Θα έρθει η μέρα που οι γονείς θα μετανιώσουν για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους

Ένα σχολείο στην περιοχή της Αγγλίας εγκατέστησε σε μερικές αίθουσες διδασκαλίας όργανα γυμναστικής (ποδήλατα) – θρανία έτσι ώστε οι μαθητές του όσο διαβάζουν να καίνε και τις περιττές θερμίδες.

Οι δάσκαλοι από το εν λόγω σχολείο της πόλης Lowerstoft στην Αγγλία αναφέρονται στα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου που χρησιμοποίησαν. Τα παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα, νιώθουν λιγότερη συστολή και είναι πιο εξωστρεφή.

Το σχολείο, λοιπόν, τοποθέτησε  τα μηχανήματά αυτά σε όλες τις αίθουσες και αν τα αποτελέσματα είναι ίδια και για τους 330 μαθητές, νιώθουν δηλαδή τα παιδιά καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά, τότε σίγουρα θα αξίζουν στους υπεύθυνους συγχαρητήρια.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης μπορεί αρχικά να σκεφτήκατε ότι πρόκειται για μια πρωτοπόρα κίνηση. Έπειτα να αναλογιστήκατε ότι αυτό είναι και λιγάκι… αφύσικο. Και τελικά να διαπιστώσατε ότι ο κόσμος μας έχει… λιγάκι τρελαθεί.

Η Judith Woods αρθρογράφος της εφημερίδας “The Telegraph” και μαμά, με αφορμή την παραπάνω είδηση γράφει για το πώς έχει αλλάξει η εποχή μας, αλλά και για το πόσο κακό φαίνεται να κάνουμε στα παιδιά μας με τις τόσο περίπλοκες αλλαγές στη ζωή τους.

Θα έρθει η ώρα που οι γονείς θα μετανιώνουν για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους

«Τα παιδιά μας θα έπρεπε να παίζουν και να τρέχουν στον καθαρό αέρα. Αντίθετα, κάνουν μια καθιστική ζωή. Παράλληλα, οι ώρες μαθημάτων γυμναστικής στα σχολεία συρρικνώνονται για να γίνει χώρος για περισσότερα διαγωνίσματα και επαναλήψεις.

Έπειτα όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι οι γονείς τους – οι οποίοι εργάζονται αμφότεροι – είναι πολύ κουρασμένοι για να παίξουν μαζί τους ή για να τους αρνηθούν την ενασχόληση με την τεχνολογία.

Οπότε, κατηγορούμε τα παιδιά για τις ατελείωτες ώρες που κάθονται μπροστά σε μια οθόνη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δύναμη να τους προσφέρουμε κάποια εναλλακτική λύση. Πέρα από το να καθίσουμε μαζί στον καναπέ και να παρακολουθήσουμε ταινίες και τηλεόραση, τίποτε άλλο.

Το λέω αυτό με θλίψη και ενοχή, όχι με θυμό. Έτσι είναι τα πράγματα – και εγώ ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι παιδί στην Αγγλία του 21ου αιώνα.

Είναι υγιές το 54% των 4χρονων παιδιών να έχουν το δικό τους iPad; Ή το γεγονός ότι σε λίγο θα είναι απόλυτα φυσικό να έχουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας τα δικά τους λαπ-τοπ, tablets ή κινητά;

Αυτή είναι η ετυμηγορία, τα αποτελέσματα, δηλαδή, μιας μελέτης του ερευνητικού οργανισμού Childwise (οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1991 και στόχο έχει την προστασία των παιδιών από την κάθε είδους κακοποίηση ή εθισμό).

Η 9χρονη κόρη μου δεν κατέχει καμία ηλεκτρονική συσκευή. Πράγμα που θα με έκανε να νιώθω υπεροπτικά σε σύγκριση με άλλους γονείς, αν δεν χειριζόταν τόσο καλά και τόσο συχνά το δικό μου tablet.

