Αν ψάχνετε ένα φαγητό που να «μυρίζει» σπίτι, να ζεσταίνει την ψυχή και να τρώγεται ευχάριστα απ’ όλη την οικογένεια, τότε η απάντηση στο «τι να μαγειρέψω σήμερα;» είναι μία: γιουβαρλάκια με λαχανικά και πηχτό αυγολέμονο.
Ένα πιάτο παραδοσιακό, θρεπτικό και απολαυστικό, που συνδυάζει τη θαλπωρή της σούπας με την πλούσια γεύση του κιμά και την απαλή υφή του αυγολέμονου.
Συνταγή για υγιεινή κοτόσουπα με τζίντζερ που βοηθά τα παιδιά να αναρρώσουν πιο εύκολα από ιώσεις
Τα γιουβαρλάκια είναι από τις πιο πλήρεις επιλογές για οικογενειακό τραπέζι. Περιέχουν:
- Πρωτεΐνη από τον κιμά
- Υδατάνθρακες από το ρύζι
- Πλήθος βιταμινών από τα λαχανικά
- Και φυσικά το αυγολέμονο, που δίνει κρεμώδη υφή και γεύση που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Είναι ένα πιάτο ιδανικό για παιδιά, καθώς είναι ελαφρύ και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Υλικά για τα γιουβαρλάκια με λαχανικά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
- 1 μικρό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο
- 1 μικρή πατάτα τριμμένη (προαιρετικά, για να «δέσει» το μείγμα)
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη σούπα:
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 1 μικρό πράσο ή ένα κλωνάρι σέλινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμό από 1,5 λεμόνι
- Λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα
Εκτέλεση
- Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα τριμμένα λαχανικά, το μαϊντανό, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να «σφίξουν». - Βράζουμε τη σούπα:
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή τον ζωμό, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια. Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει ο ζωμός. - Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:
Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο ζωμό από τη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα σιγά σιγά στην κατσαρόλα, ανακινώντας ελαφρά για να μην κόψει. - Σερβίρουμε:
Αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μαϊντανό.
Μικρό μυστικό
Για ακόμα πιο πηχτό και βελούδινο αυγολέμονο, προσθέστε μια κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένη σε λίγο ζωμό πριν ρίξετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
