Βόλος: Διακομιδή 12χρονου με σπασμούς στο νοσοκομείο της Λάρισας

Διακομιδή ενός 12χρονου αγοριού, μαθητή Δημοτικού Σχολείου έγινε λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί, από την Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης της υγείας του καθώς παρουσίασε σπασμούς.

H κατάσταση της υγείας του 12χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliatv.gr, το παιδί μπήκε χθες στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου και επειδή παρουσίασε σπασμούς, οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στη Λάρισα. Σημειώνεται ότι ήταν απύρετο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο Πανεπιστημιακό.

Τι είναι οι σπασμοί

Σπασμοί είναι η μη-ελεγχόμενη, ταχεία ανατάραξη του σώματος ενός ατόμου. Στη διάρκεια των σπασμών, οι μύες του ατόμου συσπώνται και χαλαρώνουν επαναλαμβανόμενα. Παρά την εμφάνισή τους, οι περισσότερες κρίσεις είναι αβλαβείς. Συνήθως διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά. Ωστόσο, εάν μια κρίση είναι παρατεταμένη, ή συμβαίνουν πολλαπλές κρίσεις και το άτομο δεν ξυπνά στο μεσοδιάστημα, τότε πρόκειται για ιατρικό επείγον.

Πρώτες Βοήθειες

 1. Όταν συμβεί μια κρίση, ο κύριος στόχος είναι να προστατεύσουμε το άτομο από τραυματισμό. Προσπαθήστε να αποφύγετε μια πτώση. Ξαπλώστε το άτομο στο έδαφος, σε μια ασφαλή περιοχή. Απομακρύνεται έπιπλα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
 2. Τοποθετήστε μαξιλάρι στο κεφάλι του ατόμου.
 3. Χαλαρώστε τα στενά ρούχα, ιδιαίτερα γύρω από το λαιμό.
 4. Γυρίστε το άτομο στο πλάι. Εάν συμβεί έμετος, η θέση αυτή βοηθάει στην αποφυγή της εισρόφησης στους πνεύμονες.
 5. Αναζητήστε μια ιατρική ταυτότητα με εντολές για τις κρίσεις.
 6. Μείνετε με το άτομο έως ότου συνέλθει, ή μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια. Στο μεταξύ, παρακολουθήστε τα ζωτικά σημεία του ατόμου (παλμός, αναπνευστικός ρυθμός).

Σε ένα βρέφος ή παιδί, εάν συμβεί μια κρίση με υψηλό πυρετό, κατεβάστε τη θερμοκρασία του παιδιού σταδιακά με χλιαρό νερό. Μπορείτε να δώστε στο παιδί ακεταμινοφαίνη μόλις ξυπνήσει, ιδιαίτερα εάν το παιδί είχε και στο παρελθόν εμπύρετους σπασμούς. ΜΗΝ βυθίζετε το παιδί σε κρύο μπάνιο. Δείτε, εμπύρετες συσπάσεις

Τι δεν πρέπει να κάνετε

 • ΜΗΝ περιορίζετε το άτομο
 • ΜΗΝ τοποθετείτε τίποτα μεταξύ των δοντιών του ατόμου στη διάρκεια μιας κρίσης (περιλαμβανομένου των δακτύλων σας)
 • ΜΗΝ μετακινείτε το άτομο εκτός και εάν βρίσκεται σε κίνδυνο ή κοντά σε κάτι επικίνδυνο.
 • ΜΗΝ προσπαθήσετε να σταματήσετε τους σπασμούς του ατόμου. Δεν έχει έλεγχο επί των σπασμών και δεν έχει αντίληψη του τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
 • ΜΗΝ δίνετε τίποτα στο άτομο από το στόμα, μέχρι να σταματήσουν οι σπασμοί και το άτομο έχει ξυπνήσει πλήρως και βρίσκεται σε εγρήγορση.