Θανάτωσαν χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο- Ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας σε απόδραση ζώου

Τη θανάτωση του ζώου που διέφυγε του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ανακοίνωσε η διοίκηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την απόφαση να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χρήστες των κοινωνικών μέσων.

Ένας alpha male χιμπατζής δραπέτευσε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου (25/06) και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων ασφαλείας του χώρου να περιορίσουν το ζώο, προχώρησαν σε απόφαση θανάτωσης.

Πώς συνέβη το περιστατικό

Όπως έγινε γνωστό, ο 27χρονος χιμπατζής με ύψος περίπου 1,60cm, ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα που φιλοξενεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το ζώο πέρασε τα ψηλά ηλεκτροφόρα πλέγματα της περίφραξης και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και κινήθηκε εκτός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Αμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις και το προσωπικό του πάρκου κινήθηκε σε αναζήτηση του ζώου.

Επισκέπτης του πάρκου, ο οποίος βρισκόταν στο χωρο του parking με τη σύζυγο και το παιδι τους, το πρωί του Σαββατου, ανεφερε ότι είδε το χιμπατζή σκαρφαλωμένο σε μια κολώνα ύψους τριών μέτρων και καθώς φοβήθηκε επέστρεψε στο σταθμευμένο όχημά του. Σύμφωνα με την περιγραφή του από τα μεγάφωνα ακουγόταν η οδηγία όσοι επισκέπτες ήταν στο πάρκινγκ του χώρου να επιβιβαστούν και να παραμείνουν στα αυτοκίνητά τους.

Ο επισκέπτης ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου κινήθηκαν εξωτερικά σε μια προσπάθεια να δεσμεύσουν το αφηνιασμένο ζώο.

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Με ανακοίνωση του, το Αττικό Ζωολογικο Πάρκο δημοσιοποίησε το γεγονός στα κοινωνικά δίκτυα και αναφέρθηκε στη θανάτωση του χιμπατζή, «Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Οπως εξήγησε αμέσως ο υπεύθυνος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ ελήφθη η απόφαση να θανατώσουν τον χιμπατζή καθώς δε μπορούσαν να του χορήγησουν αναισθητική ένεση, λόγω του μεγάλης διαπλασης του ζώου θα επιδρούσε σε 15 λεπτά, με το χρόνο να κρίνεται ως απαγορευτικός.

Σάλος αντιδράσεων για τη θανάτωση του χιμπατζή στην ανάρτηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μς σχόλια επικριτικά κατά της διοίκησης και της απόφασης που πήραν να θανατώσουν τον χιμπατζή.

Παρόμοιο περιστατικό, με απόδραση δυο τζάγκουαρ – τότε – είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2018, με τα αιλουροειδή να έχουν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.

Διαβάστε επίσης:

O δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος στο Ιnfokids: “Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή της Ρούλας”

«Λουκέτο» σε λούνα παρκ μετά τον τραυματισμό παιδιού από ηλεκτροπληξία

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε 11χρονος από την πλατεία Αττικής

Ροή Ειδήσεων