«Το νευροδιαφορετικό παιδί μου με έχει μετατρέψει σε νευροδιαφορετική μητέρα»

Η νευροδιαφορετικότητα είναι μια λέξη που πρέπει να μάθουμε όλοι. Μπορεί να είσαι κι εσύ νευροδιαφορετικός-η.…

Πρόκειται για φυσιολογικές παραλλαγές του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποκαλύπτει πως ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, μέσα στην καθημερινότητά μας, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

1 στα 5 παιδιά είναι νευροδιαφορετικά

Η νευροδιαφορετικότητα ως έννοια καλύπτει μία μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών, εξηγώντας γιατί και πώς όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα ευρύ φάσμα νευρογνωστικών ικανοτήτων. Πρόκειται για φυσιολογικές παραλλαγές του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποκαλύπτει πως ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, μέσα στην καθημερινότητά μας, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μια μητέρα μας λέει τους 5 τρόποι με τους οποίους έχει αλλάξει από τότε που απέκτησε ένα παιδί με νευροδιαφορετικότητα

Η ανατροφή ενός παιδιού με νευροδιαφορετικές διαταραχές με έκανε πιο δημιουργική. Με έμαθε να σκέφτομαι έξω από το κουτί. Κατά κάποιο τρόπο, έγινα  γονέας με νευροδιαφορετικότητα. Και παρά τις προκλήσεις, με άλλαξε προς το καλύτερο.

Έχουν περάσει περισσότερα από οκτώ χρόνια από τότε που μπήκα στον κόσμο της νευροδιαφορετικότητας και μαθαίνω και εξελίσσομαι καθημερινά μαζί με τον γιο μου.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους όλο αυτό το ταξίδι με άλλαξε ως γονέα και ως άνθρωπο.

Είμαι λιγότερο επικριτική

Αν γίνω μάρτυρας ενός παιδιού που συμπεριφέρεται απρόβελπτα και διαφορετικά, σπάνια σκέφτομαι ότι πρόκειται για κακή ανατροφή. Έχω περάσει από εκεί. Θυμάμαι ένα πάρτι γενεθλίων σε ένα πάρκο τραμπολίνου πριν από χρόνια, όπου τα παιδιά πηδούσαν και έτρεχαν με ενθουσιασμό και ο γιος μου είχε το πρόσωπό του πάνω σε ένα χαλί στη γωνία, το οποίο κουνιόταν έντονα από ποιος ξέρει τι.

Τίποτα από όσα έκανα δεν μπορούσε να τον αποσπάσει από αυτό το σημείο του χαλιού για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Μια μητέρα που δεν γνώριζα πολύ καλά ήρθε και ξεκίνησε μια συζήτηση για το πώς  δεν θυμήθηκε να φέρει εκείνες τις κάλτσες με το κολλώδες υλικό στις σόλες που απαιτούνται για τα άλματα και ότι είχε αρκετά ζευγάρια στο σπίτι της. Αυτό το απλό σχόλιο και η απόσπαση της προσοχής έσωσαν τη στιγμή.

Δεν χρειάζονται πολλά. Σκεφτείτε πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το παιδί και, κυρίως, την ψυχική κατάσταση του γονέα. Τα αποδοκιμαστικά βλέμματα και τα κακόβουλα σχόλια για το πώς να γίνετε αποτελεσεματικοί γονείς δεν θα βοηθήσουν. Προσφέρετε ένα χαμόγελο, μια απόσπαση της προσοχής σας αν το νιώθετε σωστό.

Βλέπω διαφορετικές χρήσεις για καθημερινά πράγματα

Τα μίνι M&M δεν είναι απλώς εθιστικά, αλλά μπορούν αρχικά να χρησιμοποιηθούν ως ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά και μάθηση. Τα ακουστικά δεν είναι μόνο για να ακούτε μουσική, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα για να μειώσετε το θόρυβο όταν αυτός γίνεται υπερβολικός. Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να χρησιμεύσουν για να ηρεμήσουν τα ανεξέλεγκτα σώματα.

