Πατέρας 13χρονης: «Κλείστε τις Παιδιατρικές σε Λαμία και Λάρισα, είναι νεκροταφεία» – Τι έδειξε η νεκροψία

Πριν από λίγη ώρα έγιναν γνωστά τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού της 13χρονης Ιωάννας από τη Λαμία, που έχασε ξαφνικά της ζωής το περασμένο Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αφού είχε υποβληθεί σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

Τι έδειξε η νεκροψία της 13χρονης μαθήτριας

Ρήξη στομάχου και όχι σκωληκοειδίτιδα υπέστη η 13χρονη Ιωάννα που πέθανε στο νοσοκομείο της Λάρισας, έχοντας χειρουργηθεί για σκωληκοειδίτιδα και χωρίς να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του κοριτσιού, που ήταν ρήξη στομάχου, συνεπεία της οποίας, υπέστη περιτονίδα, δηλαδή φλεγμονή στην κοιλιά. Αυτό οδήγησε στον θάνατο το κορίτσι, όπως διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές.  «Η σκωληκοειδής απόφυση που αφαιρέθηκε, δεν νοσούσε», είπε στο protothema.gr η  προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ελένη Ζαγγελίδου

Μιλώντας στο newsit.gr, ο ιατροδικαστής και επιστημονικός σύμβουλος της οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης τόνισε ότι «Η περιτονίτιδα είναι φλεγμονή της κοιλιάς που επηρέασε δυσμενώς όλα τα οργανικά συστήματα και αποτέλεσε αιτία θανάτου» σημειώνοντας ότι «η ερμηνεία των ευρημάτων δεν είναι θέμα ιατροδικαστή». Επίσης έχουν ληφθεί δείγματα προκειμένου να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις από το εξειδικευμένο τμήμα του ΑΠΘ. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε παρουσία των τεχνικών συμβούλων που έχει ορίσει η οικογένεια της 13χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου.

Πατέρας 13χρονης: «Κλείστε τις Παιδιατρικές σε Λαμία-Λάρισα, είναι νεκροταφεία»

Ο πατέρας της 13χρονης Ιωάννας μιλώντας στο Lamiareport.gr δήλωσε «Αν είχα πάει το παιδί μου στο νοσοκομείο “Παίδων” στην Αθήνα θα ζούσε…Πείτε τους να κλείσουν τις Παιδιατρικές στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας. Είναι νεκροταφεία». Οι γονείς ήδη έχουν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία της Λάρισας, σε βάρος γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, άλλα και σε βάρος των γιατρών του Νοσοκομείου της Λαμίας, όπου όπως υποστηρίζουν οι γονείς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του παιδιού τους.

 Αυτά είναι τα λάθη των γιατρών σύμφωνα με το δικηγόρο

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρεται ανοιχτά στις ιατρικές ευθύνες και τα λάθη που συνέβησαν τόσο κατά την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας όσο και μετά το χειρουργείο.

«Η Δικαιοσύνη τώρα θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες, όχι όμως μόνο στη Λαμία, αλλά, δυστυχώς και στη Λάρισα. Διότι, με βάση τη νεκροψία – νεκροτομή και κάποια άλλα έγγραφα ιατρικά που έχω, υπάρχει ευθύνη και στο χειρουργείο το οποίο έγινε στη Λάρισα.

Η χειρουργική επέμβαση που έγινε εκεί δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Όταν έχεις έναν ασθενή με οξεία κοιλία, θα πρέπει να βρεις την εστία. Η περιτονίτιδα δημιουργείται από κάποια εστία. Είτε λέγεται σκωληκοειδής απόφυση, είτε έντερο, είτε κάποιο άλλο όργανο. Εφόσον έγινε τομή, αφαιρέθηκε η σκωληκοειδής απόφυση, η οποία απόφυση δεν είχε διαρρηχθεί, έπρεπε να βρουν την εστία. Διότι, μη βρίσκοντας την εστία και κλείνοντας την τομή, η εστία συνέχισε να “δουλεύει”», τόνισε ο Ν. Διαλυνάς.

Βρέθηκε ένα λίτρο και 200 γραμμάρια υγρό στην κοιλιά της 13χρονης μετά το χειρουργείο

«Έτσι όπως έγινε η εγχείρηση, αγνόησαν βασικές απεικονιστικές εξετάσεις,αγνόησαν βασικά συμπτώματα τα οποία οδηγούσαν στο στομάχι. Ο μηχανισμός θανάτου είναι πλέον ξεκάθαρος και δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες και βλακείες που διέρρεαν δεξιά και αριστερά, και οφείλεται, γενικότερα, στη μη αντιμετώπιση της διάτρησης του στομάχου, στο γεγονός ότι υπήρχαν αυτά τα υγρά και δεν μπορούσαν να διαφύγουν από κάπου, στην πίεση του διαφράγματος, στην είσοδο του υγρού στους πνεύμονες, στην περικαρδίτιδα και στην ανακοπή. Και ο θάνατος ήταν φρικτός», τόνισε.

Έχουν συλληφθεί τρεις γιατροί

Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας, «μετά τη μήνυση που κατατέθηκε την Κυριακή, συνελήφθησαν τρεις γιατροί από το νοσοκομείο Λάρισας. Απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και υπάρχουν κάποιοι ισχυρισμοί σε αυτά που είπαν».

Αύριο η κηδεία της 13χρονης Ιωάννας

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει στη Λαμία η κηδεία της 13χρονης Ιωάννας στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως, στις 12:00 το μεσημέρι. Με απόφαση της οικογένειας, τα χρήματα, αντί στεφάνου, θα δοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου το σχολείο, όπου πήγαινε η 14χρονη θα παραμείνει κλειστό. Εδώ και δύο ημέρες, το υπουργείο έχει στείλει ψυχολόγους στο σχολείο του κοριτσιού για να στηρίξουν τους συμμαθητές της.