Καταδυθείτε στα βαθιά

Ο κόσμος του βυθού μοιάζει και είναι μαγικός! Ποιος δεν θα ήθελε να τον εξερευνήσει;

Η κατάδυση είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ψυχαγωγίας. Σου δίνει τη δυνατότητα να γυμναστείς -τόσο το σώμα όσο κι ο οργανισμός σας- αλλά ταυτόχρονα να νιώσεις πιο κοντά στη φύση και να αισθανθείς μια εσωτερικη γαλήνη και ηρεμία. Όμως όταν καταδυθούμε πρέπει να είστε απόλυτα πειθαρχημένοι ώστε να μην κινδυνεύσετε.

Με την κατάδυση μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά από 10 ετών συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Αυτοί είναι και οι κανόνες της PADI (Professional Association of Diving Instructors), γιατί ο παράγοντας της ηλικίας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ασφάλεια.

Αν και το σπορ αυτό μοιάζει επικίνδυνο, αν ακολουθήσετε αυστηρά τους κανόνες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ο ενθουσιασμός μπορεί να σας παρασύρει. Ίσως επιδιώξετε να κάνετε επίδειξη ικανοτήτων στους φίλους σας και να φερθείτε ανταγωνιστικά προς τους άλλους εκπαιδευόμενους. Ο δάσκαλός σας όμως θα σας μάθει ότι η θάλασσα είναι όμορφη αλλά και επικίνδυνη.

Τα παιδιά που είναι πάνω από τα 12 μπορούν να κάνουν μαθήματα κατάδυσης χωρίς τους γονείς τους, αλλά επιβάλλεται η συγκατάθεση τους, ενώ παιδιά άνω των 15 ετών, αφού έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα κατάδυσης, μπορούν να προβούν στη πιστοποίηση Padi Open Water Diver. Είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με τις καταδύσει, να περάσει από εξετάσεις κέντρου που ειδικεύεται στην Καταδυτική Ιατρική.

Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός

Ουσιαστικά η εκπαίδευση ενός παιδιού ξεκινάει στην πισίνα. Η εκπαιδευτική ύλη είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων, αλλά διδάσκεται με διαφορετικό τρόπο ώστε να γίνει κατανοητή. Στόχος κάθε εκπαιδευτή είναι μετά το τέλος των μαθημάτων, το παιδί να έχει μάθει να καταδύεται με ασφάλεια, να καταδύεται με άνεση, να ξέρει τα όρια του και τέλος να έχει πειθαρχία και αυτοέλεγχο.

Σχετικά με τον εξοπλισμό πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή. Το σώμα σας είναι υπό ανάπτυξη. Πολλά από τα συστήματα όπως το μυϊκό, το αναπνευστικό, το νευρικό και το ερειστικό είναι σε φάση που σχηματίζονται ακόμη. Επειδή, όλα αυτά τα συστήματα πριν και μετά την κατάδυση μπορούν να επηρεαστούν, πρέπει ο εκπαιδευτής να προσέξει πάρα πολύ, ώστε να μην γίνουν υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε κακώσεις, που θα αποτελέσουν μελλοντικά προβλήματα για την υγεία και την φυσική κατάσταση ενός παιδιού. Για τον ίδιο λόγο και ο εξοπλισμός πρέπει να είναι στα μέτρα κάθε παιδιού και να προσαρμόζεται απόλυτα στο σωματότυπο του. Δίνεται προσοχή στο βάρος και στον όγκο του εξοπλισμού (φιάλες), στο μέγεθος (για παράδειγμα οι ρυθμιστές πλευστότητας πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο σώμα), καθώς και στα χρώματα που θα επιλεχθούν, γιατί τα φωτεινά χρώματα δημιουργούν στα παιδιά μια ευχάριστη αίσθηση, σε αντίθεση με τα σκούρα. Όταν πια ο εκπαιδευόμενος έχει πλήρως εξοικειωθεί με τον εξοπλισμό του και τους κανόνες της κατάδυσης, θα κάνει την πρώτη του βουτιά στα βαθεία και τότε θα ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο του βυθού! Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη…