Το Δημοτικό Σχολείο Βροντούς ξεχωρίζει για τις καινοτόμες δράσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία

Ένα από τα δημόσια σχολεία που ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες πρακτικές του και την εκπαιδευτικές του δράσεις είναι αναμφισβήτητα το Δημοτικό Σχολείο Βροντούς στο Δ. Δίου- Ολύμπου.

Το σχολείο που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου αποτελεί μια εκπαιδευτική όαση και οι μαθητές του απολαμβάνουν όσο τίποτα το ταξίδι της μάθησης

Πρόκειται για μια σχολική κοινότητα που καταβάλλει προσπάθειες για να μεταμορφώσει το σχολείο και την τοπική κοινωνία εφαρμόζοντας τους τρεις τομείς της μετασχηματιστικής μάθησης: τον γνωστικό, κοινωνικο-συναισθηματικό και συμπεριφορικό. Πρόκειται για ένα παράδειγμα σχολείου που υλοποιεί την ολιστική σχολική προσέγγιση, ένα αειφόρο σχολείο.

Το σχολείο του μέλλοντος βρίσκεται στον Όλυμπο

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το αειφόρο σχολείο θεωρείται από πολλούς ως το σχολείο του μέλλοντος καθώς η αειφορία έχει τεθεί ως  παγκόσμιος στόχος από τον ΟΗΕ, την UNESCO, και την Ε.Ε.
Το αειφόρο σχολείο προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία, στη μάθηση, στη δημοκρατική λειτουργία, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σέβεται όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες, ωστόσο δεν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον τομέα του περιβάλλοντος ή του πολιτισμού ή κάποιον άλλο, αλλά υποστηρίζει εξίσου τη βελτίωση κάθε πλευράς της σχολικής ζωής (παιδαγωγικός τομέας, κοινωνικός και οργανωσιακός τομέας, περιβαλλοντικός τομέας) ενώ τα θέματα της αειφορίας είναι πλήρως ενσωματωμενα  σε όλες τις πλευρές του αναλυτικού σχολικού προγράμματος.
Το σύνολο των πρότυπων δράσεων, που συντόνιζε έως την περσινή μαθητική χρονιά ο κ. Δημήτρης Κορινιώτης, πρώην διευθυντής του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βροντούς, συνεχίζει πλέον η νέα διευθύντρια του σχολείου κα Βερονίκη Ακοπιάν, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την πολύτιμη συνδρομή της Κοινότητας Βροντούς, του Δήμου Δίου-Ολύμπου και φορέων.

Οι δράσεις του Σχολείου στην 9η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Ευρώπη

Τα όσα σπουδαία και αξιολόγα λαμβάνουν χώρα σε αυτό το ελληνικό σχολείο παρουσιάστηκαν από την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) στην Ελλάδα, Βέρα Δηλάρη, στην 9η Υπουργική Διάσκεψη «Περιβάλλον για την Ευρώπη», της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Η κα Β. Δηλάρη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Μαθητικό Συνεταιρισμό  (όπου τη διαχείριση του κυλικείου αναλαμβάνουν οι μαθητές/τριες με τη στήριξη των εκπαιδευτικών), τα προϊόντα του κυλικείου είναι στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, τα υπολείμματα τροφών δίνονται στα ζώα του χωριού, οι μαθητές αναλαμβάνουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους της κοινότητας με βάση την ανακύκλωση οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν το ρόλο επιθεωρητών ενέργειας και πολλές άλλες δράσεις.

Μαθήματα αυτοδιαχείρισης από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς

Ιδιαίτερο εγχείρημα είναι ο Μαθητικός Σχολικός Συνεταιρισμός που διαξάγεται ανελλιπώς τα τελευταία 35 (!!) χρόνια.  Αδιάλειπτα οι μαθητές του  συνεπικουρούμενοι από το εκπαιδευτικό προσωπικό εντρυφούν στις αρχές   της   αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης καθώς και τη γνώση διαφόρων συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας.

Μέσο για αυτήν την πολύτιμη διαπαιδαγώγηση είναι οι δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του συνεταιρισμού. Ειδικότερα σε καθημερινή βάση με την επίβλεψη του συντονιστή εκπαιδευτικού, μαθητές της Πέμπτης   και Έκτης  τάξης συμμετέχουν εθελοντικά στην πώληση των προϊόντων του αυτόδιαχειριζόμενου από τους μαθητές κυλικείο του σχολείου.

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται διατίθενται με απόφαση των ίδιων των μαθητών στην αγορά εποπτικών υλικών τα οποία είναι απαραίτητα για την αρτιότερη διδασκαλία και τον εξωραϊσμό του Σχολείου, όπως υπολογιστές, προτζέκτορες, οθόνες, εγκατάσταση δικτύου Wifi σε όλους τους χώρους του διδακτηρίου, δημιουργία ενδιάμεσου χώρου για εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών, αγορά βιβλιοθηκών κ.τ.λ.

Επίσης κάποια από τα έσοδα διατίθενται για τις σχολικές γιορτές, εκδρομές των μαθητών και για διάφορες άλλες δραστηριότητες. Ως αναγνώριση της πολυετούς δράσης του συνεταιρισμού η ΠΑΣΕΓΕΣ βράβευσε τον Μαθητικό Σχολικό Συνεταιρισμό.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στο Βόλο: Την πλάκωσε στο ξύλο μπροστά στο 4χρονο παιδί τους επειδή ήθελε να οδηγήσει μεθυσμένος

Αυτός ο Δήμος καθιερώνει μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε ΟΛΑ τα σχολεία!

Ο ΕΟΦ απαγορεύει την πώληση γνωστών ομοιοπαθητικών προϊώντων – Δείτε για ποια πρόκειται