσμένους μας, χαιρετήσαμε τα παιδιά και τα… αφήσαμε να τρέχουν και να χοροπηδούν όσο θέλουν. Στο μεταξύ εγώ μπορούσα να μιλήσω με τις μαμάδες για πολλά θέματα. Συνομίλησα για μωρά, για δουλειές, για διαβάσματα, για τα σχολεία και για πόσα ακόμα.

Μπορούσα να μιλήσω με άτομα της ηλικίας μου για σοβαρά και αστεία θέματα, χωρίς να με διακόπτει κανείς! Και ήταν ΥΠΕΡΟΧΟ!

Και να σας πω και κάτι άλλο; Την ώρα που έπρεπε όλοι έφυγαν. Κανείς δεν κλαψούρισε, κανείς δεν φώναξε, κανείς δεν παραπονέθηκε, τα παιδιά ήταν εξαντλημένα και πολύ χαρούμενα. Ήταν ένα πάρτι γενεθλίων… θαύμα!

Μετά από αυτό δεν θα ξανακάνω ποτέ πάρτι στο σπίτι. ΠΟΤΕ. Και νομίζω το γιατί είναι ξεκάθαρο. Όχι καθάρισμα, όχι παιχνίδια, όχι διακόσμηση, όχι ατελείωτες φωνές, καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού των καλεσμένων, χαρούμενες και γελαστές φατσούλες! Όσο για τα χρήματα, όσα ξόδεψα σε αυτό το πάρτι θα τα ξόδευα και σε ένα πάρτι στο σπίτι. Και ας μην αναφερθώ στον χρόνο που γλίτωσα από τις προετοιμασίες πριν και το καθάρισμα μετά.

Όχι, δεν ξέρω πού θα κάνω το επόμενο πάρτι γενεθλίων. Το μόνο που ξέρω είναι ότι σίγουρα δεν θα είναι το σπίτι μου!»

Πηγή: scarymommy.com