Ζάκυνθος: Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ και γιατρών του Νοσοκομείου με φόντο υποτιθέμενες επιπλοκές σε νεογνό λόγω νοσοκομειακών μικροβίων

Στοιχεία-«φωτιά» για την κατάσταση των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου αποκάλυψε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία τους και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για την καταλληλότητά τους. Τα χειρουργεία είχαν κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τον θάνατο ασθενούς και ακολούθησε έλεγχος για τις αιτίες θανάτου, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για διαρροή τοξικών ιατρικών αερίων. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τέθηκαν σε λειτουργία και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε χειρουργείο, μία καισαρική τομή.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μαίευσης με υπεύθυνο αναισθησιολόγο ιατρό, ο οποίος μετακινήθηκε για τον σκοπό αυτό από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «η μητέρα εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Εμφάνισε αυξημένα εργαστηριακά ευρήματα (19.000 λευκά, αυξημένη CRP και Ηπατικά Ένζυμα). Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν από παθολόγους και καρδιολόγους». Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα -υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ- «προήλθαν είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια. Τα δύο δηλαδή μείζονα προβλήματα που εμφανίζουν τα χειρουργεία της Ζακύνθου και η αίθουσα Μαίευσης».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ακόμη ότι και το νεογνό εμφάνισε αυξημένη CRP (εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό) που μπορεί να προήλθε από δύο αιτίες: «Από περιγεννητική ασφυξία που ευθύνεται τοξικός παράγοντας. Δηλαδή τοξικά αέρια εισχώρησαν στον οργανισμό του νεογνού από τη μητρική κυκλοφορία. Εάν είναι αυτή η αιτία επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα λειτουργίας των χειρουργείων και της αίθουσας Μαίευσης λόγω διαρροής τοξικών ιατρικών αερίων.

Με βάση το πόρισμα των ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Μαίευσης είναι γεμάτη νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις». Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το νεογέννητο με εντολή των Παιδιάτρων του Νοσοκομείου Ζακύνθου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πατρών. Από την πλευρά του, το υπουργείο διέψευδε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.

νεογέννητο

Διαψεύδει την ΠΟΕΔΗΝ ο πατέρας του μωρού

Το βράδυ της Τετάρτης, η εφημερίδα «Ημέρα της Ζακύνθου», στο διαδίκτυο, φιλοξένησε δηλώσεις του πατέρα του μωρού και συζύγου της γυναίκας:

«Η γυναίκα μου δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα με την υγεία της. Έχει πάρει ήδη εξιτήριο και εύχομαι έτσι να είναι όλες οι γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Σε ότι αφορά το παιδί μας αυτή την στιγμή χαίρει άκρας υγείας σύμφωνα με όσα μας διαβεβαίωσαν οι γιατροί. Μόλις γεννήθηκε οι παιδίατροι διαπίστωσαν ότι είναι αυξημένη μια πρωτεΐνη και για καθαρά προληπτικούς λόγους μας έστειλαν στην Πάτρα. Εκεί έγιναν εξετάσεις και βγήκαν καθαρές. Μάλιστα, όπως μας είπαν ίσως δεν ήταν και τόσο αναγκαίο να ταξιδέψουμε στο Καραμανδάνειο».

Απαντήσεις των γιατρών στην τερατολογία της ΠΟΕΔΗΝ

«Το νεογνό έφυγε από εμάς σε πολύ καλή κατάσταση και επειδή είχε ανεβασμένο ένα δείκτη στις εξετάσεις, για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή το νοσοκομείο Ζακύνθου δεν έχει τμήμα νεογνών, αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε στο Καραμανδάνειο της Πάτρας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Παν. Διακάκης. Πρόσθεσε ότι «με κάθε νεογνό και με κάθε παιδί που εξετάζουμε, είμαστε παρά πολύ προσεχτικοί, και επειδή τα νεογνά είναι πολύ ευαίσθητα, τα στέλνουμε στην Πάτρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια μετακίνηση».

Για το ίδιο θέμα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο συντονιστής διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου της Πάτρας,Γιώργος Κροκιδάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «το νεογνό είναι πολύ καλά στην υγεία του και όλες του οι εξετάσεις είναι πάρα πολύ καλές». Για το θέμα της μεταφοράς του, ο κ. Κροκιδάς δήλωσε ότι «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας την Τρίτη για πιθανή λοίμωξη και η κατάσταση του είναι πολύ καλή». Ακολούθως ο κ. Κροκιδάς τόνισε ότι «το περιστατικό με το νεογέννητο δεν σχετίζεται με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τους περασμένους μήνες στο νοσοκομείο Ζακύνθου».

Απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε και η διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά τους διαψεύδει. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της κλινικής, η μετεγχειρητική πορεία της γυναίκας ήταν ομαλή και οι μετεγχειρητικές εξετάσεις ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων», ενώ όσον αφορά την κατάσταση του παιδιού, αναφέρεται πως «το νεογέννητο παιδί στο οποίο σημειώθηκε την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα μικρή αύξηση της CRP – κάτι που δεν είναι σπάνιο – διεκομίσθη την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα για καθαρά προληπτικούς λόγους, κατόπιν εντολής του διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής (παρότι παρουσίαζε σταθερή και σημαντική βελτίωση της εξέτασης) σε νεογνικό τμήμα νοσοκομείου των Πατρών για παρακολούθηση, με άριστη κλινική εικόνα».