Πόσο υγιεινά και ποιοτικά τρώνε σήμερα οι Έλληνες;

Ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού – Διατροφής, έδωσε την αφορμή στην Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία να ανακοινώσει τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την ποιότητα της διατροφής των σημερινών Ελλήνων.

Η Γλυκερία Ψαρρά, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD, Επιστημονική συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου επισήμανε τη «Σημασία της σωστής διατροφής στην προστασία της υγείας», αναλύοντας εκτενώς την αξία υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων (Διαβήτης, Καρδιαγγειακά Νοσήματα κλπ) και συσχετίζεται αρνητικά με την πιθανότητα εκδήλωσης των συγκεκριμένων νόσων.

Η Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, B.Sc, Τομεάρχης Βόρειας Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας μίλησε για τις «Πρακτικές εφαρμογές βελτίωσης της διατροφής και τη σωστή διατροφή στην πράξη», αναλύοντας τις συνιστώσες της υγιεινής διατροφής, η οποία θα πρέπει χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων: ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικής θνησιμότητας. Επομένως, η υγιεινή και ποιοτική διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού αποτρέποντας την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Τέλος, ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc., Διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στο πόσο ποιοτική είναι η διατροφή μας σήμερα. Συγκεκριμένα παρουσίασε την έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, η οποία διεξήχθη πανελλαδικά σε 798 ενήλικες 18 – 73 ετών, 304 άνδρες και 494 γυναίκες. Δυστυχώς, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν τρώμε υγιεινά και ποιοτικά.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση, το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 – 16.000 εμφράγματα. Επίσης, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαϊκών χωρών (4%), ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50-59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο και η πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί κατά 10-40%. Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία διεξήχθη με τη χρήση του δείκτη Med Diet Score, ο βαθμός μη ικανοποιητικής υιοθέτησης των αρχών της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής από τους σημερινούς Έλληνες (σκορ κάτω του μέσου όρου) είναι 50,13%, και συγκεκριμένα 51,97% στους άνδρες και 48,9% στις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει υγιεινά και ποιοτικά! Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό), 23,03% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με την προστασία της υγείας.

Προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο «ελληνικά» τρώνε σήμερα οι Έλληνες, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε ένα εκτεταμένο δείγμα από επτά περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Κορινθία, Κρήτη και Κεφαλονιά, στο χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2012.

Βάσει συμπερασμάτων το ποσοστό μη ικανοποιητικής υιοθέτησης (σκορ κάτω του μέσου όρου) των αρχών της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής από τους σημερινούς Έλληνες είναι 50,13%, 51,97% στους άνδρες και 48,9% στις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει υγιεινά και ποιοτικά! Επίσης, περίπου 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό), 23,03% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με τα συμπεράσματα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ η οποία υπέδειξε ότι ο βαθμός υιοθέτησης της παραδοσιακής διατροφής είναι 46% στους άνδρες (έναντι 48,03% του δείγματος της παρούσας μελέτης) και 49% στις γυναίκες (έναντι 51,02% που συγκέντρωσαν οι γυναίκες της παρούσας μελέτης). Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι οι γυναίκες εμφανίζουν σε γενικές γραμμές καλύτερη συμμόρφωση με τις αρχές της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής συγκριτικά με τους άνδρες.

Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με τη βελτίωση της υγείας.