Το καλύτερο δώρο που έκανα στο παιδί μου ήταν αυτά τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών

Από τη στιγμή που η κόρη μου άρχισε να λέει τα πρώτα της λογάκια, το ζήτημα της εκπαίδευσής της έγινε η πρώτη μας προτεραιότητα. Μαζί με το σύζυγό μου δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στις γνώσεις που θα της δίναμε και για αυτό διαλέγαμε με πολλή προσοχή και επιμέλεια τα παιδικά βιβλία που της διαβάζαμε, τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που παρακολουθούσαμε οικογενειακώς και φυσικά δεν παραλείπαμε τη συμμετοχή της μικρής στα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργάνωναν κατά καιρούς τα Μουσεία της πόλης.

Θέλαμε εξαρχής η μικρή μας αφενός να γνωρίσει και αφετέρου να αγαπήσει τον  πολιτισμό τόσο της σύγχρονης Ελλάδας όσο και το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης που μεταλαμπάδευσε σπουδαίες γνώσεις σε όλα τα πέρατα του κόσμου. Και κάπως έτσι μας γεννήθηκε η επιθυμία η 4χρονη Λ. να μάθει αρχαία ελληνικά και να αγαπήσει τις ρίζες της γλώσσας μας.

Η αναζήτηση της ιδανικής σχολής για να μάθει η κόρη μας αρχαία ελληνικά δεν διήρκησε πολύ καθώς από τη στιγμή που επισκεφθήκαμε  το Φρονείν στην καρδιά της Αθήνας, εντυπωσιαστήκαμε από το χώρο, ενώ η συνάντηση με την διευθύντρια της σχολής κα Ειρήνη Μαυροπούλου, φιλόλογο – διδάκτορα των Επιστημών Αγωγής ήταν αρκετή για να βεβαιωθούμε ότι ήταν το κατάλληλο μέρος για να μυηθεί η μικρή μας στον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Της γλώσσας που θεωρείται μια από τις πλουσιότερες λεξιλογικά και στην οποία μπορείς να βρεις την κατάλληλη λέξη για να εκφράσεις το καθετί, σε αντίθεση με άλλες, που προσπαθείς περιφραστικά να εξηγήσεις κάτι.

Η εσωτερική αυλή και τα έργα τέχνης που την κοσμούν, δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσ(κ)αλούν το παιδί να κατακτήσει το κόσμο της γνώσης.

Το ταξίδι της εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής ξεκινά από το «Φρονείν»

Η φιλόξενη μονοκατοικία του Θησείου, τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει ο αγαπημένος χώρος μάθησης αλλά και ψυχαγωγίας της μικρής μου. Η Λ. ξεκίνησε να μαθαίνει και να αγαπά την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα από την σύγχρονη μέθοδο διδασκαλίας “Διαλεχθῶμεν ἑλληνικῶς” που φέρει την υπογραφή της κας Μαυροπούλου και συμβάλλει ούτως ώστε τα παιδιά να διδαχθούν τις βάσεις της ελληνικής γλώσσας μέσω μιας σύγχρονης μεθόδου επιστημονικά τεκμηριωμένης που συνδυάζει την διαχρονική προσέγγιση της γλώσσας, την εμπεριστατωμένη ερμηνεία των γλωσσικών και συντακτικών φαινομένων και τις στρατηγικές των μαθηματικών.

Μέσω της αποτελεσματικής μεθόδου που εφαρμόζει η κα Μαυροπούλου, η διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί από μικρή κιόλας ηλικία να εξοικειώνεται με τη διαχρονική πλευρά της γλώσσας σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο που συνδυάζει μάθηση και διασκέδαση.

