Υπ. Παιδείας: Ποια σχολεία υπέστησαν ρωγμές από το σεισμό στην Ελασσόνα – Κατέρρευσε μισό σχολείο στη Λάρισα

Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Ελασσόνα και τον Τύρναβο, αλλά έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, έχει θέσει τους σεισμολόγους σε κατάσταση επιφυλακής και στενής παρατήρησης αυτού του ενεργού ρήγματος που συνεχίζει να ταρακουνά την περιοχή, όπως έγινε και το βράδυ της Τετάρτης, 03.03.2021 με νέο μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Σημαντικές ζημιές σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που λάβαμε από το Υπουργείο Παιδείας εξαιτίας του σεισμού υπήρξαν ζημιές σε κτίρια των κάτωθι σχολείων:

Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου Λάρισας: κατέρρευσε το μισό, ακατάλληλο για χρήση.

«Ευχαριστώ τους δασκάλους που έβγαλαν ζωντανά τα παιδιά μέσα από το σχολείο. Την ώρα της ισχυρής σεισμικής δόνησης στο κτίριο βρίσκονταν 63 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί», δήλωσε o Δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας και προσθέτει: «Οι δάσκαλοι αμέσως είπαν στα παιδιά να μπουν κάτω από τα θρανία για να προστατευτούν, ενώ όταν σταμάτησε ο σεισμός συντεταγμένα τα έβγαλαν έξω από το κτίριο το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Δοξάζουμε τον Θεό που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στο σχολείο».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, Γρηγόρη Λέτσιο, είχε ο πρωθυπουργός. O κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Λέτσιο και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για το γεγονός ότι με την άμεση και ψύχραιμη παρέμβασή τους κατάφεραν να βγάλουν με ασφάλεια 63 μαθητές από το σχολείο που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του σημερινού σεισμού στη Θεσσαλία.

Ο κ. Λέτσιος από την πλευρά του είπε ότι η ψυχραιμία που επέδειξαν οι συνάδελφοί του καθώς και η ετοιμότητα των παιδιών, εφαρμόζοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ήταν αυτό που οδήγησε όλους να βγουν σώοι και αβλαβείς από ένα κτήριο που είναι ετοιμόρροπο.

Νηπιαγωγείο, Δημοτικό στο χωριό Πλατανούλια Λάρισας: έπεσε το ταβάνι και υπέστη σοβαρές ρωγμές.

Στην περιοχή Τρικάλων Θεσσαλίας, οι μαθητές των σχολικών μονάδων αποχώρησαν, ενώ αναφέρθηκαν από τους Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/νες ζημιές και ρωγμές σε κτίρια των κάτωθι σχολείων:

– Δημοτικό Σχολείο Ζάρκου

– 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας

– Δημοτικό Σχολείο Διάσελλου

– Νηπιαγωγείο Διάσελλου

– 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας.

Επίσης ζημίες σημειώθηκαν στα σχολικά κτίρια:

-Διδακτήριο Δήμου Δέντρων Λάρισας: έχει ρωγμές, κατέπεσαν σοβάδες.

Δημοτικό Σχολείο Βλαχογιαννίου Λάρισας: έχει ρωγμές και

Γενικό Λύκειο Σερβίων Κοζάνης: έχει ρωγμές.

Όπως επισημαίνεται, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε άλλες σχολικές μονάδες.

 Το “ευχαριστώ” της Νίκης Κεραμέως στον Διευθυντή του Δημοτικού στο Δαμάσι

Με ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Λάρισας για την ψύχραιμη στάση που επέδειξε ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα και με ασφάλεια οι μαθητές. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά “Με υποδειγματική ψυχραιμία και επαγγελματισμό, ο Διευθυντής και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να εκκενώσουν τάχιστα το σχολείο και να βγάλουν σώους τους 63 μαθητές. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.”

Το post της Υπουργού