Θεοφάνεια: Πώς θα γιορτάσουμε φέτος τον Αγιασμό των Υδάτων;

Πώς θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια φέτος;

Με μέτρα προστασίας αναμένεται να εορταστούν την Πέμπτη τα Θεοφάνεια, στη σκιά της σαρωτικής επέλασης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Σταυρός, θα πέσει κανονικά στο νερό ενώ εντός και εκτός των ναών θα είναι επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος, κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχει εκδώσει δική της εγκύκλιο, αλλά απέστειλε προς όλες τις Μητροπόλεις την σχετική ΚΥΑ που έχουν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησε την πιστή εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, για την είσοδο στους ναούς απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Εξάλλου, τόσο εντός όσο και εκτός των ναών, οι πιστοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (τύπου ΚΝ 95 ή FFP 2).

Το θέμα που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Για το πώς θα γίνει ο εορτασμός την ημέρα των Θεοφανείων ρωτήθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε τα εξής: «Ηδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test . Για την τελετή του αγιασμού των Υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά ο αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η μάσκας υψηλής προστασίας».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Μητροπόλεων θα πραγματοποιήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων με λιτό τρόπο για την αποφυγή διασποράς του ιού τηρώντας όμως την παράδοση της ρίψης του σταυρού στο νερό.

Σε ποιες περιοχές ακυρώνονται ή τροποποιούνται οι εορτασμοί

Επιπτώσεις στον εορτασμό των Θεοφανίων έχει η εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε αρκετές περιοχές δεν θα γίνουν τελετές, ενώ σε άλλες υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις.

Δεν θα γίνουν τελετές

Χανιά
Δήμος Ιωαννιτών: Μητρόπολη Ιωαννίνων
Δήμος βορείων Τζουμέρκων
Ηγουμενίτσα
Κοζάνη
Γρεβενά
Σέρβια
Ηλεία

Χωρίς κολυμβητές

Σέρρες
Ρόδος
Λέσβος

Κανονικά γίνεται ο αγιασμός σε:

Καβάλα
Κέρκυρα
Λάρισα
Καλαμάτα
Ξάνθη
Κομοτηνή
Πρέβεζα
Ζάκυνθο

Διαβάστε επίσης:

Παιδίατρος: «Ο εμβολιασμός θα περιορίσει τα προβλήματά μας από αυτόν τον ιό και από τη γρίπη»

Σχολεία: Από πότε μπορώ προμηθευτώ τα self test και πόσα δικαιούμαι

Σοκ στην Καρδίτσα: Έφηβος κατέρρευσε και πέθανε μέσα σε καφετέρια