Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Βρεθήκαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Βρεθήκαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη «μελλοντική» γενιά εθελοντών αιμοδοτών, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α)  ξεκίνησε από σήμερα να υλοποιεί δωρεάν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου παιδιά από σχολεία όλης της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Kέντρο και να συμμετέχουν σε εναλλακτικές βιωματικές δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Το Infokids.gr βρέθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ε.ΚΕ.Α. και συνάντησε τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού του Ιδιωτικού Σχολείου Homo Educandus Αγωγή από την Κόρινθο.

Οι μικροί μαθητές ήρθαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, σε επαφή με τον κόσμο της Αιμοδοσίας και του Εθελοντισμού, μέσα από ενδιαφέρουσες συμμετοχικές δραστηριότερες, αλλά και τέχνες. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε με την προβολή ενός εξαιρετικού βίντεο, το οποίο με τη χρήση κινουμένων σχεδίων περιέγραψε στα παιδιά τι είναι το αίμα και ποιος είναι ο ρόλος του στον οργανισμό, ενώ κατέληξε στην σπουδαιότητα της προσφοράς αίματος, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

 

Στη συνέχεια, τα παιδιά κλήθηκαν να εκφράσουν τις απορίες τους και, με τη βοήθεια μιας έμπειρης παιδαγωγού, είτε να απαντήσουν όλοι μαζί σε αυτές, είτε να αναζητήσουν τις απαντήσεις στους χώρους των εργαστηρίων και των ερευνητών που επισκέφθηκαν αμέσως μετά.

Οι δε απορίες των παιδιών είχαν πραγματικό ενδιαφέρον, αφού δεν κινήθηκαν μόνο σε όσα είδαν στο βίντεο (π.χ. για τα συστατικά του αίματος, τις ομάδες αίματος και τη σημασία της συμβατότητας δότη-λήπτη), αλλά επεκτάθηκαν, ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού: Έχουν και τα ζώα ομάδες αίματος; Μπορεί μια γάτα να γίνει αιμοδότης; Και… γιατί οι γαλαζοαίματοι λέγονται έτσι;

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, αφού τα παιδιά παρακολούθησαν τη διαδικασία της ανάλυσης του αίματος και της φύλαξής του και έπειτα από τη συμμετοχή τους σε ορισμένα έξυπνα, διαδραστικά παιχνίδια.

Τι «πήραν» μαζί τους φεύγοντας; Αναμφίβολα την ιδέα, ότι ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός. Την εικόνα ενός σχετικά άδειου «ψυγείου» φύλαξης αίματος, με την δυσάρεστη πληροφορία ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις δωρεάς και το μήνυμα, προς κάθε ενήλικα, ότι μία μόνο μονάδα αίματος μπορεί να σώσει ακόμα και τρεις ζωές!

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Αιμοδοσίας για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Educaltour»  και θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Σχολεία από όλη την χώρα καλούνται να συμμετέχουν, προκειμένου να επισκεφθούν δωρεάν το Κέντρο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις των συντελεστών του προγράμματος σε σχολεία.

Αν ενδιαφέρεστε, προκειμένου να συμμετέχει και το δικό σας σχολείο σε αυτό, επικοινωνήστε με τις κυρίες Αλιχάν Σάμπυ και Γιαννουλάκη Μαρία, τηλ.: 213.214.6726 / 210.2434051. Μάθετε περισσότερα εδώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.