Στις μέρες μας θα υπάρχουν και άλλες μαμάδες σαν και εμένα. Δεν μπορεί! Μαμάδες πρόθυμες να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και να τους δώσουν κάθε ακαδημαϊκή γνώση. Αλλά με τόσες λίγες, ελέυθερες ώρες μέσα στην ημέρα για να καθίσουν και να εφαρμόσουν αυτή τη “στρατηγική”…

Μερικές φορές φαντάζομαι ότι υπάρχει μια γυναίκα (κάτι σαν οικιακή βοηθός ή νταντά), η οποία θα πάρει τα ηνία και θα επιβάλλει τα σωστά ωράρια ύπνου, θα βοηθήσει με τις σχολικές εργασίες, θα κάνει κατάσχεση σε ηλεκτρονικές συσκευές και θα καταπιάνεται με χειροτεχνίες, τέχνες, παιχνίδια. Μια μικρή Θεά, θα μπορούσαμε να πούμε.

Θα μπορούσε να είναι μισή σύζυγος. Και διαλέγω γυναίκα για τον προφανή λόγο. Αν θέλεις να γίνει κάτι ζήτησέ το από μια πολυάσχολη γυναίκα. Θα ήμουν ευγνώμων. Θα της έκανα δώρα και θα την ευχαριστούσα.

Ίσως στο μέλλον η οικογένεια με τρεις «γονείς» να είναι το φυσιολογικό. Οι άνθρωποι, άλλωστε, είναι προγραμματισμένοι για να προσαρμόζονται. Αυτή είναι η υπερδύναμή μας και ο λόγος που κυριαρχούμε πάνω στη Γη – αν και έχουμε καταστρέψει και συνεχίζουμε να καταστρέφουμε κάθε κομμάτι που αγγίζουμε.

Η μεγαλύτερη αδυναμία μας, όμως, είναι να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες αντί να βελτιώνουμε τα αποτελέσματα. Το να προβλέπουμε και να προνοούμε είναι ένα… ανάθεμα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μοίρα που θα πλήξει τα παιδιά μας αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα. Αν δεν αλλάξουμε το πώς είμαστε.

κινητό

Μέχρι την ηλικία των 4 τα περισσότερα παιδιά μπορούν να λειτουργούν εύκολα ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet και μπορούν εύκολα να πλοηγηθούν σε εφαρμογές, παιχνίδια και διαδικτυακό περιεχόμενο. Πόσο καταθλιπτικό είναι αυτό;

Με αυτόν τον ρυθμό μία ολόκληρη γενιά μπορεί να μην μάθει ποτέ να μιλά, εκτός αν απευθύνεται σε ηλεκτρονικούς βοηθούς, όπως η Siri ή η Alexa.

Θα προτιμούσα η κόρη μου να ήταν περισσότερο ικανή να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο και να χτυπά τα γόνατά της όταν κάνει ποδήλατο. Θα προτιμούσα, επίσης, να νευριάζει, επειδή πρέπει να γράψει χιλιάδες φορές την ορθογραφία μέχρι να την μάθει.

Το να σώσουμε την παιδική ηλικία δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που τα παιδιά δεν είχαν ρούχα και παπούτσια. Στην εποχή που δυσκολεύονταν να βρουν φαγητό ή δεν είχαν ιατρική περίθαλψη.

Η «διάσωση» της παιδικής ηλικίας έχει να κάνει με το μεγάλωμα παιδιών όπως επιδιώκεται από την ίδια τη φύση. Να αναθρέψουμε, δηλαδή, ανθρώπους ελεύθερους και υγιείς.

Οι νέοι 18 έως 24 ετών σήμερα είναι περισσότερο μοναχικοί εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και κοινωνικών μέσων δικτύων.

Αν δεν θέλουμε αυτό να συμβεί και στις υπόλοιπες γενιές πρέπει άμεσα να δράσουμε. Να συζητήσουμε σε εθνικό επίπεδο για το τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και μόλις βρω αυτή τη βοηθό – σύζυγο αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ξεκαθαρίσω…».

πηγή: telegraph.com