Μαθαίνουμε τους πρώτους πολιτισμούς

Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού ανάγεται χιλιάδες χρόνια πίσω και χάνεται στα βάθη της Ασίας. Από τους πρώτους πολιτισμούς ήταν αυτός των Σουμέριων στη Μεσοποταμία, ο αιγυπτιακός πολιτισμός, ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων αλλά και ο ρωμαϊκός πολιτισμός.

Σουμέριοι και Ασσύριοι

Τα πρώτα ίχνη πολιτισμού ανίχνευονται πριν από περίπου 12.000 χρόνια στη Μεσοποταμία. Οι άνθρωποι έμαθαν να εξημερώνουν ζώα και να καλλιεργούν τη γη και σταδιακά δημιούργησαν πόλεις και ανέπτυξαν το εμπόριο.

Στη Σουμερία, όπου σήμερα εκτείνεται το Ιράκ υπήρχαν ισχυρές πόλεις και μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκε και το πρώτο είδος γραφής πρν από περίπου 5.000 χρόνια. Τα πρώτα γράμματα ήταν σημάδια που πιέζονταν πάνω σε μαλακό πηλό ενώ τα πρώτα κάρα χρησιμοποιούσαν βαρείς ξύλινους τροχούς.

Ένας άλλος λαός της Μεσοποταμίας με μεγάλη ιστορία ήταν οι Ασσύριοι. Κατέκτησαν πολλά εδάφη το διάστημα από το 1100 έως το 600 π.Χ. και οι βασιλιάδες έχτιζαν μεγαλόπρεπα παλάτια με βιβλιοθήκες και κήπους.

Στη δυτική Ασία οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μέταλλα και να κατασκευάζουν εργαλεία. Ήδη πριν το 3.500 π.Χ. οι άνθρωποι έφτιαχναν μπρούντζο από χαλκό και κασσίτερο. Η χρήση του σιδήρου άρχισε περί το 1300 π.Χ στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας.

Αιγύπτιοι

Ένας λαός με ιστορία που χάνεται στα βάθη των χρόνων και με μνημεία που μαρτυρούν την ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτισμού. Οι Αιγύπτιοι λάτρευαν πάρα πολλούς θεούς. Οι πιο γνωστοί είναι ο Ρα ο θεός του Ήλιου, ο Όσιρις ο θεός του θανάτου και της αναγέννησης, η Ίσις η θεά μητέρα και ο Άνουβις ο θεός της νεκρικής πομπής.

Ο ποταμός Νείλος είναι αυτός που βοήθησε στην ανάπτυξη της Αιγύπτου. Οι αγρότες καλλιεργούσαν στις όχθες του ποταμού και με καλαμένιες βάρκες έδιωχναν τους ιπποποτάμους που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες.

Οι Αιγύπτιοι έχτισαν μεγάλα μνημεία όπως οι πυραμίδες της Γκίζας που σώζονται μέχρι σήμερα αλλά και το το περίφημο άγαλμα της Σφίγγας.

Πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια έθαβαν τους βασιλιάδες τους, τους λεγόμενους Φαραώ, μέσα σε μεγαλοπρεπείς τάφους γεμάτους με χρυσό και άλλα τιμαλφή. Οι τάφοι αυτοί βρίσκονταν μέσα σε πυραμίδες, τις οποίες έχτισαν με μεγάλο μόχθο χιλιάδες εργάτες κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου.

Μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της Αιγύπτου ήταν ο βασιλιάς Τουταγχαμών που πέθανε σε νεαρή ηλικία το 1325 π.Χ. Το σώμα του διατηρήθηκε με τρόπο ώστε να γίνει μούμια και κλείστηκε σε πέτρινο φέρετρο.

Αρχαία Ελλάδα

Μεγάλοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν στη Ελλάδα από το 2.000 μέχρι το 146 π.Χ. Από τους πρώτους και σημαντικότερους ήταν ο κυκλαδικός, ο μινωικός και ο μυκηναϊκός. Αργότερα μεγάλος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Αθήνα που μεσουράνησε τον 4ο αιώνα π.Χ, γνωστό και ως κλασικό αιώνα.

Οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στις περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και γύρω στο 300 π.Χ κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και στην Αίγυπτο.

Η Αθήνα ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις και κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Σημείο κατατεθέν η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.

Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε το θέατρο και οι Έλληνες έχτισαν υπαίθρια θέατρα σε πολλές πόλεις. Οι ηθοποιοί ήταν μόνο άντρες και φορούσαν μάσκες τα λεγόμενα προσωπεία.

Η δεύτερη σημαντικότερη πόλη ήταν η Σπάρτη όπου τα αγόρια από μικρά μάθαιναν να γίνονται πολεμιστές και γυμνάζονταν καθημερινά, ζώντας με μεγάλη πειθαρχία.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο δωδεκάθεο ενώ υπήρχαν και πολλοί ημίθεοι. Πατέρας των θεών ήταν ο Δίας, η Ήρα ήταν η σύζυγος του, ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας και η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και η Μητέρα Γη.

Ρωμαίοι

Η Ρώμη κατοικήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 753 π.Χ. Μέσα σε 500 χρόνια οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας και στην πορεία δημιούργησαν μια τεράστια αυτοκρατορία κατακτώντας ακόμα και την Αίγυπτο και το Βυζάντιο.

Οι Ρωμαίοι φορούσαν μανδύες, χιτώνες, μακριά φορέματα, δερμάτινες μπότες και σανδάλια. Τους άρεσαν πολύ τα δημόσια λουτρά και οι άνδρες σύχναζαν στην αγορά, το κέντρο της πόλης.

Ο ρωμαϊκός στρατός χωριζόταν στις λεγόμενες λεγεώνες, και οι άνδρες όταν επιτίθονταν στέκονταν μεταξύ τους πολύ κοντά και βάζοντας τις ασπίδες τους γύρω και πάνω από το σώμα τους σχημάτιζαν κάτι σαν χελώνα.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Ρώμης είναι το Πάνθεον αλλά και το Κολοσσαίο. Στο μεγάλο αυτό στάδιο, χωρητικότητας 50.000 θεατών, οι Ρωμαίοι παρακολουθούσαν φρικτά θεάματα στα οποία άνθρωποι πάλευαν με άγρια θηρία.