Το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα βιωματικό, δημιουργικό ταξίδι στον ψηφιακό κόσμο

Με motto «Μαθαίνουμε δημιουργώντας» το εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου καλεί νέες και νέους να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και τη γνώση, σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία.

Στα εξαιρετικά σχεδιασμένα προγράμματα του UTech Lab, με καινοτόμα εργαστήρια, μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου μαθαίνουν δημιουργώντας, μέσα από τον πλούσιο εξοπλισμό του εργαστηρίου σε Ηλεκτρονική, Προγραμματισμό, 3D Printing & Οπτικοακουστικά Μέσα.

Το UTech Lab εμπνέει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες με τρόπο ενεργό και δυναμικό και να βελτιστοποιήσουν τις δεξιότητές τους στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με ενδιαφέροντα online εργαστήρια, όπως: «Text Adventure» , «2D Animation», «Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μία βιώσιμη πόλη» και «Κατασκευάζοντας Voice Applets».

Ήδη δύο διαδικτυακά εργαστήρια πραγματοποιούνται αυτήν την χρονική περίοδο.

Η Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Τεχνολογίας, Utech Lab, του Ιδρύματος Ευγενίδου, Μαίρη Μανωλοπούλου, μάς αποκάλυψε τους στόχους, τα προγράμματα, καθώς και το πώς μπορούν να επωφεληθούν τα παιδιά και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Κα Μανωλοπούλου, τι είναι το UTech Lab; Ποιος είναι ο στόχος του; Τι προάγει και πώς προέκυψε;

«To UTech Lab δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές που θέλουν να γνωρίσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις χρήσεις τους. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νεαρούς μαθητές να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν πιο δημιουργικοί»

Είναι εκπαίδευση ή ψυχαγωγία για τα παιδιά; Και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

«Τα προγράμματα του Εργαστηρίου είναι εκπαιδευτικά, όμως όχι με την παραδοσιακή έννοια της εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα μία κλασική διδασκαλία/διάλεξη σε μία τάξη χωρίς αλληλεπίδραση με τους μαθητές. Το μότο μας είναι Μαθαίνουμε Δημιουργώντας. Βασικός κορμός των προγραμμάτων μας είναι η διάδραση με τους μαθητές, η ομαδικότητα και η ελεύθερη δημιουργικότητα των μαθητών γύρω από το θέμα του εργαστηρίου. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου»

Στη νέα εποχή της τηλεκπαίδευσης πώς τα Online προγράμματα του UTech Lab ενισχύουν την εκπαίδευση και εξελίσσουν τις δεξιότητες των παιδιών; Πώς επωφελούνται τα παιδιά από τα δωρεάν εργαστήρια που προσφέρει;

«Η κατεύθυνση και οι στόχοι του UTech Lab δεν έχουν αλλάξει με την τηλεκπαίδευση. Τα προγράμματα του Εργαστηρίου απευθύνονται και σε μεμονωμένους μαθητές αλλά και σε σχολικές ομάδες. Η τηλεκπαίδευση έχει επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση στα προγράμματα από μαθητές και ομάδες απομακρυσμένων περιοχών αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού. Για παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο είχαμε συμμετοχή σχολικού γκρουπ από την Αλόννησο, και παιδιών από την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Μέσω των προγραμμάτων μας, τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής, όπως Virtual Reality, και να ενταχθούν στην μάθηση μέσω μιας Project based διαδικασίας, δηλαδή μιας διαδικασίας κατά την οποία μαθαίνουν δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο Project».

Η ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας, UTech Lab, του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τι θα μάθουν τα παιδιά που παρακολουθούν τα εργαστήρια του UTech Lab; Σε ποιους τομείς επικεντρώνονται τα προγράμματά του;

«Οι βασικοί τομείς του UTech Lab είναι ο προγραμματισμός, η ηλεκτρονική, τα οπτικοακουστικά μέσα, ο σχεδιασμός και το 3d Printing. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια όπως τα Front-End Web Development (δημιουργία ιστοσελίδων με HTML, CSS και JavaScript), Virtual Reality (δημιουργία εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας), Text Adventure (δημιουργία παιχνιδιού διαδραστικής αφήγησης) και άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα μας: https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/utech-lab/online-mem/»

Πώς μπορεί η βιωματική μάθηση να προσφέρει ενίσχυση στην μαθητική εκπαίδευση;

«Η βιωματική μάθηση είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη ενός ανθρώπου. Από μικροί μαθαίνουμε να παρατηρούμε, να δοκιμάζουμε και να διορθώνουμε τον εαυτό μας όταν κάνει κάτι λάθος. Η επιστροφή αυτής της διαδικασίας στη μάθηση είναι απολύτως φυσική και αναγκαία και προσπαθεί όχι μόνο να ενισχύσει αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν δύσκολες έννοιες, τις περισσότερες φορές εκτός της σχολικής ύλης, σε τομείς όπως η ηλεκτρονική και ο προγραμματισμός, πειραματιζόμενοι με το αντικείμενο, παρατηρώντας, κάνοντας έρευνα και διορθώνοντας οι ίδιοι τα λάθη τους. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν αυτοπεποίθηση και βρίσκουν νέους, ευφάνταστους τρόπους να προσεγγίσουν, όχι μόνο την σχολική τους εκπαίδευση, αλλά και όλα όσα θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους».