Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών: Τι γίνεται αν το παιδί έχει νοσήσει – Ποιες οι παρενέργειες

Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών: Τι γίνεται αν το παιδί έχει νοσήσει - Ποιες οι παρενέργειες

Στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προχωρώντας σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5 έως 11.

Τι γίνεται αν ενα παιδί νοσήσει

«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ότι «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες.

Στην περίπτωση, όμως, που ένα παιδί έχει νοσήσει η δόση του εμβολίου χορηγείται 3 μήνες μετά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, απευθύνοντας έκκληση στους γονείς να μην υπάρξουν αναβολές στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των άλλων ασθενειών.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η 3η δοση στους εφηβουσ

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στα παιδιά, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αυτές είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή λίγος πυρετός ή λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.

Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Ωστόσο υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια. Αυτά είναι η νόσηση σε άτομα κάτω των 50 ετών, όπως και η μειωμένη θνητότητα. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε, πως ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικά με την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του CDC όπου φαίνεται πως μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Έχουν κλειστεί 28.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών: Tο εμβόλιο προστατεύει και από αγγειακό σύνδρομο τα παιδιά

Ποια σχολεία θα ξεκινήσουν αργότερα αύριο τα μαθήματα λόγω καιρού

Θεσσαλονίκη: Αγωνία για λεχώνα που διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ – Δίνει μάχη βρέφος 12 ημερών