ΖΩΗΒΟΤ: Γνωρίστε το ρομπότ που επισκέπτεται τα σχολεία και μιλά στους μαθητές για την ρομποτική

ΖΩΗΒΟΤ: Γνωρίστε το ρομπότ που επισκέπτεται τα σχολεία και μιλά στους μαθητές για την ρομποτική

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε το ρομπότ «ΖΩΗΒΟΤ» που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και έχει σκοπό να φέρει -με έξυπνο τρόπο- το μαθητικό κοινό των Δημοτικών Σχολείων σε επαφή με την Ρομποτική και τον Προγραμματισμό. Κατασκευάστηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ και αποτελεί Δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Η εκπαιδευτική ρομποτική έρχεται στα σχολεία

Παρουσιάζοντας την ΖΩΗΒΟΤ, η κα Στέλλα Βαλσαμάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος Νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η εκπαιδευτική ρομποτική, βασισμένη στις αρχές του κατασκευαστικού εποικοδομισμού, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο είναι δυνατόν να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη μαθησιακή διαδικασία.

Ένα από τα οφέλη αυτά είναι και η ανάπτυξη των κινήτρων μάθησης των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία.

Τα κίνητρα ενισχύονται, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, σε δραστηριότητες που αφορούν αυθεντικά προβλήματα και έχουν ενδιαφέρον για τους εμπλεκόμενους».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα ένα ρομπότ να πηγαίνει στα σχολεία;

ΖΩΗΒΟΤ: Γνωρίστε το ρομπότ που επισκέπτεται τα σχολεία και μιλά στους μαθητές για την ρομποτική

Συνεχίζοντας είπε ότι «στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας είχε την ιδέα για την δημιουργία ενός ρομπότ που θα επισκέπτεται τα Δημοτικά μας Σχολεία και με αφορμή ένα τρέχον θέμα (στην παρούσα φάση τον COVID-19) θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα φέρνει σε μια πρώτη επαφή με την ρομποτική και τον προγραμματισμό.

Την ιδέα μας αυτή αγκάλιασε το Ίδρυμα Ευγενίδου συμβάλλοντας στην υλοποίησή της με την σχετική δωρεά.

Το ρομπότ, η ΖΩΗΒΟΤ όπως την βαφτίσαμε, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, εδώ στην Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε η κα Βαλσαμάκη, «η ΖΩΗΒΟΤ θα επισκεφθεί Δημοτικά Σχολεία -πρωτίστως του Δήμου και όχι μόνο.

Η ομάδα της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος θα επισκέπτεται μαζί με την ΖΩΗΒΟΤ τα σχολεία και έτσι το ρομπότ θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα ενημερώνει για τα μέτρα που όλοι πρέπει να τηρούμε για να κρατάμε τον COVID-19 όσο πιο μακριά μας γίνεται.

Με αφορμή την ενημέρωση αυτή τα παιδιά θα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ρομπότ.

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω βίντεο ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με την ρομποτική, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την ΖΩΗΒΟΤ από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου».

Πώς δημιουργήθηκε η ΖΩΗΒΟΤ

Ο κ. Δημήτριος Γιακουμής, ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, περιέγραψε τη διαδικασία ανάπτυξης του ρομπότ ΖΩΗBOT. H ZΩΗΒΟΤ κατασκευάστηκε από το εργαστήριο ρομποτικής του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ και πρόκειται για ένα κινούμενο ρομπότ με ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, το οποίο αναγνωρίζει την ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω του και συμπεριφέρεται ανταποκρινόμενο σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζει την ύπαρξη μαθητών γύρω του και τους υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν στο σχολείο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ το εξωτερικό κέλυφος έχει εκτυπωθεί από το ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Πώς θα επισκεφθεί η ΖΩΗΒΟΤ και το δικό σας σχολείο

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με την κα Βαλσαμάκη στο τηλέφωνο 6955 169300, ώστε να προγραμματίζεται η επίσκεψη της ZΩΗΒΟΤ στο σχολείο τους. Η επίσκεψη της ΖΩΗΒΟΤ στα Δημοτικά Σχολεία είναι δωρεάν.

Διαβάστε επίσης:

H Nίκη Κεραμέως εμβολίασε το γιο της (φωτό)

Η ωραιότερη οικογενειακή Volta μας έρχεται στο τέλος αυτής της χρονιάς!

Σέρρες: Σε έγκυο χορηγήθηκαν τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα – Αγωνία στην Κρήτη για 3 νεογέννητα