Δευτέρα 17 Μαρτίου

Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες που διεκδικούν το βραβείο Astrid Lindgren 2021 για το καλύτερο παιδικό βιβλίο

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για το βραβείο Astrid Lindgren 2020. Η χώρα μας διεκδικεί το βραβείο με 4 υποψηφιότητες σπουδαίων συγγραφέων και εικονογράφων  που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και τα βιβλία που έχουν γράφει και εικονογραφήσει έχουν μπει στις καρδιές των λιλιπούτειων αναγνωστών που δεν χορταίνουν να τα διαβάζουν.

Ειδικότερα, το βραβείο διεκδικούν ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή.

Για την Λότη Πετροβιτς Ανδρουτσοπούλου και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου η φετινή πρόταση βράβευσης είναι η δεύτερη συνεχόμενη για τα εν λόγω βραβεία καθώς ήταν υποψήφιοι και για το 2020.

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, στον κατάλογο των υποψηφίων συναντάμε τόσο ζωντανούς θρύλους όσο και τα αυριανά «αστέρια».

Τι είναι το βραβείο Astrid Lindgren

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας το 2002 για να τιμήσει τη σπουδαία Σουηδή συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ. Για το 2021 το βραβείο διεκδικούν 263 συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων από 69 χώρες. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 13 Απριλίου του 2021.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες εδώ

Ας γνωρίσουμε τους 4 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους που διεκδικούν το βραβείο

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε στην Aθήνα. Έχει τιμηθεί με επτά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova και με το βραβείο Oυράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Aκαδημία Aθηνών. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, έχουν μεταδοθεί από την EPT και το PIK κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά.

Έχει αντιπροσωπεύσει την Eλλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Eλλάδα. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Mελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Oι διαδρομές” και μέλος της Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου (Γενική Γραμματέας 1984-1990) και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βιβλία της εδώ 

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμαΟι Εννέα ΚαίσαρεςΧνότα στο τζάμιΣτη διαπασώνΤο μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιαςΙπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιαςΜια αστεία επιδημίαΙπτάμενες σελίδεςΗ λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Ya yιnlarι. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010), ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματά του, Οι άρχοντες των σκουπιδιών και Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, έχουν κερδίσει το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013 και 2014 αντίστοιχα). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. To 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως.

Δείτε τα βιβλία του εδώ

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με πλαστελίνη & παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 γράφει, μεταφράζει και διασκευάζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Βιβλία του έχου τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το τραγούδι του “Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία”, βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού “Άρση Φωνών” της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του “Το Παρανομύθι” και “Ο Μάγος του Όζοντος” ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα βιβλία του πατώντας εδώ

Ίρις Σαμαρτζή

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει ζωγραφική και κατασκευές σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).

Δείτε τα βιβλία που έχει εικονογραφήσει εδώ

Ροή Ειδήσεων