Η ανατροφή ενός παιδιού με νευροδιαφοροποιήσεις με δίδαξε ότι τα κοινά αντικείμενα έχουν περισσότερες από μία χρήσεις ή εφαρμογές. Με έκανε να σκέφτομαι πιο δημιουργικά συνολικά.

Είμαι καλύτερη συνομιλήτρια

Ο γιος μου κάνει λογοθεραπεία από τότε που ήταν περίπου 2 ετών. Η αμοιβαία επικοινωνία ήταν πάντα μια πρόκληση, και είναι κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με τα χρόνια, έχω μάθει να κρατάω τη συζήτηση σε εξέλιξη αποφεύγοντας τις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι και όχι, κάνοντας παρατηρήσεις για να προκαλέσω περισσότερη συζήτηση και διατυπώνοντας έμμεσα αιτήματα όπως, «η τηλεόραση είναι δυνατά!», αντί για, «Μπορείς να την χαμηλώσεις;» Επίσης, όταν ο γιος μου είναι κολλημένος στην άποψή του, συχνά στρέφομαι σε ιστορίες. Η αφήγηση ιστοριών παρέχουν μια πιο πλούσια προοπτική και η αφήγηση μπορεί να βοηθήσει.

Είμαι λιγότερο προσκολλημένη στο να πετύχω ε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και επενδύω περισσότερο στη διαδικασία

Το γεγονός ότι έχω ένα παιδί με νευροδιαφοροποιήσεις με αναγκάζει να είμαι περισσότερο παρών, αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες ανάγκες και θέτοντας σε εφαρμογή διαδικασίες για την υποστήριξη αυτών των αναγκών. Το να αφιερώσετε χρόνο και να αποφασίσετε για την καλύτερη διαδικασία που θα εφαρμόσετε μπορεί να είναι μια δύσκολη εργασία που βασίζεται στην έρευνα, τη δοκιμή και το λάθος και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας. Αν εμπιστεύεστε την απόφασή σας σε μια συγκεκριμένη διαδικασία, το αποτέλεσμα γίνεται λιγότερο σημαντικό.

Καλωσορίζω τους ανθρώπους πιο εύκολα στη ζωή μου

Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς ανθρώπους επειδή ο γιος μου είναι νευροδιαφορετικός. Άνθρωποι που πιθανότατα δεν θα είχα συναντήσει ποτέ, όπως παιγνιοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, φοιτητές λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, παιδίατροι και άλλοι. Παρά το πόσο διαφορετικοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχει μια κοινή νοοτροπία ανάμεσά τους, και είναι εύκολο να την υιοθετήσετε: ζήστε την καλύτερη δυνατή ζωή σας.

Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν αφιερώσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους για να μπορέσουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο οικείο και προσωπικό από τη σχέση που έχετε με το παιδί σας. Βλέποντας τους άλλους να υποστηρίζουν, να συσπειρώνονται, να περιστρέφονται και να γιορτάζουν ορόσημα με ζεστασιά και αυθεντικότητα, γκρέμισα τείχη που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα. Έχουν αλλάξει τη δική μου νοοτροπία όσον αφορά τους ανθρώπους γενικά. Όταν γνωρίζω κάποιον, υποθέτω ότι έχει θετική πρόθεση, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο.

επιλογοσ

Το να γίνω αυτό που είμαι σήμερα δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, εκ των υστέρων γνώση και τεράστια ποσότητα σκέψης – και δοκιμής και λάθους. Υπάρχουν καταπληκτικές και δύσκολες μέρες. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι η εμπειρία της ανατροφής ενός παιδιού με νευροδιαφορετικές διαταραχές έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που σκέφτομαι και ενεργώ.

Πηγή: mother.ly

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα ανθρωπιάς από τον Δημήτρη Παπανικολάου – Έσωσε παιδί με αυτισμό σε κρίση

Διάγνωση διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού μέσω τεχνητής νοημοσύνης