Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Παράθυρο» για την αναγνώριση αλλαγής φύλου σε ανηλίκους 15 ή 16 ετών

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί υπό προϋποθέσεις ένας ανήλικος 15 ή 16 ετών να προβεί σε διόρθωση της ταυτότητας φύλου με απλή αίτηση, καθώς το νομοσχέδιο θέτει όριο τα 17 χρόνια, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου νωρίτερα κατέθεσαν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς.

Σύμφωνα με τον κ Κοντονή, σε αυτή την περίπτωση θα συνεκτιμάται η βούληση του ατόμου σε συνδυασμό με την σύμφωνη γνώμη των γονέων αλλά θα χρειάζεται και απόφαση επιστημονικού συμβουλίου. «Αν υπάρξει ευρύτερη κοινοβουλευτική ταύτιση, εγώ είμαι εδώ να το συζητήσουμε και να δούμε αν μπορούμε να πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα της διόρθωσης φύλου σε ανηλίκους 15-16 ετών

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ορίου ηλικίας για την αλλαγή φύλου που σήμερα είναι τα 18 έτη, δηλαδή μετά την ενηλικίωση ενός ατόμου, ο κ. Κοντονής δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα συζητήσουμε εάν το όριο αυτό μπορεί να πάει στα 16 ή 15 χρόνια», είπε αρχικά και εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διατάξεις, αφού θα πρόκειται για ανήλικα άτομα. «Εκεί επειδή έχουμε να κάνουμε με ανήλικο, η βούληση του οποίου δεν είναι ισχυρή κατά το νόμο αλλά επιδέχεται μεταβολών, θα πρέπει ενδεχομένως να δούμε, αν εκτός από τη βούληση να συνοδεύεται αφενός από τη σύμφωνη γνώμη γονέων και αφετέρου από κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση από δημόσιο νοσοκομείο», υποστήριξε ο κ. Κοντονής.

Επιφύλαξη για την Ολομέλεια εξέφρασε η ΝΔ, καθώς ο εισηγητής της Κώστας Καραγκούνης, έθεσε τρεις ισχυρές -όπως είπε- ενστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Η πρώτη φορά το δικαίωμα του δικαστή να συνεκτιμά και άλλα στοιχεία πέραν της προσωπικής βούλησης και της εξωτερικής εμφάνισης, η δεύτερη σχετίζεται με τον χρόνο επανεξέτασης του ενδιαφερομένου μετά από ένα εξάμηνο και η τρίτη θέτει ως προϋπόθεση να είναι άπαξ η διόρθωση της ταυτότητας φύλου.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου δεν αποτελεί κομματικό, διαδικαστικό ή ιατρικό ζήτημα, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, πρόκειται για τον αυτονόητο σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό και στην αυτοδιάθεση του ατόμου και στο δικαίωμα να διαμορφώσει τη ζωή του, χωρίς τους περιορισμούς της κρατικής γραφειοκρατίας και τις αντιρρήσεις των κοινωνικών δυνάμεων της συντήρησης».

Όλοι οι φορείς, αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα», ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές.

«Τα τρανς παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν χωρίς αποκλεισμούς»

«Τα τρανς παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν χωρίς αποκλεισμούς. Εμείς τα αγαπάμε, τα στηρίζουμε, είμαστε δίπλα τους. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν μέχρι και δολοφονικές συμπεριφορές. Το νομοσχέδιο το περιμέναμε να κάνει τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Σίγουρα δεν είναι τέλειο αλλά είναι μια καλή αρχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παγώνης, μέλος της ομάδας «Υπερήφανοι Γονείς». Τόνισε ακόμα, ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μην είναι ψυχοφθόρες και χρονοβόρες, ζητώντας ταυτόχρονα να μην υπάρχει ο περιορισμός των 17 ετών, αλλά όλα τα ανήλικα παιδιά που το επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν την ταυτότητα φύλου τους με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Συνήγορος του Πολίτη: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισµός της διαδικασίας νοµικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου

Θετικό βήµα χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη το σχέδιο νόµου του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης «Νοµική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου» το οποίο κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή.
Το κεντρικό πρόβληµα που αναδεικνύει η διερεύνηση σειράς υποθέσεων που κατατέθηκαν από διεµφυλικά (τρανς) άτοµα στον Συνήγορο του Πολίτη τα τελευταίαχρόνια, σχετίζεται µε την αναντιστοιχία που εµφανίζουν τα στοιχεία της αστυνοµικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, µε την ταυτότητα φύλου του ατόµου και τα προσκόµµατα που αυτή η αναντιστοιχία δηµιουργεί στην απόλαυση θεµελιωδών δικαιωµάτων τους. Η υφιστάµενη διαδικασία διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και των εγγράφων ταυτοποίησης είναι πολύπλοκη και ασαφής. Κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης, εκτός από την επαναλαµβανόµενη ανάγκη παροχής εξηγήσεων, πολύ συχνά τα διεµφυλικά άτοµα έρχονται αντιµέτωπα µε κακόβουλα και επιθετικά σχόλια, που προσβάλλουν την προσωπικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, η δυσπιστία, η απαίτηση περαιτέρω στοιχείων διακρίβωσης, ακόµη και η άρνηση συναλλαγών, καθιστά την εκάστοτε επαφή τους µε υπηρεσίες πηγή τακτικής ταλαιπωρίας.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να επανεκτιµηθεί η διάταξη µε την οποία εισάγεται αποκλεισµός των ανήλικων κάτω των 17 ετών από τη διαδικασία ληξιαρχικήςδιόρθωσης του φύλου τους, δυνατότητα που διαθέτουν ακόµη και µε το υφιστάµενο νοµοθετικό καθεστώς. Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιµά ότι η διατήρηση αυτής της δυνατότητας για τους ανηλίκους (διεµφυλικούς και διαφυλικούς), µε τις αναγκαίες διαδικαστικές εγγυήσεις, αποτελεί καθοριστικό µέσο για την αποτροπή της στοχοποίησής τους και ένδειξη σεβασµού της προσωπικότητάς τους. Οι διατάξεις του εν λόγω νοµοσχεδίου, µολονότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο σύνολο των συναφών συστάσεων, επιφέρουν σηµαντικές αλλαγές στο υφιστάµενο πλαίσιο και θέτουν τις βάσεις περαιτέρω βελτιώσεων στο µέλλον.

H Θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Χάρης Αποστολόπουλος, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν προσθέτει κάτι νέο, ενώ σημείωσε ότι και πριν δεν χρειαζόταν δικαστική άδεια για αλλαγή φύλου. «Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να γίνει δεκτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την τεκνογονία όπως μπήκαν σε Αγγλία και Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.