Αποκολλήθηκε παγόβουνο διπλάσιο από το Μανχάταν

Παγόβουνο διπλάσιο… του Μανχάταν αποκολλήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας, ακόμα μία εξέλιξη που κρούει των κώδωνα για την επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τον παγετώνα Πίτερμαν στη Βόρεια Γροιλανδία, στο άκρο του οποίου οι ερευνητές παρακολουθούσαν μια μεγάλη ρωγμή εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2010 ένα παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους είχε αποσπασθεί από τον ίδιο παγετώνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στην ξηρά, το άκρο του όμως εκτείνεται μέσα στη θάλασσα.

Η εμφάνιση του παγόβουνου των 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων «δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί από τις φυσιολογικές διακυμάνσεις» των πάγων του Βορρά, σχολιάζει ο παγετωνολόγος της NASA Ερικ Ρίγκνοτ. «Εχουμε στη διάθεσή μας δεδομένα για τα τελευταία 150 χρόνια, τώρα όμως βλέπουμε μεταβολές που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», δήλωσε ο Αντρεας Μουέντσοου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ.

Στη Γροιλανδία και ευρύτερα στην περιοχή της Αρκτικής, η θερμοκρασία αυξάνεται 4 έως 5 φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, μια τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό φέτος τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