Τι είναι το «γάλα της μήτρας» που τρέφει το έμβρυο τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Θα το έλεγε κανείς και «γάλα της ζωής», όχι μητρικό γάλα αλλά «γάλα της μήτρας». Για τις πρώτες 11 εβδομάδες της κύησης, πριν η παροχή του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά αίματος της μητέρας συνδεθεί με το έμβρυο, όλα τα υλικά και η ενέργεια που απαιτούνται για την οικοδόμηση ενός εμβρύου, παρέχονται από εκκρίσεις αδένων στο ενδομήτριο (την εσωτερική επένδυση της μήτρας).

Γράφει ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «ΡΕΑ»

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά βρίσκουν το δρόμο τους από αυτούς τους αδένες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. «Είναι σαν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο εργοτάξιο», λέει ο John Αplin του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από το κανονικό: οι αδένες ξεκινούν να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης ως γλυκογόνο, το οποίο στη συνέχεια εκκρίνεται για να θρέψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια των 11 πρώτων εβδομάδων της ζωής του. Μετά από αυτό το διάστημα, η παροχή αίματος της μητέρας μέσω του ομφάλιου λώρου αναλαμβάνει δράση και οι εκκρίσεις του «γάλακτος της μήτρας» σταματούν. Ο τρόπος με τον οποίο το γλυκογόνο και άλλα υλικά για το «χτίσιμο» μεταφέρονταν στο έμβρυο και τον πλακούντα, αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας

Για να το διερευνήσουν, ο Aplin και οι συνεργάτες του εξέτασαν μήτρες, πλακούντες και εμβρυϊκούς ιστούς που δώρισαν γυναίκες που επέλεξαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Τα δείγματα προέρχονταν από όλα τα στάδια της πρόωρης εγκυμοσύνης, έτσι ώστε οι ερευνητές να είναι σε θέση να αναλύσουν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Με τη χρήση μιας χρωστικής βαφής μπόρεσαν να δουν την παρουσία του γλυκογόνου σε όλα τα σημεία των ιστών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.com.cy