Γιατί το παιδί να διδαχθεί τόσο νωρίς αρχαία Ελληνικά;

Και πριν αναρωτηθείτε γιατί ήθελα η μικρή μου να ξεκινήσει να μαθαίνει αρχαία Ελληνικά από τόσο νωρίς σας παραπέμπω στην επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση της δρ. Μαυροπούλου σύμφωνα με την οποία στα 12 έτη ολοκληρώνεται μια γλωσσικά κρίσιμη περίοδος που αρχίζει από τη βρεφική ηλικία. Σχετική έρευνα που έχει διεξαχθεί σε πανεπιστημιακό επίπεδο έχει αποδείξει εμπράκτως την θετική επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών στην ψυχοδιανοητική ανάπτυξη του παιδιού καθώς ενεργοποιούν τους νευρώνες του εγκεφάλου με ποικίλα και ιδίως ποιοτικά ερεθίσματα.

Η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών γίνεται μια διασκεδαστική εμπειρία

Στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από την σκέπη της Ακρόπολης, η κόρη μου για δύο ώρες την εβδομάδα ανακαλύπτει παίζοντας, τη μαγεία των αρχαίων ελληνικών που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της ανθρωπιστικής παιδείας που θέλουμε να λάβει. Μέσα από την ετυμολογία, την ιστορική ορθογραφία, την καλλιγραφία -ορθοφωνία και την δραματοποίηση των κειμένων η κόρη μου έχει αγαπήσει τη γλώσσα μας και το γλωσσικό της επίπεδο είναι αξιοζήλευτο.

Σημειωτέον, ότι το μάθημα το έχει αγαπήσει γιατί όλες αυτές οι γνώσεις της δίνονται με έναν τρόπο που κάθε άλλο παρά βαρετός θεωρείται. Η ζωηρή εικονογράφηση των βιβλίων τα κάνει τόσο ελκυστικά που δεν είναι λίγες οι φορές που τα ξεφυλλίζουμε και τα διαβάζουμε παρέα τις στιγμές που θέλουμε να μοιραστούμε μια οικογενειακή δραστηριότητα.

Η μικρή μας που πέρασε δύο υπέροχα χρόνια στο τμήμα νηπίων, μετράει ήδη τις μέρες αντίστροφα για να ξαναρχίσει το μάθημα στο τμήμα παίδων!

Μαθήματα και για εφήβους!

Κι όταν με το καλό τελειώσει το Δημοτικό θα φοιτήσει στο τμήμα εφήβων που θα μελετήσει την αρχαία ελληνική γραμματεία, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό έργο, τον Όμηρο από το πρωτότυπο και θα εξασκηθεί στην Ευκλείδιο Γεωμετρία βασισμένη στην αυθεντική διδασκαλία του σπουδαίου μαθηματικού.  Το τμήμα εφήβων σε καμία περίπτωση δεν είναι φροντιστηριακό αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα δίαυλο κατανόησης του μαθήματος και περαιτέρω εμβάθυνσης στη  αρχαία ελληνική γλώσσα.

Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι εμπόδιο στην εκμάθηση των αρχαίων

Σημειωτέον ότι υπάρχουν ειδικά τμήματα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες με επικεφαλής φιλολόγους καθηγητές Ειδικής Αγωγής. Τα παιδιά αυτά απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο το μάθημα των Αρχαίων καθώς η διδασκαλία είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές τους ανάγκες και το μάθημα σε τίποτα δεν θυμίζει την κλασική παράδοση που όλοι έχουμε στο νου μας. Μάθηση και διάδραση συμπράττουν με ένα τρόπο που δίνει στο μαθητή “φτερά” και τον βοηθά να αντιληφθεί το μεγαλείο της γλώσσας μέσα από ευχάριστες ασκήσεις και εκπαιδευτικούς περιπάτους σε εμβληματικά μνημεία της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους.

Η δωρεάν Μουσειακή Αγωγή για όλη την οικογένεια είναι κεντρικός πυλώνας της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Φρονείν και δρα συμπληρωματικά στη διεξαγωγή τους μαθήματος. Η περσινή εκδρομή της μικρής μας στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας της έμεινε αξέχαστη και ακόμη και σήμερα μνημονεύει τα όσα σπουδαία έμαθε.

