Χίος: Σοβαρό κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα σε κωματώδη κατάσταση

Σε Νοσοκομείο των Αθηνών μεταφέρθηκε εσπευσμένα το μεσημέρι της Δευτέρας μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Χίου από το Πυργί αφού σε πρώτο βαθμό εντοπίστηκε ότι έχει προσβληθεί πιθανά από μικροβιακή μηνιγγίτιδα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politischios.gr

Ο μαθητής αρχικά νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στην εντατική του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση, όμως εξαιτίας της σοβαρότητας της νόσου, αφού η μικροβιακή είναι πιο επικίνδυνη από την ιογενή μηνιγγίτιδα, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του με C-130 σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Άμεσα η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ κι αυτό με τη σειρά του με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΕΠΑ.Λ. προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γιατί η μηνιγγίτιδα είναι ο “φόβος και ο τρόμος” των γονιών

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φόβο και τρόμο στους γονείς αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του παιδιού. Υπογίζεται ότι στο 10% των περιπτώσεων η νόσος προκαλεί το θάνατο ενώ στο 20-30% των περιπτώσεων μπορεί να αφήσει και μόνιμη αναπηρία. Μετά τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, κυρίως την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας κάθε χρόνο στη χώρα μας, κυρίως σε παιδιά γι αυτό και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα μας λέει η παιδίατρος κ. Αναστασία Νάτσιου με τον εμβολιασμό δημιουργούνται τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό για τον ιό ή βακτήριο για το  οποίο έγινε ο εμβολιασμός, προκειμένου να μπορεί να εξουδετερωθούν τα φυσικά μικρόβια όταν έρθει σε επαφή ο οργανισμός. Για αυτό άλλωστε και θεωρείται σημαντικό να γίνονται τα εμβόλια σε μικρή ηλικία, ώστε να αναπτυχθούν έγκαιρα τα προστατευτικά αντισώματα. Στις μέρες μας, λοιπόν, είναι παράλογο να υπάρχουν ακόμη παιδιά που να πεθαίνουν από νοσήματα για τα οποία υπάρχει εμβόλιο. Φυσικά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και η πρόοδος στο χώρο των εμβολίων πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον παραμένουν ανεκπλήρωτες ανάγκες της δημόσιας υγείας.