Αυτή είναι η ζωγραφιά του 8χρονου προσφυγόπουλου που αποκαλύπτει τον βιασμό του

Με μια ζωγραφιά «μίλησε» ένα αγοράκι, για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Θεσσαλονίκη.

Ο 8χρονος Σύρος δυσκολευόταν να περιγράψει με λόγια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον εφιάλτη που έζησε ο ίδιος και ο 11χρονος φίλος του, όταν έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν 14χρονο ομοεθνή τους μέσα στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών.

Σύμφωνα με την αστυνόμο Α’, Σοφία Κουσίδου, τμηματάρχη του τμήματος προστασίας ανηλίκων στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, το 8χρονο αγόρι ζωγράφισε με ένα μπλε μαρκαδόρο σε ένα χαρτί δυο φιγούρες να βρίσκονται πάνω σε ένα κρεβάτι, με μια γραμμή να τις κρατά ακινητοποιημένες. Στην ίδια τρομακτική ζωγραφιά εμφανίζεται ένα κεφάλι να στέκεται πάνω από τις φιγούρες.

Δείτε τη σοκαριστική ζωγραφιά του 8χρονου

Η αστυνόμος πρόβαλε τη φωτογραφία με την παιδική ζωγραφιά και έδωσε την επεξήγηση: «Το τετράγωνο πλαίσιο είναι το κρεβάτι στο οποίο ο δράστης είχε ακινητοποιήσει τα δύο παιδιά. Οι δύο πρώτοι κύκλοι είναι τα κεφάλια του ίδιου και του φίλου του, στον κάτω κύκλο προσπάθησε να ζωγραφίσει τον δράστη, και οριζόντια υπάρχει η περιοχή που έγινε η γενετήσια παρέμβαση. Η χοντρή γραμμή η οριζόντια είναι το σύρμα που κατάφερε να δέσει για να τους ακινητοποιήσει στο κρεβάτι».

Ο δράστης είναι και ο ίδιος ανήλικος, παιδί ορφανό από πατέρα, που ήρθε στην Ελλάδα με τη μητέρα του. Προσήχθη στην υπηρεσία και οδηγήθηκε σε χώρο προστατευτικής φύλαξης ανηλίκων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

«Ο ανήλικος δράστης, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα μας με τη μητέρα του εντοπίστηκε και συνελήφθη» ξεκαθάρισε η κ. Κουσίδου -κατά την ημερίδα με θέμα «Ανήλικοι οι οποίοι αιτούνται ή δικαιούνται διεθνή προστασία και η αντιμετώπισή τους από το δικαστικό σύστημα»- εκφράζοντας παράλληλα την άποψη της για «έλλειψη συντονισμού για τέτοια περιστατικά που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και διαφόρων οργανώσεων που εργάζονται στο προσφυγικό».

Η ίδια τόνισε ότι «σε χώρους φιλοξενίας, πρέπει να υπάρχει άμεσα καταγγελία για να μη δημιουργείται φημολογία που μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά αυτοδικίας. Όμως, εκτός από τη δυσκολία που υπάρχει από τα ίδια τα θύματα να αποκαλύψουν την κακοποίηση- ζητώντας, επιπλέον, αστυνομικό του αντίστοιχου φύλου για να μιλήσουν- μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν μια στρεβλή εικόνα αντιμετώπισης».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το περιστατικό συνέβη πριν από 3 χρόνια στη δομή φιλοξενίας του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο αντίσκηνο όπου διέμεναν οι δύο ανήλικοι, οι οποίοι είναι παιδικοί φίλοι και κατάγονται από το ίδιο χωριό στη Συρία.

Η πληροφορία κρατήθηκε μυστική εντός της δομής και η αστυνομία ενημερώθηκε με καθυστέρηση 5 ημερών, και μόνο όταν δέχτηκε ο πατέρας του ενός από τα παιδιά – θύματα να το καταγγείλει στις Αρχές. «Ευτυχώς που ο πατέρας του θύματος, παρά το σοκ στο οποίο βρισκόταν, παρά τον φόβο ότι ίσως το παιδί του στιγματιστεί και ότι ίσως ακόμα δεχτεί επιπλέον βία από την οικογένεια του δράστη και παρά την παντελή έλλειψη ορθής καθοδήγησης, πήρε τη σωστή απόφαση και κατήγγειλε το περιστατικό, προστατεύοντας έτσι και τα άλλα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο φιλοξενίας», είπε η κ.Κουσίδου, συμπληρώνοντας με έμφαση: «μια προστασία όμως που η ελληνική πολιτεία την αξιώνει από τους φορείς που είναι τοποθετημένοι εκεί και όχι από έναν πατέρα που είδε το παιδί του να κακοποιείται σε μια χώρα στην οποία αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του».

Η ίδια διαπίστωσε γρήγορα πως η καθυστερημένη ενημέρωση δεν ήταν το μοναδικό εμπόδιο. «Όταν πήγαμε επί τόπου στη δομή για έρευνα, η αρμόδια για τις υπηρεσίες μετάφρασης υπάλληλος αρνήθηκε κατηγορηματικά να παράσχει τις υπηρεσίες του διαπιστευμένου μεταφραστή της δομής προκειμένου να διευκολύνει τη συνεργασία μας με το ανήλικο θύμα και τον πατέρα του, τονίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένη να παράσχει τις υπηρεσίες αυτές στην Ελληνική Αστυνομία», είπε. Έτσι, δεν δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουν οι αστυνομικοί για ποιο λόγο βρέθηκαν εκεί, να εξηγήσουν τη διαδικασία και να καθησυχάσουν το παιδί ότι ήταν εκεί για το καλό του. Αντί αυτού, ο ανήλικος βρέθηκε σε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις αγνώστους -ευτυχώς μαζί με τον πατέρα του- και υπέστη σύμφωνα με την αστυνόμο μια δευτερογενή κακοποίηση της ψυχής του.

Επιπλέον, εξαιτίας της καθυστέρησης της καταγγελίας χάθηκαν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία, αφού στο μεταξύ είχε γκρεμιστεί η σκηνή όπου συνέβη η κακοποίηση. «Ευτυχώς όμως, ο ένας εκ των ανηλίκων θυμάτων ήταν ένα παιδί ιδιαίτερα χαρισματικό, ευφυέστατο, και όταν τελικά καταφέραμε να βρούμε μεταφραστή, κατάλαβε τη διαδικασία που επρόκειτο να ακολουθηθεί και την έφερε εις πέρας. Κατάφερε να δώσει πληροφορίες που οδήγησαν τελικά και στη σύλληψη του δράστη», είπε η κ. Κουσίδου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσε με ευκολία να μας περιγράψει και ζήτησε να μας ζωγραφίσει».