Το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής “Παίζω με τον Φρίξο!” επιστρέφει στα σχολεία της χώρας

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το γεγονός ότι το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής απουσιάζει από το σχολικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για την αναγκαιότητα αυτού του μαθήματος καθώς η σεξουαλική αγωγή και η πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι δικαίωμα κάθε μαθητή.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν το βραβευμένο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», το οποίο εφαρμόζεται κάθε σχολική χρονιά από το 2015 μέχρι σήμερα σε παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, ανεστάλη με απόφαση του  Υπουργείου Παιδείας.

Σημειωτέον, το εν λόγω πρόγραμμα φέτος έλαβε και το παγκόσμιο βραβείο αριστείας και καινοτομίας εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας.

Εν συνεχεία με τοποθέτησή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,  δήλωσε «Η εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο, και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επεξεργάζεται ήδη σχετικές προτάσεις. Είναι δέσμευσή μας να εκσυγχρονίσουμε το σχολείο, ώστε να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας και με σύγχρονες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να αξιοποιούν καλύτερα τη γνώση και να ανταποκρίνονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.»

Το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής “Παίζω με τον Φρίξο!” επιστρέφει στα σχολεία

Χθες με ενημέρωση που λάβαμε από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς που εκπονούν το εν λόγω πρόγραμμα μάθαμε ότι το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής “Παίζω με τον Φρίξο!” χάρη στις αντιδράσεις και την θερμή υποστήριξη που έλαβε από γονείς και εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν μέσω social media, πήρε την πολυπόθητη έγκριση για να συνεχίσει να μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και να μιλά στα παιδιά για την προστασία του σώματός τους ώστε να προφυλαχθούν από παιδόφιλους.

Μάλιστα έγραψαν χαρακτηριστικά στο Facebook ανακοινώνοντας τη σχετική έγκρισή

Ο Φρίξος βρήκε πάλι τον δρόμο του για το σχολείο! Σήμερα ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής “Παίζω με τον Φρίξο!
Κι αναρωτιέμαι!

Γιατί τόση αναστάτωση για τα αυτονόητα κυρία Κεραμέως; Δημιουργήσατε μια ανασφάλεια σε μας…στους εκπαιδευτικούς σας, στους γονείς των μαθητών μας! Εμείς τολμήσαμε να αντισταθούμε στα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας…να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να τα προφυλάξουμε από κάθε διεστραμμένο άτομο…

Κι εσείς, οι αρμόδιοι του Υπουργείου, που αντί να μας επιβραβεύετε για αυτήν την εθελοντική προσφορά και να μας παροτρύνετε..αντιθέτως, μας κόβετε τα φτερά κι επιτρέπετε σε παραεκκλησιαστικές ομάδες να μας πολεμούν …

Εμείς, όμως, σωστά πράξαμε και σωστά συνεχίζουμε και πράττουμε! Ευκαιρία λοιπόν να μπουν τα πράγματα στη θέση που τους αξίζει! Η σεξουαλική αγωγή και η πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι δικαίωμα κάθε μαθητή!
Μία εξήγηση για τις αποφάσεις σας κυρία Υπουργέ είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε απο σας…αναμένουμε στο ακουστικό μας…
Ας Παίξουμε με τον Φρίξο λοιπόν!!!”

Γνωρίστε το βραβευμένο πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο, (ένα σκατζόχοιρο) και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”

Το πρόγραμμα “Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις” περιλαμβάνει πέντε ενότητες μαθημάτων για την τάξη αλλά και αντίστοιχες υποστηρικτικές ενότητες για τις/τους εκπαιδευτικούς.

Κεντρικός ήρωας και οδηγός των παιδιών σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης είναι ένας μικρός σκαντζόχοιρος, ο Φρίξος. Είναι η ιστορία και το όχημα, που θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν το σώμα τους. Όπως λέει και το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης: “Το καλό το μυστικό στην καρδιά μου το κρατώ, το κακό το μυστικό κάπου πρέπει να το πω“.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα και πώς μπορείτε να φέρετε στο δικό σας σχολείο πατώντας εδώ