Αρχική Infokids Συνταγές Ο γύρος του κόσμου με τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ο γύρος του κόσμου με τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Τα Χριστούγεννα εκτός από τη ζεστή οικογενειακή θαλπωρή και την εορταστική ατμόσφαιρα, απολαμβάνουμε και γευστικά γλυκά που ως επί το πλείστον δεν μπορούμε να τα γευτούμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Ενόψει των εορτών, σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε έστω και νοερά σε ένα γευστικό ταξίδι με όχημα τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα γλυκά ανά τον κόσμο.

panettone_slice

Ιταλία- Panettone

Στην Ιταλία, το έθιμο επιβάλλει το πατροπαράδοτο Panettone, ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό.Μια εναλλακτική εκδοχή της καταγωγής του πανετόνε, στηρίζεται στον μύθο ότι ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο αρτοποιός έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες αλλά τον πήρε ο ύπνος και έκαψε το ψωμί. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.

Buche de Noël

Γαλλία-  Buche de Noël

Εάν επισκεφθείτε τη Γαλλία τότε σίγουρα θα απολαύσετε το περίφημο Buche de Noël, ένα είδος κορμού με γλάσο σοκολάτας και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.  Σύμφωνα με ένα γαλλικό έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων, συνηθιζόταν ο « αφέντης » του σπιτιού να φέρνει στο σπίτι ένα τεράστιο κορμό δέντρου, που ονομαζόταν « κορμός των Χριστουγέννων ». Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το βάζανε στο τζάκι, αφού είχαν προηγηθεί κεράσματα, προσευχές και ράντισμα του κορμού με λάδι, αλάτι και ζεστό κρασί. Λέγεται πως οι στάχτες του κορμού είχαν την ικανότητα να προστατεύουν το σπίτι από τους κεραυνούς και τα « κακά πνεύματα ». Η επιλογή του είδους του ξύλου, οι τρόποι ανάμματος και η διάρκεια της καύσης αποτελούσαν μία πραγματική τελετή, η οποία διέφερε από περιοχή σε περιοχή. Ο κορμός των Χριστουγέννων συγκέντρωνε λοιπόν, όλους τους ενοίκους του σπιτιού, γονείς, παιδιά, υπηρέτες, γύρω από την οικογενειακή εστία. Πολλές φορές, κορμοί Χριστουγέννων χαρίζονταν στους φτωχούς την παραμονή έτσι ώστε, ακόμα και στις πιο ταπεινές καλύβες, να αγρυπνούν γύρω από εστίες όπου καίγονταν κούτσουρα οξιάς ή βελανιδιάς. Η πόρτα έμενε ανοιχτή για τους φτωχούς που ζητούσαν μια γωνιά να κουρνιάσουν.

Stollen-Bread

Γερμανία- Stollen

Για τους λάτρεις της Γερμανίας, τα Stollen είναι από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Πρόκειται για ένα είδος χριστόφωμου με μια πλούσια συλλογή από  καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι και μπόλικο βούτυρο. Το αρχικό σχήμα του στόλεν ήταν μια μεγάλη πλεξίδα  που συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές.  Γι' αυτό το γλυκό, μετά το ψήσιμο, τυλίγεται με άχνη ζάχαρη.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1329 στο Naumburg σαν χριστουγεννιάτικο δώρο/προσφορά στον επίσκοπο. Τότε βέβαια ε αιτίας της νηστείας, χρησιμοποίησαν φυτικά λίπη και νερό αντί για γάλα, αλλά η φόρμα του και το σχήμα του, ήταν και παρέμεινε ίδιο μέχρι και σήμερα.

truchas_batata_resize_mtm1

Kανάρια ΝησιάTruchas de Navidad

Στα Κανάρια Νησιά, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες των Χριστουγέννων γεύονται τα Truchas de Navidad. Μην τρομάζετε με την ονομασία καθώς δε πρόκειται για κάποιο εξωτικό γλυκό με περίεργα συστατικά αλλά για γλυκιά πιτάκια γλυκοπατάτας πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

BanketstaafΟλλανδία-  Banketstaaf

Στην Ολλανδία, στη χώρα της τουλίπας, θα γευτείτε το Banketstaaf,  μια διαφορετική παραλλαγή του χριστουγεννιάτικου κορμού βασισμένη στην αμυγδαλόπαστα.

