Θανατική ποινή σε Ιρανό που βίασε και σκότωσε 6χρονη

Ο Ιρανός Amirhossein Pourjafar απαγχονίστηκε για το βιασμό και φόνο της 6χρονης Σαραγές Γορεϊσί από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 6χρονη Σαραγές Γορεϊσία απήχθη τον Απρίλιο του 2016 από την πόλη Βαραμίν, νότια της Τεχεράνης, από τον τότε 16χρονο Αμιρχοσεΐν Π ο οποίος τη βίασε και την σκότωσε, υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

«Η οικογένεια του θύματος επέμεινε να εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου», δήλωσε ο Γολαμχοσεΐν Εσμαήλ, επικεφαλής δικαστικός της επαρχίας της Τεχεράνης.

Η υπόθεση του Pourjafar είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία λόγο του νεαρού της ηλικίας του, καθώς καταδικάστηκε σε θάνατο στα 16 του χρόνια. Οι Αρχές του Ιράν εφαρμόζουν τη θανατική ποινή μόλις ο καταδικασθέντας ενηλικιωθεί. Ενώ αρχικά είχε κυκλοφορήσει πως ο Pourjafar θα εκτελεσθεί τον Οκτώβριο του 2016, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αποφασίστηκε να εκτελεστεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, δηλαδή του έτους που θα ενηλικιωνόταν.

Η θανατική ποινή στο Ιράν

Στο Ιράν η θανατική ποινή επιβάλλεται σε περιπτώσεις βιασμού, φόνου ή διακίνησης ναρκωτικών από μια ποσότητα και πάνω ακόμη και σε ανήλικους. Στην προκειμένη περίπτωση οι ιρανικές Αρχές περίμεναν την ενηλικίωση του δράστη προτού την εφαρμόσουν.Τουλάχιστον 30 ανήλικοι έχουν καταδικαστεί από τη δεκαετία του ’90 χε θάνατο στο Ιράν. Επίσης, πάνω από 85 ανήλικοι περιμένουν να εκτελεστούν στις φυλακές.