Ας γνωρίσουμε τους πρώτους πολιτισμούς

Οι άνθρωποι άμαθαν να εξημερώνουν ζώα και να καλλιεργούν εδάφη στη Μεσοποταμία, πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια.
Σταδιακά, τα χωριά εξελίχθηκαν σε πολύβουες κωμοπόλεις και πόλεις. Μερικές πόλεις κατέκτησαν άλλες, δημιουργώντας χώρες και ολόκληρες αυτοκρατορίες.
Οι άνθρωποι έμαθαν να γράφουν, να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς, να εμπορεύονται τα προϊόντα, να κυβερνούν και να θεσπίζουν νόμους.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι πολιτισμοί στον κόσμο.

Στη Σουμερία, εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Ιράκ, δημιουργήθηκαν ισχυρές πόλεις. Οι άνθρωποιέκαναν εμπόριο τσξιδεύοντας στα ποτάμια και έτσι απέκτησαν δύναμη. Έχτισαν πολλές μεγάλες πόλεις και χρησιμοποιούσαν σκλάβους για τις εργασίες τους.

Σουμέριοι άρχοντες με ενώτια και διακοσμητικές ταινίες στα μαλλιά.

Οι Ασσύριοι ήταν ένας λαός της Μεσοποταμίας που κατέκτησε πολλά εδάφη από το 1100 μέχρι το 600 π.Χ. Ο ασυγκράτητος στρατός τους ορμούσε στα τείχη των πόλεων με τοξότες, σκάλες, πύργους και πολιορκητικούς κριούς. Οι Ασσύριοι βασιλιάδες έχτισαν περίφημα παλάτια με βιβλιοθήκες και κήπους.

Διάβασε κι αυτό!
Μερικές από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο έγιναν στο Ιράκ πριν από 5.000 χρόνια. Τα πρώτα γράμματα ήταν σημάδια που πιέζονταν πάνω σε μαλακό πηλό, ενώ τα πρώτα κάρα χρησιμοποιούσαν βαρείς ξύλινους τροχούς.


* Το έπος του Γκιλγκαμές

Πολλοί αγαπημένοι θρύλοι των Σουμερίων μιλούν για τον Γκιλγκαμές, το δυνατό και περήφανο βασιλιά της πόλης Ουρούκ. Σε μία από τις περιπέτειές του, επιτέθηκε στο τέρας Ουμπάντα και σκότωσε τον Ταύρο του Ουρανού που είχε έρθει για να τον καταστρέψει. Ποτέ δεν κατάφερε όμως να ανακαλύψει το μυστικό της αθανασίας.

Πληροφορίες από το βιβλίο “Όλα όσα θέλω να μάθω. Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια”, εκδόσεις Susaeta