Ισπανία- Bunuelos

Εάν πάλι σας αρέσουν οι λουκουμάδες τότε αξίζει να δοκιμάσετε τους  Bunuelos από την Ισπανία που συναντώνται και σε πολλές άχώρες της Λατινικής Αμερικής.  Πρόκειται για μια ζύμη που περιέχει μαγιά, κόβεται κομμάτια ή σε μπαλάκια, τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και αφήνονται σε σιρόπι ή μέλι.

3938bc178ba96579b69208e63b85b189

ΠολωνίαKolaczki

Στην Πολωνία θα γευτείτε τα περίφημα Kolaczki, τα μπισκότα με ζύμη από βούτυρο και κρεμώδες τυρί γεμισμένα με μαρμελάδα φρούτων ή γλυκό τυρί. Τα συναντάμε σε σχήμα κύκλου, τετράγωνου ή ρόμβου και η ζύμη τους μπορεί να είναι είτε με μαγιά είτε σε φύλλα. Η γέμιση τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Ελλάδα- Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα

kourampiedes-melomakaronaΣτην Ελλάδα, μπορούμε να γευτούμε τους εθνικούς μας κουραμπιέδες και τα υπέροχα μελωμένα μελομακάρονα.Είναι εύκολο να συνδυάσει κάποιος την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις: μέλι και μακαρόνι. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά  θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Κύρια συστατικά του είναι το αλεύρι, το σιμιγδάλι, η ζάχαρη, το ξύσμα ή ο χυμός πορτοκαλιού, το λάδι, το μέλι, το κονιάκ, η κανέλα και άλλα μυρωδικά. Επιπλέον τα μελομακάρονα  θεωρούνται σύμβολα ευτυχίας και αφθονίας. Άλλωστε το μέλι από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Γι’ αυτό και ο λαός, έχει συνδέσει τα μελομακάρονα ως τα επιθυμητά που θα φέρει ο καινούργιος χρόνος.

Οι πάλλευκοι κουραμπιέδες είναι ένα γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Παρόλο που έχει αμύγδαλα (πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά), θεωρείται θρεπτικά υποδεέστερος από το μελομακάρονο αλλά παραμένει ένας υπολογίσιμος αντίπαλος στη Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Σαν χριστουγεννιάτικο έθιμο, ο κουραμπιές είναι πολλά χρόνια μαζί μας, όχι όμως όσα και τα μελομακάρονα.

BrunsliΕλβετία- Brunsli

Στην Ελβετία μην χάσετε να γευτείτε τα Brunsli. Ο λόγος φυσικά για τα σοκολατένια μπισκότα χωρίς αλεύρι με κανέλα και γαρίφαλο που στην άκρη τους είναι πασπαλισμένα με  κρυσταλλική ζάχαρη.

plum-pudding-630x630

Aγγλία- Πουτίγκα Χριστουγέννων

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκα στην Αγγλια ειναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και τα μικρά πιτάκια με αποξηραμένα φρούτα. Η πουτίγκα, το γλυκό-σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Αγγλοσάξονες βασίζεται σε μια μεσαιωνική συνταγή που επέζησε, σχεδόν με την αρχική της μορφή, χάρη στη βαθιά της γεύση που δηλώνει τη γιορτή ακόμα και σε όσους δεν μετέχουν αυτής της δυτικής μαγειρικής παιδείας.  Aζίξει να αναφέρουμε το γεγονός ότι  η πουτίγκα των Χριστουγέννων σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας περιέχει και ένα νόμισμα ή ένα γούρι-αποστειρωμένο όμως και τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί (άλλοτε λαδόκολλα). Επίσης σύμφωνα με την παράδοση, για να έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας καλή τύχη, θα πρέπει να ανακατέψουν όλοι από λίγο τα υλικά της πουτίγκας-για να μην φύγει και το χέρι της νοικοκυράς από το πολύ ανακάτωμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.