Τι είναι τα manga που έχουν ξετρελάνει τα παιδιά; Μάθετε στα εργαστήρια του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Τα τελευταία χρόνια η μόδα των manga έχει κυριεύσει και την χώρα μας. Ο όρος «Manga» στα ιαπωνικά αναφέρεται στις γελοιογραφίες, στην Ελλάδα, όμως, έχει συνδυαστεί με τα ιαπωνικά κόμιξ.

Πρόκειται, λοιπόν, για σειρές κόμιξ με ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα και γοητεύουν τους αναγνώστες τόσο με το περιεχόμενό τους, όσο και με τη σχεδιαστική τους ιδιαιτερότητα. Η απήχησή τους, όμως, δεν σταματά μόνο στην ανάγνωσή τους.

Πολλά νέα παιδιά δεν μένουν μόνο στο να διαβάζουν manga, αλλά προσπαθούν, παράλληλα, και να σχεδιάσουν τους δικούς τους ήρωες και τις δικές τους ιστορίες.

To Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά 9-12 ετών, τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία του Ιαπωνικού κόμιξ, να διεισδύσουν στην αισθητική του, αλλά και να μάθουν πώς να σχεδιάσουν τους δικούς τους χαρακτήρες.

Το infokids.gr συνομίλησε με την Άρτεμις Κατσαμπάνη Ohta, την εισηγήτρια των εργαστηρίων, και σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να μάθετε γύρω από την τέχνη των manga, αλλά και των origami, της τέχνης διπλώματος χαρτιού, χωρίς κόψιμο!

Τι είναι τα Manga και τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τόσο τα παιδιά με αυτά;

Manga σημαίνει “αστεία εικόνα” στα Ιαπωνικά και έτσι ονομάζονται σήμερα τα Ιαπωνικά κόμικ. Στην Ιαπωνία είναι πολύ αγαπητά και διαβάζονται από όλες τις ηλικίες, καθώς κυκλοφορούν σε μεγάλη θεματολογική ποικιλία. Πλέον απέκτησαν απήχηση και στη Δύση και με τα χρόνια το κοινό τους μεγαλώνει. Ίσως το ότι προέρχονται από μια μακρινή χώρα και τα διαπνέει διαφορετική αισθητική και κουλτούρα, να προσδίδει στα manga ένα επιπλέον ενδιαφέρον για τους Δυτικούς. Ασχέτως όμως της απόστασης και της διαφορετικότητας, τα manga έχουν κάτι μαγικό. Κάτι σουρεαλιστικό και παραμυθένιο, που όμως πολλές φορές αλληλεπιδρά με ένα καθημερινό περιβάλλον, μια δραματική ιστορία, ένα ιστορικό γεγονός κ.ο.κ. Κατά κάποιον τρόπο μάλιστα, γίνεται αισθητός σ’ αυτά και ο ενθουσιασμός του δημιουργού τους.

Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, αφού το παιδί μάθει να σχεδιάζει Manga;

Τα manga μπορεί να ακολουθούν κάποιους συγκεκριμένους αισθητικούς κανόνες, όμως δεν παύουν να είναι κόμικ και ακόμα πιο γενικά, δεν παύουν να είναι απλώς σχέδιο. Το παιδί μπορεί να πάρει αυτές τις γνώσεις και να τις αναπτύξει όπως αυτό αγαπάει. Είτε αυτό παραμείνει στα manga, είτε δεν εξελιχθεί στη ζωγραφική, αλλά μετουσιωθεί σε κάτι άλλο. Οι βάσεις του σχεδίου είναι συγκεκριμένες, η ανατομία του προσώπου ή του σώματος επίσης. Αυτό όμως που θα ήθελα κυρίως να αποκομίσουν, είναι ότι όλα γίνονται με απλά, βασικά σχήματα, κι ας φαίνεται το αποτέλεσμα σύνθετο. Καθώς επίσης, πως η φαντασία, πατώντας πάνω σε κάποιους κανόνες, μπορεί να γεννήσει από έναν απλό χαρακτήρα, μέχρι έναν ολόκληρο κόσμο.