Πόσο καλλιγράφος είσαι παιδί μου;

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας υπερηφανευτώ για τα στρωτά και άκρως καλογραμμένα γραπτά της κόρης μου. Η αλήθεια είναι ότι τα γράμματά της δεν θυμίζουν σε τίποτα παιδί που θα πάει Α Δημοτικού καθώς τα μαθήματα καλλιγραφίας στο Φρονείν την έχουν βοηθήσει να αποκτήσει έναν ευανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Όταν παίρνει το μολύβι της να γράψει δεν χορταίνω να την βλέπω να αποτυπώνει τις λέξεις με μια χάρη και μια δεξιοτεχνία που κάνει τα τετράδιά της να ξεχωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κέρδισε την περσινή χρονιά τον έπαινο για το καλύτερο τετράδιο στην τάξη της.

Οι γονείς επιστρέφουν στα θρανία μαζί με τα παιδιά

Φέτος μάλιστα, θα καθίσουμε στα θρανία από κοινού με την Λ. καθώς όπως ενημερωθήκαμε το Φρονείν καινοτομεί και μάς καλεί να συμμετέχουμε σε μια σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων όπου εμείς οι γονείς θα διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες σε θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής και της συμβουλευτικής την ώρα που οι μαθητες θα εκπαιδεύονται σε θέματα Μυθολογίας,  Ιστορίας, Μαθηματικών, Γεωμετρίας, Ποίησης και Πατριδογνωσίας.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική πρόταση που θα δώσει σε εμάς τους γονείς χρήσιμες γνώσεις για το πώς θα προσεγγίζουμε τις ψυχοεκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας που διανύουμε.

Ενώ η Λ. παρέα με τους συμμαθητές της μέσω του προγράμματος εμπλουτισμού της ύλης του σχολείου θα κατακτήσουν ακόμα περισσότερες γνώσεις και θα είναι πιο σωστά προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος. Έχοντας ως οικογενειακό μας μότο το “Η γνώση είναι δύναμη” είμαστε υπέρ κάθε προσπάθειας το παιδί μας αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις που θα της εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Τα αρχαία ελληνικά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου

Μιλώντας με την 6χρονη κόρη μου θα διαπιστώσει κανείς το πλούσιο λεξιλόγιο της, τις γνώσεις, την παιδεία και την ωριμότητά της.

Αν επιθυμείτε και εσείς τα παιδιά σας να κατακτήσουν με άρτιο τρόπο την αρχαία ελληνική γλώσσα και να είναι σε θέση με την πάροδο του χρόνου να κατανοούν τα αρχαία ελληνικά κείμενα από το πρωτότυπο το Φρονείν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε!

Μέσα από το εκπαιδευτικό του πλαίσιο, οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα αγαπήσουν τη γλώσσα και τον τόπο μας, θα οξύνουν το νου τους, θα διευρύνουν τις γνώσεις τους και θα γίνουν κοινωνοί του αρχαίου ελληνικού πνεύματος που υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού αλλά  και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Γνωρίστε τα μαθήματα και τη φιλοσοφία του «Φρονείν» στο Open Day (14/9 & 16/9)

Το «Φρονείν» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, και Γυμνασίου, στους γονείς και κηδεμόνες, να ενημερωθούν για τη μέθοδο διδασκαλίας, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τους καθηγητές της Σχολής και τα παιδιά να απολαύσουν το μάθημα γνωριμίας που θα λάβει χώρα το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (9:30- 12:30) και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου (17:00 – 19:00)

Θησείου 18, πάροδος  ὄπισθεν Ὠδείου Athenaeum,  Θησείο , Πλησίον ΗΣΑΠ Θησείου

210 9884294

210 3232370

6942 714432

fronein18@yahoo.gr