Την Τρίτη αναμένεται το “πράσινο” φως για τον εμβολιασμό των εφήβων

Την Τρίτη αναμένεται το "πράσινο" φως για τον εμβολιασμό των εφήβων

Μπορεί η επιδημιολογική κατάσταση αυτές τις μέρες στη χώρα μας να είναι καλή, σύμφωνα με τους ειδικούς,  όμως στην Ευρώπη αρχίζει και επικρατεί η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Δέλτα), γεγονός που φοβίζει και στην Ελλάδα για το τι θα ακολουθήσει τους μήνες του φθινοπώρου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, σε μια προσπάθεια, να βρεθεί  προετοιμασμένη από Σεπτέμβρη, θέλει να προχωρήσει στον εμβολιασμό των εφήβων. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως ακόμα και την Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων, ηλικίας από 15-17 ετών.

Σύντομα η έγκριση

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Όπως τόνισε ο κ. Χρούστος οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για τα παιδιά είναι της Pfizer, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες. «Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.

Διαβάστε επίσης

“Της κάναμε καρδιές για να της δείξουμε πόσο την αγαπάμε”: Συγκινεί ο μπαμπάς της 7χρονης Αναστασίας

O Άκης Πετρετζίκης και η σύντροφός του έγιναν για πρώτη φορά γονείς!