Τη σορό του παιδιού της συνεχίζει να αναζητεί η μητέρα του αδικοχαμένου Άλεξ, Νατέλα, 15 χρόνια μετά την εξαφάνιση του παιδιού. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει του πάντες και ακόμη δεν έχει βρεθεί το πού είναι θαμμένος ο 11χρονος μαθητής.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλεξ, Μανώλης Αναστασάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή «Open Weekend» και επεσήμανε, ότι η Νατέλα, μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού, που μέχρι σήμερα είναι απόλυτα σίγουρη πως οι δράστες γνωρίζουν πού είναι ο γιος της, απευθύνει ακόμη έκκληση προς άπαντες, όσους μπορεί να γνωρίζουν σχετικά με την εξαφάνιση του παιδιού της, που θεωρείται νεκρό και αναζητείται η σορός του, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον, όπως ανέφερε ο ίδιος, «να μπορέσει να το θάψει και να του ανάψει το καντηλάκι».
«Υπήρχε και εμπλοκή ενηλίκων στον φόνο»
Ο κ. Αναστασάκης μίλησε και για άλλα ζητήματα, όπως τα τότε κατηγορούμενα παιδιά, που σήμερα κάνουν τη ζωή τους, μετά την ποινή… χάδι που τους είχε επιβληθεί, αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι οι ανήλικοι που διαπράττουν φόνο οφείλουν να έχουν διαφορετική ποινική μεταχείριση, υπερασπιζόμενος τα παιδιά 11-13 ετών, που σκότωσαν τον Άλεξ, σε αυτό το κομμάτι.
Ο λόγος που το έκανε, ήταν για να προσθέσει, ότι η πλευρά της Νατέλας θεωρεί πως συμμετείχαν κι άλλοι στο έγκλημα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για εμπλοκή ενηλίκων και όχι μόνο στην προσπάθεια να κρυφτεί το πτώμα, κάτι για το οποίο φυσικά έχουν τιμωρηθεί ορισμένοι συγγενείς των παιδιών, που κατηγορήθηκαν για τον φόνο, αλλά και με παρουσία στο έγκλημα. Παράλληλα, απάντησε και σε κάθε θεωρία συνωμοσίας, που αναφέρει πως ο Άλεξ δεν έχει πεθάνει, αλλά είχε μια διαφορετική τύχη, όπως το ότι έγινε θύμα trafficking, μεταξύ άλλων ανυπόστατων ισχυρισμών.
“Όλοι ξέρουν πού είναι ο γιος μου, αλλά σιωπούν. Εγώ όμως είμαι πάντα εδώ, για τους θυμίζω τι έγινε”
Ο χρόνος έχει σταματήσει στο 2006. Σε εκείνο το βράδυ που ο Άλεξ δεν γύρισε σπίτι. Αν και για κάποιους έχει κλείσει, για μένα είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς δεν έχω μάθει την αλήθεια. Δεν έχω βρει ακόμη το παιδί μου” λέει η Νατέλα και συνεχίζει:
“Απλώς περιμένω. Ελπίζω κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι να μου πουν που βρίσκεται ο γιος μου. Γιατί όλοι ξέρουν, αλλά σιωπούν. Εγώ όμως είμαι πάντα εδώ, για τους θυμίζω τι έγινε. Για να μην ξεχάσουν. Γιατί εγώ δεν ξεχνώ“. είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η μαμά του Άλεξ.
“Ακόμη και σήμερα δεν έχουν πει όλη την αλήθεια και όχι μόνο δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη, αλλά μιλούν και άσχημα για μένα. Μόνο ο Βορειοηπειρώτης ζήτησε ένα στοιχειώδες συγγνώμη. Τουλάχιστον διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους- έστω και ελάχιστα” σημειώνει η μητέρα του Άλεξ και συνεχίζει:
“Ακόμα και σήμερα η αστυνομία δεν έχει ερευνήσει το σπίτι του παππού. Κανείς δεν έχει ψάξει την αυλή του. Εάν ήταν το παιδί κάποιου ισχυρού, θα είχε σηκωθεί ελικόπτερο από το πρώτο λεπτό”.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του. Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις bullying στην Ελλάδα με τα πλέον τραγικά αποτελέσματα. Την ομάδα της βίας αποτελούσαν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος. Οι ηλικίες τους τότε, από 11 έως 13 χρόνων. Τα πέντε παιδιά αργότερα ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή. Το δεύτερο καίριο λάθος των Αρχών ήταν ότι δεν τα κράτησαν μακριά από το περιβάλλον τους, με τη βοήθεια του Εισαγγελέα ανηλίκων και ειδικών ψυχολόγων, μέχρι να βρεθεί η σορός του μικρού Άλεξ. Αποτέλεσμα το δασκάλεμά τους από γονείς και νομικούς. Το ένα μετά το άλλο, τα τρία από τα πέντε παιδιά ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν ότι είπαν ψέματα στις Αρχές.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου
Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα. Το αδίκημα που τους βάραινε ήταν το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και η περιύβριση νεκρού.
Το 2011 ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τότε τι είχε συμβεί, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών, για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και για ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Οι γονείς των μελών της σκληρής παρέας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή αφού κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.
Μόνο η μητέρα του Ρουμάνου αθωώθηκε γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.
Η αποζημίωση στην μητέρα του Άλεξ
Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ Μεσχισβίλι , Νατέλα Ιτσουαϊτζε το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαμό του μονάκριβου γιου της.
Καταδίκασε συνολικά τους 11 από τους 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου Άλεξ στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο απέρριψε την αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου και για έναν από τους τρεις αδελφούς αναφέροντας ότι δεν έχουν αντικειμενική ευθύνη.
Διαβάστε επίσης:
Eγκατέλειψαν μωρό στο καρότσι έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Τσολιά: “Για να μην κλείσουν τα σχολεία θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε”
“Θα γινόσουν 5 χρονών γιε μου, μα δεν σ’ άφησε ο καρκινόδρακος”: Συγκλονίζουν τα λόγια μαμάς