Παίδων Πεντέλης: 8χρονη που έτρωγε τα μαλλιά της σώθηκε από τους γιατρούς- Έβγαλαν από το στομάχι της μεγάλη μάζα μαλλιών

Οι γιατροί στο Παίδων Πεντέλης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο περιστατικό μιας 8χρονης ασθενούς με«συνδρόμο Ραπουνζέλ».

Η 8χρονη που πάσχει από το  σύνδρομο Ραπουνζέλ έχει τη συνήθεια να τρώει τα μαλλιά της και όπως είναι δύσκολο να χωνευτούν αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να συσσωρεύονται στο στομάχι και να γίνονται ένας όγκος προκαλώντας κίνδυνο για τη ζωή της. Ενδεικτικά μια τέτοια μάζα μαλλιών μπορεί να προκαλέσει έλκος, ρήξη στομάχου και να μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα ή να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.

Το βίντεο με τη σοκαριστική εικόνα των χειρουργών να αφαιρούν από το στομάχι του μικρού κοριτσιού τη μάζα από τρίχες μετέδωσε ο ΑΝΤ1 σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι γονείς για τέτοιου είδους επικίνδυνες συνήθειες των παιδιών καθότι υπάρχει σημαντικών αριθμός αντίστοιχων περιστατικών που απευθύνονται για ιατρική βοήθεια.

Τι είναι το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ»

Το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ» είναι μια διαταραχή κατά την οποία ανευρίσκονται μάζες τριχών (τριχοπίλημα) στη γαστρεντερική οδό, έπειτα από κατάποση των τριχών. Εκδηλώνεται κατ’ εξοχήν σε συναισθηματικά διαταραγμένα ή διανοητικώς καθυστερημένα νεαρά άτομα. Το τριχοπίλημα προκαλεί πόνους και ναυτία και αν δεν αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο στομάχι και το έντερο.