Waxting: Η επικίνδυνη συνήθεια των σημερινών εφήβων μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή

Κάνοντας μια βόλτα στο δρόμο θα παρατηρήσετε ότι όλοι σχεδόν (παιδιά, έφηβοι γονείς, ενήλικες) κυκλοφορούν με το smartphone ανά χείρας και μάλιστα δεν διστάζουν να γράφουν μηνύματα ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο ενώ ταυτοχρόνως περπατούν.

Waxting: Μια επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να σταματήσουμε άμεσα

Η νέα αυτή συνήθεια που ονομάζεται waxting (από τις λέξεις walk και texting) σημαίνει να περπατάς στο δρόμο και παράλληλα να αφήνεις την προσοχή σου να διασπαστεί, γράφοντας μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το πρόβλημα της διάσπασης προσοχής είναι τριπλό, καθώς απαιτεί τη χρήση των χεριών και της όρασης και την ικανότητα της αντίληψης.

Η εν λόγω συνήθεια κάθε άλλο παρά αθώα μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς  γίνεται συχνά η αιτία να πέσει ένας πεζός πάνω σε μια κολώνα, να «συγκρουστεί» με ένα δέντρο ή να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άλλον πεζό, εικόνες που σχεδόν όλοι έχουμε δει και προκαλούν γέλιο.

Η επικινδυνότητα του waxting τονίσθηκε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στη μελέτη του Buffalo University, που το 2014 διαπίστωνε πως η τακτική του να γράφουμε μηνύματα ενώ περπατάμε είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση. Τρία χρόνια αργότερα, τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (National Safety Council) των ΗΠΑ ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή την μελέτη, καταγράφοντας συγκλονιστικά στοιχεία. Σχεδόν 6.000 πεζοί -ανάμεσά τους και παιδιά- τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους, εμπλεκόμενοι σε τροχαία μέσα στο 2017, με μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων να οφείλονται στο waxting. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσθέτει, μάλιστα, πως το ίδιο αίτιο προκαλεί πλέον και το 52% των τραυματισμών μέσα στο σπίτι!

Οι έφηβοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Τα δεδομένα για την επικίνδυνη συνήθεια του waxting είναι εντυπωσιακά και για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide, στην έρευνά του με τίτλο «Walking Safety» (Ασφάλεια στο Περπάτημα), καταγράφει πως το 50% των πεζών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, ήταν έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών, με μεγάλο ποσοστό των δυστυχημάτων να σχετίζονται με το κινητό τηλέφωνο. Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, πως ένας στους πέντε μαθητές γυμνασίου περνούν τον δρόμο έχοντας διασπασμένη προσοχή, γράφοντας μηνύματα, παίζοντας παιχνίδια ή ακούγοντας μουσική.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ανάγκασαν, μάλιστα, τον οργανισμό να προχωρήσει σε νέα έρευνα, αναζητώντας το μέγεθος του προβλήματος. Η ερευνητική ομάδα συνομίλησε με 1.000 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών, ρωτώντας τους για τις συνήθειες τις δικές τους αλλά και των φίλων τους, κατά τη διάρκεια της πορείας τους στον δρόμο. Το 40% των εφήβων απάντησε ότι είχε σχεδόν χτυπηθεί ή είχε όντως χτυπηθεί από όχημα, ενώ ένας στους δύο παραδέχτηκε πως στέλνει μηνύματα στο κινητό όταν περπατάει.

3 πράγματα που πρέπει στο παιδί σας για το waxting

    • Μιλήστε του για τους κινδύνους από το waxting. Τονίστε του ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν μόνο την αστεία πλευρά του να πέσει, για παράδειγμα, πάνω σε δέντρο. Δείξτε του ακόμη και τα στατιστικά, προκειμένου να κατανοήσει την επικινδυνότητα.
    • Εξηγήστε του πως δεν έχει σημασία αν μπορεί να γράψει το κείμενο χωρίς να χρειαστεί να κοιτάξει την οθόνη (ναι, τα παιδιά το μπορούν και αυτό). Ακόμα και αν η αποστολή μηνυμάτων τους έχει γίνει δεύτερη φύση, ο εγκέφαλος τους προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα, συνεπώς η προσοχή τους διασπάται από το περιβάλλον. Πέρα από όλα τα άλλα, λοιπόν, περιορίζεται και ο χρόνος αντίδρασης σε ο,τιδήποτε απρόοπτο συμβεί.
    • Αν πρέπει οπωσδήποτε να γράψει κάποιο μήνυμα, συμβουλέψτε το να σταθεί στην άκρη του πεζοδρομίου, σε σημείο που να μην εμποδίζει και να ξεκινήσει το περπάτημα μόνο όταν έχει ήδη στείλει το κείμενο.

Πηγή: kidsatsafety.gr