Το κορδόνι με τους ηλίανθους: Η εξαιρετική ιδέα που διευκολύνει τη ζωή των ΑμεΑ και ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στην Ελλάδα

Οι μετακινήσεις σε πολύβουος δημόσιος χώρους, σε καταστήματα με μεγάλες ουρές στα ταμεία και ειδικά σε αεροδρόμια δημιουργούν ένταση και κούραση στον καθένα μας –πόσο μάλλον στα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειες τους.

Το “κορδόνι με τους ηλίανθους” είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ στο Λονδίνο, με σκοπό να διευκολύνει τους γονείς παιδιών με αναπηρία ή και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία (π.χ. αυτισμό, Αλτσχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής), ώστε η μετακίνηση και εξυπηρέτησή τους στο αεροδρόμιο να γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης που ξεκίνησε την ιδέα του Sunflower Lanyard, επέλεξαν ως σύμβολό τους τον ηλίανθο για να εκφράσουν ευτυχία, θετική αύρα και δύναμη. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λουλούδι, ενώ παραμένει και φυλετικά ουδέτερο. Τα χρώματα είναι επίσης επιλεγμένα με προσοχή, καθώς το φωτεινό κίτρινο και το έντονο πράσινο είναι εύκολα ορατά από μακριά.

Η ιδέα της Sunflower Lanyard αγκαλιάστηκε από περισσότερα αεροδρόμια -και εκτός Αγγλίας- καθώς και άλλα καταστήματα και υπηρεσίες παροχής αγαθών, ακόμα και σούπερ μάρκετ!

Και βγήκε, φυσικά, και εκτός Αγγλίας:

Στην Κύπρο, ενδεικτικά, η Hermes Airports έχει δεσμευτεί να κάνει πιο εύκολα τα αεροπορικά ταξίδι για άτομα με αυτισμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από δράσεις. Φορώντας τα μπλε καπέλα με το σήμα «I Can Fly», τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, ταξιδεύουν όσο τον δυνατόν πιο εύκολα, γρήγορα και ήρεμα, κάνοντας τις διαδικασίες εντός αεροδρομίου πολύ πιο stress free.

Επιπλέον, τους προσφέρεται πλούσιο εικονογραφημένο υλικό με χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι, λίστα ελέγχου και εικονογραφημένη ιστορία της διαδρομής που θα ακολουθήσει στο αεροδρόμιο βήμα προς βήμα (το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Hermes Airports).

Το δημοσίευμα που έφερε το κορδόνι με τους ηλίανθους στο φως της δημοσιότητας

Εμείς διαβάσαμε στη σελίδα της Alexandra Kalantzi στο Facebook την εμπειρία μιας οικογένειας με το κορδόνι των ηλίανθων στο αεροδρόμιο της Μάλαγα και συγκινηθήκαμε βαθιά.

«Βλέπετε το κορδόνι με τους ηλίανθους που φοράει αυτή η μητέρα;
Της δόθηκε στο αεροδρόμιο της Μάλαγα στην Ισπανία από βοηθούς εδάφους.

Σκοπεύει να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την όμορφη οικογένεια υπάρχει ένα άτομο με μια «αδυναμία». Το παιδί τους είναι αυτιστικό.

Το σήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να βοηθηθεί επαρκώς η οικογένεια από όλους και έτσι προσπέρασαν τις ουρές και το παιδί παρέμεινε ήρεμο.

Έτσι, εάν βρεθείτε ποτέ οπουδήποτε και όχι μόνο στα αεροδρόμια και συναντήσετε κάποιον με αυτόν τον ιμάντα, αφήστε τον να προχωρήσει στις ουρές.
Είναι μια ευγενική χειρονομία.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες από εμάς.
Μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε ώστε η ζωή τους να γίνει λίγο πιο εύκολη για αυτούς τους ανθρώπους.

(Ανάρτηση – μεταφρασμένη από τα Ιταλικά – της Kim Baker) 

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Την κ. Άδα Σταματάτου πιθανώς την γνωρίζετε ήδη, ως μαμά ενός υπέροχου παιδιού με αυτισμό, του Γιάννη, και μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σελίδα της «Η ζωή μου με τον Γιάννη» που περιγράφει με τρυφερό αλλά και απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό. Το χθεσινό δημοσίευμα για το κορδόνι με τους ηλίανθους που προσφέρεται σε αεροδρόμια ανά τον κόσμο, την οδήγησε να απαντήσει, γνωρίζοντας από πρώτη χέρι, τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και ήταν όσο καυστική πρέπει:

Με έχετε τρελλάνει στα μηνύματα με αυτό το κολιέ με τα ηλιοτρόπια που δόθηκε από το αεροδρόμιο της Μάλαγα πριν μήνες, όχι πριν λίγες μέρες, σε οικογένεια με αυτιστικό παιδί που επρόκειτο να ταξιδέψει ώστε να έχει προτεραιότητα στο check in and boarding.

Δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στο Ελευθέριος Βενιζέλος!!!

Εδώ δεν υπάρχουν άλλα κι άλλα για τους ΑΜΕΑ στο κολιέ κολλήσατε;;

Μια βόλτα στο πάρκινγκ μακράς διάρκειας θα σας πείσει. Χρόνια παρκάρουν στις θέσεις ΑΜΕΑ ασυνείδητοι και το αεροδρόμιο δεν κάνει τίποτα απολύτως παρά τα στραβά μάτια.

Διαβάστε πώς μεταχειρίζεται το Heathrow τις κρυφές αναπηρίες όπως ο αυτισμός.
Και πως σου στέλνει το κολιέ αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο αεροδρόμιο τους.Δεν το στέλνουν παρά μόνο αν θα ταξιδέψεις στο και από Heathrow.

Και στα υπόλοιπα αεροδρόμια ανά τον κόσμο που έχουν κοινωνική ευθύνη, στα αληθινά και την εφαρμόζουν,σου προμηθεύουν οι ίδιοι το κολιέ και γνωρίζουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι τι να κάνουν έτσι κ σε δουν σαν γονέα να το φοράς.

Και μετά διαβάστε και τα δικά μας…
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αν έχεις παιδί με αυτισμό και δίνεις βαλίτσες σε συμβουλεύουν να κάνεις υπομονή!
Και εσύ ο γονέας και ο αυτιστικός!
Οι φωτογραφίες είναι από την κοινωνική ιστορία που έχει το ελληνικό εγχειρίδιο του αεροδρομίου μας.
Κάντε υπομονή λοιπόν οι αυτιστικοί!!!
Ποιο κολιέ;;;
100 χρόνια πίσω!!
Υπομονή στον αυτιστικό!!
Ήθελα να ήξερα ποιος το σκέφτηκε αυτό!
Που όπως είπε και άλλη μητέρα «το χωράφι ολόκληρο με ηλίανθους να φορέσω πάνω μου κανείς δεν θα ξέρει πως να μας φερθεί στην Ελλάδα»

Στο αεροδρόμιο της Κύπρου υπάρχει αντίστοιχο με το κολιέ αλλά σε καπέλο.

Με έχετε τρελλάνει στα μηνύματα με αυτό το κολιέ με τα ηλιοτρόπια που δόθηκε από το αεροδρόμιο της Μάλαγα πριν μήνες,όχι…

Gepostet von Η ζωή μου με τον Γιάννη am Sonntag, 1. Dezember 2019