Ο αγαπημένος «Ραφτάκος των λέξεων» έρχεται σπίτι μας και οι δημιουργοί του μιλούν στο Infokids.gr

«O Ραφτάκος των λέξεων» η sold out παιδική παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος μας δίνει τη δυνατότητα να την απολαύσουμε από την άνεση του σπιτιού μας παρέα με τα πιτσιρίκια, online σε μία ειδικά σχεδιασμένη μαγνητοσκοπημένη προβολή που θα είναι διαθέσιμη από τις 19/12/2020 έως και τις 10/1/2021.

Με αφορμή την έναρξη των online παραστάσεων επικοινωνήσαμε με την Χρύσα Διαμαντοπούλου που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και του κειμένου καθώς και το γνωστό συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου που έγραψε  την υπέροχη ιστορία του Ραφτάκου.

Μετά τις sold out παραστάσεις σας, το κοινό θα σας απολαύσει online από την άνεση του σπιτιού του. Έχετε κάνει αλλαγές στο στήσιμο της παράστασης; Επιφυλάσσετε σκηνοθετικές εκπλήξεις για τους λιλιπούτειους φίλους που παρακολουθήσαν ήδη την παράσταση αλλά θέλουν να την ξαναδούν;

Στις 19 Δεκεμβρίου ο “Ραφτάκος των Λέξεων” του Αντώνη Παπαθεοδούλου έρχεται στο σπίτι μας! Σε μία ειδικά μαγνητοσκοπημένη παράσταση, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος φρόντισε να δημιουργήσει μία πρωτότυπη εμπειρία προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Σκηνοθετικές εκπλήξεις, διαδραστικά με chat και γραφιστικά τοπία φέρνουν άλλον αέρα στην παράσταση δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για τις οθόνες μας.

Η φροντίδα μας φυσικά συμπεριέλαβε και τους εκατοντάδες θεατές μας που έχουν ήδη δει την παράσταση κι ελπίζουμε ότι η νέα αυτή εκδοχή της θα τους ενθουσιάσει!

Επιπλέον ο Ραφτάκος μας με τη δράση “Όλη η Γη μια αγκαλιά” καλεί όλους τους μικρούς φίλους του να πλέξουν το δικό τους κουβερτάκι και να το στείλουν στο Ραφείο του Ραφτάκου για να φτιάξει μαζί με τα Ραφτάκια του μία τεράστια κουβέρτα που να μπορεί να αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη ΓΗ!

Πού έγκειται η επιτυχία που γνωρίζει η παράσταση; Γιατί έχει τόσο φανατικό κοινό;

Έχει φανατικό κοινό! Αυτό είναι αλήθεια! (γέλιο) Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Πρώτα από όλα έχει να κάνει με το ίδιο το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου, αλλά και με τη γλύκα και τη γενναιοδωρία που έχει ο ίδιος ως άνθρωπος.

Έχει να κάνει επίσης με την κεντρική ιδέα, που προσεχτικά επιλέξαμε και πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλη η παράστασή μας. Έχει να κάνει με όλη τη φροντίδα στη δημιουργία αυτής της παράστασης, με την επιλογή εξαιρετικών συνεργατών, με το νέο κείμενο της Τίνας Γιωτοπούλου που σε ένα μεγάλο μέρος του δημιουργήθηκε μέσα στις πολύμηνες πρόβες μας, με τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Τζαβάρα, με την έμπνευση της Φλώρας Σπύρου που δημιούργησε τα διαδραστικά μέρη της παράστασης, με την υποκριτική τρέλα του Νίκου Αξιώτη, του Δημήτρη Γιαννή, της Αγγελικής Παναγιωτοπούλου αλλά και της Γιούλης Καρναχωρίτη (που ήταν στην 1η διανομή της παράστασης), με την εικαστική φροντίδα της k2designκαι τη φωτογραφική ματιά του Τάσου Βρεττού.

Έχει επίσης να κάνει με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που τόσο πολύ μας εμπιστεύθηκε και πίστεψε στη δουλειά μας. Και τέλος έχει να κάνει με την αγάπη και την πίστη που δείχνει ένα μεγάλο μέρος των θεατών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, στις παραστάσεις μας όλα αυτά τα χρόνια.

Κύριε Παπαθεοδούλου, “Ο Ραφτάκος των Λέξεων” είναι ένας ήρωας που ντύνει με λέξεις τους συνανθρώπους του και που τους ζεσταίνει όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Πώς εμπνευστήκατε αυτό το τρυφερό παραμύθι; Τι μήνυμα θέλατε να στείλετε στα παιδιά μέσα από την ιστορία;

Ήθελα να φτιάξω μια ιστορία που να υπερασπίζεται τις λέξεις. Τη δύναμη που έχουν να μας φέρνουν πιο κοντά και κυρίως την προσοχή με την οποία πρέπει να τις διαλέγουμε. Οι με αγάπη διαλεγμένες λέξεις εμπνέουν, γιατρεύουν, δημιουργούν, καλυτερεύουν τις σχέσεις μας και τον κόσμο. Οι όχι προσεκτικά διαλεγμένες, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Το να νοιάζεσαι για τις λέξεις, θα πει να νοιάζεσαι για τους άλλους. Αυτό επιχειρεί να καταδείξει η ιστορία με το παράδειγμα ενός παράξενου ράφτη και ενός πρωτόγνωρου, δύσκολου χειμώνα.

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή για εσάς καθώς είστε ένας από τους 4 Έλληνες δημιουργούς που διεκδικούν το βραβείο AstridLindgren 2021 για το καλύτερο παιδικό βιβλίο. Πώς νιώθετε για αυτήν σας την υποψηφιότητα;

Το ALMA είναι ένα σπουδαίο βραβείο που δίνεται σε ελάχιστους, πολύ ξεχωριστούς δημιουργούς και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για το σύνολο του έργου τους. Έτσι και μόνο ότι κάποιος σκέφτηκε να σε προτείνει γι’ αυτό και η επιτροπή αποδέχτηκε την υποψηφιότητα είναι αρκετή τιμή που σε γεμίζει χαρά και ευθύνη. Νιώθω περήφανος που μοιράζομαι τη φετινή υποψηφιότητα από την Ελλάδα με τόσο σπουδαίους φίλους και δημιουργούς όπως η κυρία Λότη, ο Βασίλης και η Ίριδα. Και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την πρόταση υποψηφιότητας. Στο παρελθόν με έχουν προτείνει η Διεθνής Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Φέτος δεν γνωρίζω ποιος φορέας με έχει προτείνει μια και είναι μυστικό, αλλά του στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα παρακολουθήσετε την παράσταση online πατήστε ΕΔΩ

Το trailer της παράστασης