Εβδομάδα ιταλικού κινηματογράφου στην Αθήνα (19-25/4)

Μία γιορτή για τον ιταλικό κινηματογράφο διοργανώνεται από τις 19 έως τις 25 Απριλίου στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Έλλη. Πρόκειται για την εκδήλωση «La Festa del cinema italiano» ή «Tuttoitalia» που παρουσιάζει 26 νέες ιταλικές ταινίες.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» με μια ολοκαίνουργια ταινία που έχει τίτλο «Appartamento ad Atene» («Διαμέρισμα στην Αθήνα»), του νέου σκηνοθέτη Ρουτζέρο Ντι Πάολα, και η υπόθεση της οποίας διαδραματίζεται στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο Ρουτζέρο Ντί Πάολα μάλιστα αναμένεται να παραστεί στην τελετή έναρξης, στην πρεμιέρα της ελληνοπρεπούς ιταλικής ταινίας του, στην οποία πρωταγωνιστούν η Λάουρα Μοράντε και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Την ίδια μέρα, θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Έλλη» δύο άλλες ταινίες από το σύγχρονο ιταλικό σινεμά, διαφορετικού ύφους και είδους η κάθε μία. Η δραματική κομεντί «La donna della mia vita» («Η γυναίκα της ζωής μου») του Λούκα Λουτσίνι από το Μιλάνο με τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιό του αείμνηστου Βιττόριο, Λούκα Αρτζεντέρο, Βαλεντίνα Λοντοβίνι, Στεφάνια Σαντρέλι είναι η μία ενώ συνέχεια έχει το «L’ uomo che verra» («Ο άνθρωπος που θα ‘ρθει») του Τζόρτζιο Ντιρίτι.

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση αυτής της συνάντησης του ιταλικού πολιτισμού με την ελληνική πραγματικότητα ανήκει στον Πέτρο Αντωνιάδη, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών στη σελίδα www.tuttoitalia.gr