Τι κερδίζει ένα παιδί μαθαίνοντας την τέχνη του Οριγκάμι;

Όπως και με τα manga που μιλήσαμε πιο πάνω, έτσι και με τα origami, τα εφόδια αποκτώνται, όμως το φάσμα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολύ ευρύ. Και μόνο που μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν τρισδιάστατα αντικείμενα, από ένα απλό κομμάτι χαρτί, δέχονται το ερέθισμα για άλλες κατασκευές και νέες σκέψεις. Εκείνο που σίγουρα γίνεται αντιληπτό, είναι ότι κάτι απλό μπορεί να μας χαρίσει κάτι πολύ σύνθετο και όμορφο. Και ότι χτίζοντας με μικρά απλά βήματα, το ένα μετά το άλλο, μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο σημαντική είναι η πορεία. Ίσως αυτό να μην γίνεται σαφές σ’ αυτές τις ηλικίες, όμως από την άλλη, ίσως η διαδικασία να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας τέτοιας συνειδητοποίησης, που επέρχεται μεγαλώνοντας και αποτελεί βέβαια μια ενδιαφέρουσα σκέψη σε φιλοσοφικό επίπεδο. Μια τσάκιση φαινομενικά ανούσια, γίνεται αφετηρία για το επόμενο βήμα.

Πέρα από φαντασία, τι άλλο χρειάζεται για να φτιάξεις τρισδιάστατα αντικείμενα από ένα κομμάτι χαρτί; Δεν δυσκολεύονται τα παιδιά;

Χρειάζονται και οδηγίες και λίγη υπομονή. Στην αρχή, δεν είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις κάτι τόσο γεωμετρικό χωρίς βοήθεια. Βέβαια δεν είναι ανέφικτο, όμως εμείς, ξεκινάμε με απλούς, κλασικούς τρόπους διπλώματος και μετά προχωράμε σε συνδυασμούς. Τα παιδιά με λίγη βοήθεια και καθοδήγηση μπορούν να κάνουν τα πάντα. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνομήλικοί μου άνθρωποι διστάζουν, νομίζοντας ότι δε μπορούν να τα καταφέρουν μ’ αυτό, ενώ τα παιδιά είναι πάντοτε πανέτοιμα για μια τέτοια πρόκληση. Και τελικά, ακριβώς επειδή προσπαθούν, τα καταφέρνουν.

 Γιατί αξίζει τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια αυτά;

Θέλουμε τα εργαστήριά μας να προσφέρουν κάτι πέρα από δημιουργική απασχόληση. Είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να μάθει κάτι νέο και ενδιαφέρον, να δημιουργήσει, να παίξει και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Ουσιαστικά να περάσει καλά, αλλά ερχόμενο και σε επαφή με την τέχνη απ’ αυτή την τόσο μικρή ηλικία. Επιπροσθέτως, τα παιδιά αξίζει να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια manga και origami, γιατί είναι πρωτότυπα και αποτελούν ταυτόχρονα μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ένα μικρό, αλλά εντυπωσιακό κομμάτι ενός μακρινού και σπουδαίου πολιτισμού.

Βιογραφικό

Η Άρτεμις Κατσαμπάνη Ohta γεννήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο το 1985 και έχει Ελληνική και Ιαπωνική καταγωγή.  Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από το 2005 μέχρι το 2011, με καθηγητές τους Τ. Πατρασκίδη, Π. Χαραλάμπους, Ζ. Αρβανίτη και Β. Καζάκο. Το 2009 παρακολούθησε στο Central Saint Martins το τμήμα MA Performance Design and Practice με υποτροφία Erasmus. Έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Εργάζεται ως εικαστικός και είναι μέλος του ΕΕΤΕ από το 2011. Παράλληλα εργάζεται και ως βοηθός σε εργαστήριο προετοιμασίας για τις σχολές Καλών Τεχνών. Έχει εργαστεί και ως διερμηνέας και συντονίστρια για το Ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK το 2015, αλλά και για το κανάλι TBS κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Μάθετε περισσότερα για τα εργαστήρια Manga και origami εδώ.