Είναι αυξημένος κατά 141 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση και στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Στον τακτικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα , προς ψήφιση στη Βουλή, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την κάλυψη των πολιτικών και των δράσεων του Υπουργείου που αφορούν στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος (τρεις βαθμίδες), αλλά και στους τομείς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από:
- την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το Υπουργείο φορέων (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – ΑΕΙ, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ και λοιπών νομικών προσώπων), προκειμένου να αναπτύξουν τις δράσεις τους,
- την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς,
- τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ,
- τη λειτουργία των δημόσιων βιβλιοθηκών,
- τη μηνιαία επιδότηση εισιτηρίου για τη δωρεάν μεταφορά των εκπαιδευόμενων στα ΣΔΕ από την κατοικία τους στην έδρα της δομής που σπουδάζουν,
- την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων,
- τη συνέχιση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
- την ειδική ενίσχυση, μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά
από τον τόπο κατοικίας τους καθώς και τη σίτιση αυτών, - την επιχορήγηση φορέων που προάγουν τον αθλητισμό και
- την απόδοση εσόδων σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες.
5.583 εκατ. ευρώ ο προϋπολογσμός του υπουργείου Παιδείας
Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου έτους 2024 ανερχόταν στο ύψος των 5.453 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις στο ποσό των 5.583 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2024 διατέθηκαν επιπλέον πιστώσεις κυρίως για:
- αποδόσεις σε αθλητικές ομάδες (άρθρο 60 του ν.2961/2001, Α’ 266),
- επιχορηγήσεις για αποδοχές επικουρικού προσωπικού του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και
- πρόσθετη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» καθώς και επιχορήγηση του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).
Που οφείλεται η αύξηση κατά 141 εκ. ευρώ για το 2025
Οι προβλέψεις δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2025 ανέρχονται στο ποσό των 5.594 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2024 κατά 141 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο:
- στην αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 60,8 εκατ. ευρώ, κυρίως γιαμεταβιβάσεις προς τα Πανεπιστήμια της χώρας και τις δημόσιες βιβλιοθήκες,γιααποδόσεις σε αθλητικές ομάδεςκαι για ενίσχυση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών(άρθρο 205 του ν.5094/2024, Α’ 39) καθώς και για μεταβιβάσεις σε φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και
- σε δαπάνες παροχών σε εργαζόμενους λόγω της πρόσληψης 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικώνστην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024 – 2025.
Πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων
Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου καλύπτουν δαπάνες για έργα που αποτελούν μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής μεταρρυθμίσεων με κύριους στόχους τον μετασχηματισμό των προγραμμάτων σπουδών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χρηματοδοτούνται έργα
- για τη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου,
- την υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
- την υποστήριξη σχολικών μονάδων εκπαίδευσης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
- την αγορά ακινήτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.λπ.
Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου έτους 2025 προβλέπεται να ανέλθει σε 810 εκατ. ευρώ για δαπάνες του εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους και επιπλέον 202 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ.
Πλεόνασμα 94 εκατ. ευρώ
Στην εποπτεία του υπουργείου υπάγονται, μεταξύ άλλων, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), δημόσιες βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, εθνικά αθλητικά κέντρα, ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ), το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το σύνολο των φορέων του υπουργείου εκτιμάται ότι για το 2024 θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 73,5 εκατ. ευρώ και για το 2025 προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 94 εκατ. ευρώ.
Το πλεόνασμα προέρχεται κυρίως από τη δραστηριότητα των ΕΛΚΕ, σκοπός των οποίων είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.
Επισημαίνεται ότι κύρια πηγή εσόδων των ανωτέρω εποπτευόμενων φορέων αποτελούν οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και οι πόροι από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση από το νέο ακαδημαϊκό έτος του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ, με κόστος 15 εκατ. ευρώ για το 2025
Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία του νέου προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» στο εθνικό σκέλος του ΑΠΔΕ, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα προσέλκυσης επιπλέον ιδιωτικών πόρων, για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της χώρας.
Αύξηση αποδοχών σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών
Τέλος ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, για το έτος 2025, αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών συνολικού κόστους 14 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, αύξηση:
(α) από 165 ευρώ σε 609 ευρώ μηνιαίως των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και
(β) από 125 ευρώ σε 249 ευρώ μηνιαίως των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών.